Meny

Kan Nadal holde på kronen?

– vi er klare for det 144. French Open på søndag

2015-utgaven av French Open er nummer 114 i rekken og sjelden har Rafael Nadal – den ubestridte kongen av Roland Garros – ankommet Paris med flere spørsmål enn svar. Kan gruskongen klare en siste dans på den fargerike sanden, eller skal verdensener Novak Djokovic endelig klare det?

Nadal ankommer Frankrike med en sjanse til å oppnå det utrolige. Å vinne sitt 10. trofé i Paris i sin 11. deltakelse. Men det er langt fra noen selvfølge i år og for første gang på et tiår er spanjolen utenfor topp fem – 28-åringen er akkurat nå nummer syv på ATP-rankingen. Dette betyr en tøffere reise på veien mot det ”umulige”, og han kan risikere å møte verdensener Novak Djokovic allerede i en eventuell kvartfinale.

Troneskiftet?

Siden Nadal vant sin niende French Open-tittel i fjor så har han kun vunnet en turnering på grus. Det var en lite prestisjetung tittel i Argentina tilbake i februar. Skader og dårlig form har preget det siste året for ”Rafa” og tidligere i mai tapte han grusfinalen i Madrid Open, 3-6, 2-6, mot skotten Andy Murray. En turnering Nadal håpte å vinne for tredje året på rad. Samtidig var dette Murrays andre seier på grus.

“Now, I am focused on trying to bring my level to the highest level possible. If I am able to compete for a few months in a row, I hope to be at 100% again. After all the injuries I had in my career, I keep all the positive things that happened to me, so I have the motivation to still be here.”
– Rafael Nadal

Verdenseneren

På den andre siden av bordet kommer Novak Djokovic til den franske hovedstaden full av selvtillit. Serberen har hatt et imponerende 2015 og vant årets første Grand Slam i Australia. Så har han feid det meste av motstand av banen og vunnet fem titler alt, etter å ha vært i seks finaler. 27-åringen har åtte Grand Slam-titler i skapet, men det er en eneste en som mangler. Den fra Paris. To ganger har han vært i finalen, begge gangene har det endt med tap, 1-3, mot den spanske kongen.

“The season is still very long. This is only the start. It’s hard to say what the Grand Slam in Paris brings but that’s one of my highest priorities that’s for sure.”
– Novak Djokovic

Hypen og historien

Hype, oppmerksomhet, stemmingen, i likhet med sin franske slektning, Festival de Cannes, er French Open noe helt spesielt. Historie tilbake til 1891 og den støvete matta som gjør kampene lange og seige, gjør dette et av de mektigste sportsarrangementene i verden – for både spillere og tilskuere. Talent og utholdenhet blir satt på prøve i det som kanskje er den mest krevende turneringen fysisk.

På damesiden er det enda mer åpent, og vi har ikke hatt en virkelig dominans siden Justine Henin fra Belgia vant fire av fem år fra 2003-2007. Serena Williams er fortsatt eneren, og gjorde som Djokovic og vant årets første Grand Slam. Maria Sharapova og Simona Halep, henholdsvis vinner og tapende finalist fra i fjor, virker sterke og outsiderne står også på rekke og rad.

French Open: 24. mai til 7. juni på Eurosport 
Se årets trekning direkte fredag 22. mai på Eurosport, klokken 11:30.

  • Game, Set and Mats byr på daglige oppdateringer og høydepunkter.
  • I år er også tennislegenden Chris Evert del av Eurosports team rundt French Open. Amerikaneren har vunnet i Paris hele syv ganger selv, 1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985 og 1986.
  • Nok en amerikaner, ikonet John McEnroe er også med på ekspert-laget fra turneringen.
  • En annen programserie du kan følge er ”The Coach” med Patrick Mouratoglou. Franskmannen er treneren til Serena Williams, står bak Mouratoglou-akademiet og har tidligere trent Grigor Dimitrov.