Filmer i rødt, hvitt og blått

– se en av disse norske filmene denne måneden

Det er den store nasjonaldagens måned – den perfekte unnskyldning til å dykke ned i Norges varierte filmhistorie. Her har vi samlet noen nye favoritter og gamle godbiter som garantert lar deg kjenne litt på den norske folkesjela.

Børning

I Norges aller første bilfilm får vi henge med på tidenes råeste bilrace fra Oslo til Nordkapp. Det som i utgangspunktet skulle være et veddemål mann mot mann utvikler seg til et vanvittig billøp, med 26 fete biler til start, og en ganske stresset politiskare på halen.

Døden på Oslo S

Denne evige klassikeren basert på Ingvar Ambjørnsens Pelle og Proffen-boken med samme navn, tåler et gjensyn. På et par timer i Oslo blir femtenårige Pelle først ranet og så lynforelsket i den mystiske Lena. Mens Pelle og kompisen drar på leting etter de to ranerne, forsvinner Lena sporløst, og filmen utvikler seg til en thriller med de beste spesialeffektene 90-tallet har å by på.  

Victoria

Bondesønnen Johannes og rikmannsdatteren Victoria elsker hverandre, men Victoria presses av sin far til å velge den formuende Otto. En kostymefilm som bygger på Knut Hamsuns klassiske roman om kjærlighet, klasseskiller og tragedie.

Lange flate ballær

En norsk stjernespekket komedie om seks bilmkanikere som beslutter å dra på guttetur til fotball-VM i Tyskland for å tømme verkstedets pengekasse før kreditorene får fatt i den. Dette skal etter hvert vise seg å være nettopp løsningen på de økonomiske problemene.

Trolljegeren 

Thomas Schøien, Johanna Pedersen og Kalle Stensvik får som skoleoppgave å lage dokumentarfilm om en lokal personlighet. De velger å fokusere på en folkesky mann som kommer til bygda med jevne mellomrom. Det utvikler seg til mye mer enn de kunne ane. 

Olsenbanden

Det er vel ikke noe bedre enn et godt Olsenbanden-maraton. Hva med Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok, eller Olsenbanden gir seg aldri? Filmene har overlevd tidens tann med storstilt stil og byr fortsatt på en god latter. Også er det jo en fantastisk reise i Norges historie og arkitektur!

Mot naturen

Vi er med inn i hodet til Martin. Han er på en helgetur i fjellet, og vi får høre alt han tenker på. Hans betraktninger om seg selv og andre er totalt usensurerte, og spenner fra det banale til det eksistensielle. 

Veiviseren

En norsk villmarksklassiker som utspiller seg i Finnmark på 1000-tallet. Den 16 år gamle sameynglingen Aigin blir en dag vitne til at sortkledde menn brutalt myrder foreldrene og lillesøsteren hans. Aigin blir oppdaget av gjerningsmennene, som viser seg å være det omflakkende røverfolket tjudene. Disse plyndrer og myrder alt som kommer i deres vei.

Plastposen

Reinert (Jon Skolmen) er en ganske vanlig mann som en vanlig morgen går ut for å kaste fra seg sin like vanlige søppelpose. Men morgenen er tross alt ikke så vanlig, for i banken like ved er bankraneren Henrik og gjengen hans i full gang med å gjennomføre et ran. Reinert blir raskt dratt inn i historien.

Alle filmene er tilgjengelig i Filmleie nå. 

Usikker på hvordan du får tilgang til filmleie?

For å leie film rett på TV-en, holder det at du har en SMART-boks koblet til internett. Les mer om hvordan du kobler opp her

Er boksen din allerede koblet til internett? Da finner du Filmleie i underholdningsportalen under den røde knappen på fjernkontrollen. Husk at du også kan søke opp filmer i RiksTV-appen og starte filmen rett på TV-en fra appen. Les mer om filmleie gjennom RiksTV-appen her. 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus