Meny

Heavy-rockeren som skulle synge Norge til gull

– Pappa overtalte meg til å synge "Alt for Norge"

Du synger den kanskje på Ullevål, du synger den på after-ski, du synger den når det kanskje går altfor bra – med Norge. Vi har tatt en prat med Jørn Lande, heavy-rockeren som sang seg til gull i 1994 med "Alt for Norge"! 

Året er 1994. Det er fotball-VM i United States of America. Erik Thorstvedt, Jostein Flo, "Myggen" og resten av Drillos – er ranket av FIFA som nummer to i verden. Norsk fotball er på sitt aller beste. Norge skal bli verdensmester i verdens mest populære idrett. Med på laget er også den ganske ukjente heavy-rockeren Jørn Lande med det som skal bli vår nasjonalsang nummer 2, og til tider også en landeplage – "Alt for Norge".

 

Vi har tatt en prat med Jørn om låta som fikk tak til å løfte seg over hele vårt landstrakte land. 21 år etter er han fremdeles en heavy-rocker, og bor nå i Sverige.

Hvordan går det? Hva har du gjort de siste dagene?

- Det går veldig bra, takk, full rulle som vanlig. Jeg har startet arbeidet med nytt Jorn-album, og jobber en del med tekstskriving om dagen. Ellers har det blitt litt småoppussing hjemme, med maling osv. pluss at jeg for noen dager siden hentet en gammel Austin veteranbil som jeg har kjøpt til kona. Kjørte den over fjellet fra Bergen forrige lørdag. Det var litt gambling med været, men var heldig og fikk strålende sol med påskestemning hele veien.

Det er 21 år siden «Alt for Norge», hva gjorde låta med deg som artist?

- Hadde vel ikke den gangen trodd at den skulle bli en så populær låt. Vurderte faktisk å ikke gjøre den, da jeg hadde litt for tett program pluss at jeg den gang også var veldig opptatt av og ikke bli assosiert med annet enn tungrock. Var ung og trodde det var viktig å ikke spore av stilmessig, det var for så vidt riktig tanke i forhold til min merkevarebygging, men slik idealisme hører vel kanskje mer hjemme i 70-80 tallet og ikke slik musikkbransjen har utviklet seg i dag. Nå er det jo tillatt og akseptert at man er allsidig og kan spille på flere strenger, det å forsøke skape en myte rundt seg selv som artist er blitt en noe gammel og utdatert oppskrift. Husker at vi på 70-tallet trodde at Alice Cooper bodde i en tømmerkoie og studerte "best 2000 horror Movies" for å finne inspirasjon til neste plate, eller man trodde at Ozzy faktisk var the "Prince of Darkness" og bodde på slott, det stod jo i musikkbladene. Mytene forsvant vel med reality-TV på begynnelsen av 2000-tallet, og den nå velkjente frasen SHAROOOON!! sier vel alt.

- Husker pappa sa at "Alt for Norge" kommer til å bli en viktig låt, og at jeg burde gjøre den... Det hadde han helt rett i! Låta gjorde nok mest for meg de første årene, da jeg gjorde en del jobber og events i fotballsammenheng.

- Jeg husker en gang jeg og gamle skøyte-Hjallis var leid inn til et "kick off" i forbindelse med EM, jeg var rocker ikledd landslagsdrakt, Hjallis var litt mer nøytral og nøyde seg med skjerf og trøye. Jeg gjorde mange morsomme og noe annerledes type jobber den gang.

Jørn Lande i dag. Her sammen med Trond Holter og låta  DRACULA - Walking On Water

Hva slags forhold har du til "Alt for Norge" i dag?

