Meny

Her er de elleve beste Oscar-vinnerne noen sinne!

– se årets Oscar-utdeling natt til 23. februar

Oscar står for døren, og søndag 22. februar skal den 87. Academy Awards-utdelingen finne sted i Hollywood – som vanlig. Oscarstatuetten har blitt delt ut nesten hvert år siden 1929, og heter opprinnelig Academy Award of Merit – men senere døpt Oscar av uvisse årsaker (en av teoriene skal være at Akademiets bibliotekar syntes statuetten minnet om hennes onkel Oscar, men utover det er opprinnelsen ganske ullen).

Du kan se årets Oscar-utdeling på TV6 natt til 23. februar fra klokken 00.30. 

Siden den første Oscar-utdelingen fant sted for 86 år siden, har det blitt delt ut mange forgylte statuetter. De aller fleste av dem er fortjent – mens noen er veldig fortjent. Her er vår liste over de elleve beste Oscar-vinnerne noen sinne:

 1. Broen over Kwai (1957)

  Broen over Kwai, basert på en roman skrevet av Pierre Boulle, er en britisk drama- og krigsfilm som vant hele sju Oscar. Filmen handler om en gruppe krigsfanger i japansk fangenskap som blir satt til å bygge en bro over elven Kwai i Burma. Både fangene og japanerne er imidlertid uvitende om at de allierte planlegger å sprenge broen så snart den er ferdig.

 2. No Country for Old Men (2007)
  Coen-brødrenes No Country for Old Men vant Oscar for beste regi, manus og film – og for beste mannlige birolle (Javier Bardem). Jegeren Llewelyn Moss (Josh Brolin) snubler bokstavelig talt over restene av en mislykket narkosmugling – han finner flere blodige lik, et lass heroin og en veske full av penger. Moss tar med seg veska og legger ut på rømmen – for det er flere som er ute etter pengene, både en gjeng meksikanere og en mystisk leiemorder (Bardem) – samtidig som sheriffen (Tommy Lee Jones) forsøker å nøste opp saken. 

 3. Casablanca (1942)

  Vi kommer ikke utenom Casablanca – klassikeren fra 1942 med selveste Ingrid Bergman i en av hovedrollene. Filmen blir stadig nevnt som en av verdens ti beste filmer, og det er ikke uten grunn. Handlinger utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under andre verdenskrig, der Rick (Humphrey Bogart) må velge mellom sin kjærlighet til Ilsa (Ingrid Bergman)og sitt behov for å gjøre det riktige ved å hjelpe ektemannen hennes, motstandsbevegelseshelten Victor Laszio (Paul Henreid), med å flykte fra Casablanca for å fortsette kampen mot nazistene. Filmen ble belønnet med tre Oscar: Beste film, beste regi og beste filmatisering.

  Filmjunkie? Bli RiksTV-kunde her!

 4. The Departed (2006)
  Fire Oscar gikk til Martin Scorseses mafiafilm The Departed: Beste regi, beste film, beste filmklipp og beste tilrettelagte manus. Den irsk-amerikanske mafiaen er et stort problem i den sørlige bydelen i Boston, og delstatspolitiet går derfor til full krig mot byens organiserte kriminalitet. Nøkkelen til suksess ligger i å fjerne den mektige mafiabossen Frank Costello (Jack Nicholson), og den unge sivilpolitimannen Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) får i oppdrag å infiltrere mafiaen. Og mens Billy raskt vinner Costellos tillit, stiger Colin Sullivan (Matt Damon) i gradene i delstatspolitiet – en av de håndplukkede politimennene som skal ta knekken på Costello. Det politiet imidlertid ikke vet, er at Sullivan har infiltrert politiet som informant for Costello. Hvem av informantene vil bli avslørt først?

 5. Gjøkeredet (1975)

  Gjøkeredet er en av Jack Nicholsons sterkeste roller, i filmen som vant fem Oscar. Handlingen foregår på et mentalsykehus, der samtlige pasienter er dopet ned. Hit kommer også Milos Forman (Nicholson), og etter hvert får han med de andre pasientene på å gjøre motstand mot søster Ratched, en kvinne som likner mer på en diktator enn på en sykepleier. Opprøret tas imidlertid svært ille opp av stedets ledelse, og de ser seg derfor nødt til å knekke ham. Gjøkeredet er basert på boken med samme navn fra 1962, skrevet på bakgrunn av opplevelser i amerikanske statshospital på 1960-tallet.

