Meny

Slik går det med de norske i VM

– sterk VM-tropp

VM i alpint går denne gang fra Vail/Beaver Creek, 3. til 15. februar, og Norge stiller med en tropp med både friskt blod og rutine. Se hvem Eurosport-kommentator Håkon Bjercke har mest tro på av de norske.

Det er ikke ofte Norge stiller med en så stor VM-tropp. Det skal kjøres om edelt metall i seks ulike disipliner: Super-G, utfor, superkombinasjon, lagkonkurranse, storslalåm og slalåm. Forbundets ambisjoner er å kjempe om medalje i alle disipliner på herresiden, samt slå fra outsider-posisjon blant kvinnene. Mest interesse er det naturlig nok knyttet til Kjetil Jansrud (Per Gynt Alpinklubb) og Aksel Lund Svindal (Nero). Sistnevnte er med til VM, men det er ikke avklart om han starter. Førstnevnte er kanskje verdens beste utfor om dagen.

– Kjetil er min favoritt i utfor og super-G. Han startet karrieren som slalåmkjører og har en fjerdeplass der før han tok steget mot storslalåm (OL-sølv i Vancouver 2010) og senere i fartsdisiplinene. Har de siste årene, utenom skadeperioden, vært toeren bak Aksel Lund Svindal, men det spørs om ikke sistnevnte må innfinne seg i det stempelet fra nå av. Uansett, Kjetil er 50 prosent av verdens beste fartslag, sier Bjercke som ser frem mot et av vinterens høydepunkter.

Når det gjelder Aksel blir en avgjørelse tatt i siste øyeblikk. Bjercke er optimistisk, men tror at det er snakk om enten/eller, topp eller bunn, himmel eller helvete, edel valør på medaljen eller ingenting. Lund Svindal tok to medaljer i Schladming-VM for to år siden og er tittelforsvarer i utfor.

– Aksel er fortsatt kongen og viktig for sporten. Gjør han comeback i VM er han topp tre eller utenfor topp 20. Han stiller ikke til start hvis han ikke tror at han kan vinne. OM han tror det er en annen sak. Gjorde comeback i Beaver Creek et år etter sitt stygge fall, for noen år siden, og VANT! Slutter aldri å imponere, sier Bjercke.

Resten av laget er en sjarmerende miks av nye og kjente ansikter. Eneste skåret i gleden må være at Lotte Smiseth Sejersted er igjen hjemme. 23-åringen skadet seg like før jul og vil heller prioritere trening ut sesongen. Her er Bjerckes tanker om resten av den norske troppen.

Leif Kristian Haugen, Lommedalen Alpin:
– Velutdannet ved University of Denver i Colorado, USA, hvor han kombinerte alpint og studier før han ble så god i storslalåm at han fikk sjansen på WC-laget. Der har han vært siden. Har potensialet til å bli stabilt topp 10 i både slalåm og storslalåm, men har fortsatt tilgode å få det store (og siste) gjennombruddet før han er i toppen. Rast på slalåmrankingen den siste tiden på grunn av manglende resultater. Uten Aksel er han vår nest beste nå i storslalåm, etter Henrik Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen, Rælingen SK:
– Den yngste av verdenseliten i slalåm. Medaljefavoritt, og har han dagen kan det holde til gull. Han kan også ta medalje i storslalåm. Flere melder om motgang for Kristoffersen denne sesongen. Jeg er sterkt uenig og mener at resultatene i år skyldes flere og sterkere konkurrenter, samt at det er en del av utviklingen hans - å prøve og feile litt underveis. Denne karen vil vinne WC-renn i minst 15 år fremover.

Sebastian Foss Solevaag, Spjelkavik IL:
– Et hardtarbeidende kjempetalent som til tross for et par år eldre, følger i Henriks rene idealspor. Tok sin første pallplass i Zagreb denne sesongen og var en hundredel unna pallplass nummer to i Levi. Outsider til medalje i slalåm, men må virkelig ha dagen for det er 10 til 15 andre outsidere til medalje her - og de deler bare ut tre.

Espen Lysdahl, Asker SK:
– Meget interessant fyr fra Asker som har litt samme historikken som Leif Kristian Haugen, også fra University of Denver. Forskjellen er at han er tatt inn i WC-varmen i år, og svarte med å kjøre ned til niendeplass i Åre. Holder løypa seg godt og Espen har dagen, kan dette bli veldig bra, men det er tøft å starte fra rundt nummer 40.

Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalen IL:
– Skal ta opp arven i fart etter Kjetil og Aksel, men har vært skadet denne sesongen og gjør comeback til VM. Spennende løper for fremtiden, men i min mening for ung og urutinert til å gjøre det helt store nå. Kanskje mer interessant neste sesong.

Jonathan Nordbotten, Ingierkollen og Rustad SK:
– Fire renn på rad med verdenscuppoeng nå. Bra og fin utvikling, men må nå komme seg innenfor topp 20. Har 3x 20.-plass som karrierebeste i WC og det holder ikke i lengden. Ingen medaljemann i Beaver Creek, men kanskje topp 10 hvis han treffer.

Blant damene fikk man en real opptur da Ragnhild Mowinckel (Sports klubben Rival) kjørte inn til syvendeplass og karrierebeste i Super-G, i det siste verdenscuprennet i St. Moritz før VM.

– Ragnhild er skikkelig på hugget nå! Outsider til medalje i storslalåm og super-G. Er i flytsonen, men mangler det bittelille steget som skal til for å nå en pallplass i WC. Supersjarmerende jente som med medalje i VM kan trollbinde verdenspressen, tror Bjercke.

I romjula imponerte 22-åringen Mowinckel med femteplass i storslalåmen i Kühtai. Samtidig er kanskje vårt beste medaljekort blant kvinnene Nina Løseth (Spjelkavik IL) i slalåm.

– Nina er en sjarmerende jente med bein i nesa. Den beste av våre, og den eneste vi kan si rett ut at er blant en håndfull med medaljefavoritter i slalåm. Tok steget opp på pallen i Zagreb og har samme utvikling i slalåm nå som Hans Petter Buraas hadde før Nagano-OL i 1998. Jeg har veldig tro på at Nina kan ta en medalje, men dessverre neppe gull ettersom det er holdt av til hjemmefavoritt Mikaela Shiffrin. Dessuten tar sannsynligvis Frida Hansdotter fra Sverige sølvet. Da er det én igjen og Nina tar bronse. Kan overraske i storslalåm også, men trolig blir hun slått av sin egen lagvenninne her (Ragnhild).

Maria Tviberg, Geilo IL:
– Kjempespennende løper fra Tertnes i Bergen som tok verdenscup-poeng i sine to første konkurranser i WC (utfor/super-G i St. Moritz). Hun ble til og med topp 15. Vanskelig å si, men hun er bare 20 år gammel og presterer allerede som proffene i fart. Kan bli topp 10 om hun tørr å gi full gass.

Lasse Kjus satte en historisk rekord med fem medaljer (to gull og tre sølv) forrige gang VM gikk i Vail og Beaver Creek i 1999.

Det er bare å glede seg til spennende kvelder fra Colorado.