- Det er veldig artig at låta fortsatt står seg og har overlevd i så mange år. Virker nesten som den har blitt vår nasjonalsang nr 2. Jeg tenker ikke så mye på låta i seg selv lengre, og har ikke sunget den på flere år. Min sjanger i dag er så annerledes, at "Alt for Norge" nok hører til historien for meg i dag. For meg har det blitt nærmere 40 internasjonale albumutgivelser som tungrocker siden den gang, men om jeg hadde jobbet mer aktivt mot det norske markedet og sluppet plater på norsk etter "Alt for Norge"-suksessen, slik de fleste andre norske artister ville gjort, så hadde nok låten vært en naturlig del av konsertrepertoaret.

Lytt til Jørn Lande med Beat. Norsk strømmetjeneste som du får i RiksTVs underholdningsportal.

Hva er det "Alt for Norge" har, som gjør at den fremdeles blir sunget og spilt, og er like populær i landslagssammenheng?

- Den spiller veldig på nasjonalromantikken, samtidig er den kraftfull og pompøs. I tillegg har du tittelen i seg selv "Alt for Norge" minner oss umiddelbart på hvem vi er og hvor vi kommer fra. For meg og min generasjon så er det vel stikkord som Kong Olav, Erik Bye, Leif Juster, påskefjellet, 1814, vikinger, Fleksnes, brunost, kampen om tungtvannet, "Ni liv" og Olsenbanden som kommer fram når man leser "Alt for Norge".

Les også Norsk thriller i Kroatia

Hva er planene framover?

- Jeg har flere plateprosjekter på gang, blant annet nytt album som jeg skriver på, pluss at jeg sammen med plateselskapet planlegger utgivelse av et Box Set med mye av det jeg har gjort. Jeg leker også med tanken på å spille inn en plate med coverlåter, hvor jeg gjør litt tyngre versjoner av låter jeg har vokst opp med og som har betydd mye for min utvikling som artist. Mange vil nok tro at det er låter fra Deep Purple, Black Sabbath og mye i den sjangeren, men de aller viktigste var faktisk band som Eagles, Manfred Mann's Earth band, Santana og til og med Kate Bush som jeg er stor fan av.

Blir det noen konserter?

- På konsertfronten blir det nok ikke tid til så mye nå fram mot sommeren, men har relativt fullt program fra høsten og mesteparten av 2016.

Hvor skal du se kampen på lørdag?

- Skal se den hjemme i Sør-Sverige. Men håper selvfølgelig på norsk seier. Alt for Norge!

Besøk gjerne Jørns Facebook-side eller ta en titt på hans hjemmeside.

Alt for Norge

Norge er et vakkert land
Med fjell og daler
Hav og strand
Men våre vintrer kan bli kalde
Grønne slør og nakne trær
Varsler at en tid er nær
Som byr på spenning for oss alle

Våre beste menn
Skal
Ut i strid igjen

(Kom igjen gutta!)
Vi gir alt
Alt for Norge
Ofrer alt
Om vi må
Vi er
Røde, Hvite, Blå
Hele kampen ut skal vi stå på
For Norge
Vårt fedreland

Vikingene satte spor
Røver folk som kom fra nord
Men vi har endret våre baner
Fra vårt hjem på Ullevaal
Reiser vi med nye mål
Og vi er bedre enn de aner

Våre beste menn
Drar
Ut i strid igjen

Vi gir alt
Alt for Norge
Ofrer alt
Om vi må
Vi er
Røde, Hvite, Blå
Hele kampen ut skal vi stå på
For Norge
Vårt fedreland

Lojaliteten er total
Vi sloss med høy moral
For Norge

Vi gir alt
Alt for Norge
Ofrer alt
Om vi må
Vi er
Røde, Hvite, Blå
Hele kampen ut skal vi stå på
For Norge
Vårt fedreland

One for all
All for Norway
So come on
It's time to play
Dressed in
Red, white and blue
To the very end we'll see it through
For Norway
In every Way

One for all
All for Norway
So come on
It's time to play
Dressed in
Red, white and blue
To the very end we'll see it through
For Norway
In every Way

One For All
All For Norway
So Come on
It's time to play
Dressed in
red, white and blue
To the very end we'll see it through.....