 6. Schindlers liste (1993)

  Med sju Oscar-priser, får denne historien om den tyske businessmannen Oskar Schindlers innsats for å redde over 1 100 polske jøder fra Holocaust en definitiv plass på lista. Filmen bygger på virkelige hendelser under andre verdenskrig, og handler om fabrikkeier Schindler (Liam Neeson), som var medlem av nazistpartiet og hadde stor innflytelse på nazistene. På fabrikken hans ansatte han jøder til å arbeide, og det var under påskudd av nettopp dette han reddet så mange jøder som han gjorde; han og hans jødiske sekretær Itzhak Stern (Ben Kingsley) skrev en liste med over tusen navn – navn på mange av de som skulle sendes til Auschwitz i april 1944, og dermed i den sikre død.
   

 7. Nattsvermeren (1991)
  Buffalo Bill og Dr. Lecter slipper ikke unna denne listen, på samme måte som de ikke slapp unna å bli premiert med fem Oscar for filmen Nattsvermeren. Buffalo Bill (Ted Levine) er en sadistisk og uhyre intelligent massemorder som leker seg med både ofrene sine og med politiet. For å prøve å forstå denne grusomme mannen, blir FBI-agent Clarice Starling (Jodie Foster) sendt til fengselet, til en meget sikret celle der Doktor Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) sitter fengslet. Dr. Lecter er en psykiater med henfallenhet til kannibalisme, også ham uhyre skarp – og kanskje i stand til å hjelpe FBI.
   
 8. Gudfaren II (1974)

  Oppfølgeren til den første Gudfaren-filmer er om mulig bedre, og gjorde i hvert fall større suksess da den kom på norske kinoer for over 40 år siden. Vi møter igjen Don Vitos sønn Michael (Al Pacino) i det han forsøker å utvide familieforetaket. Vi får flere tilbakeblikk fra blant annet Don Vitos barndom på Sicilia, etableringen av den kriminelle Corleone-familien i New York og fødslene til Michael og hans søsken. Vito Corleone spilles av Marlon Brandon og Robert de Niro som hhv. gammel og ung, og de vant begge hver sin Oscar for sin tolkning av Don Vito.
   

 9. American Beauty (1999)
  Filmen, og Lester Burnhams midtlivskrise, der temaene usikkerhet, materialisme, seksualitet, frigjøring og jakten på lykke er sentrale, hanket blant annet inn Oscar for beste film. Lester Burnham (Kevin Spacey) våkner en morgen og kjenner at alle går ham på nervene – kanskje mest ham selv. Når han imidlertid møter datterens venninne Angela (Mena Suvari), vekkes lidenskapen hans til live, og han bestemmer seg for å trene, han kjøper en ny bil og begynner å røyke marihuana. At filmen ender med at Lester dør, utgjør kanskje moralen i filmen: å leve før du faktisk stryker med.
   
 10. Forrest Gump (1994)

  Det berømte sitatet "Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get", oppsummerer egentlig denne filmen i sin helhet. Vi blir servert uventede biter av livet til Forrest Gump (Tom Hanks), der han møter historiske personer, påvirker populærkulturen og opplever historiske begivenheter – uten å helt selv være klar over det. Mannen med en IQ på 75 gikk rett i hjertene til samtlige, og vant hele seks Oscar.  

 11. Nådeløse menn (1992)
  Det går ikke an å lage en filmliste uten Clint Eastwood og Morgan Freeman, og det går heller ikke an å lage en filmliste uten Nådeløse menn – westerndramaet over alle westerndrama. Vi møter William Munny (Eastwood), som etter en tilværelse som revolvermann og tjuvrad har roet seg ned på landet. En dag får han imidlertid besøk av to menn som forteller om et oppdrag med en dusør på 1 000 dollar: Å drepe to cowboyer som har merket en prostituert kvinne for livet. Munny trenger ikke tenke seg lenge om før han tar kontakt med sin gamle partner Ned Logan (Freeman) – og reiser ut for å begå et siste mord.

 

Er du enig eller ikke enig i lista vår? Hvilke filmer synes du mangler? Legg gjerne igjen dine Oscar-favoritter i kommentarfeltet!