Meny

Vi vil vinne Vikersund

Med Anders Fannemels seier i siste ukes World Cup-renn i lomma, ankom jeg Vikersund onsdag morgen sammen med tre av mine gode kolleger og medarbeidere i RiksTVs markedsavdeling. Vi er stolte sponsorer av hopplandslagene – vi er stolte sponsorer av rennene i Vikersund – og vi var klare for å bidra med de vi kunne for å sikre tidenes hoppfest til helgen.

Ingenting er vel bedre enn å høre «Ja vi elsker» som avslutning av et godt hopprenn i Norge. Spesielt i verdens største hoppbakke. 

Sjefen over alle hoppsjefer, Clas Brede Bråthen, vet hva han snakker om. Hoppsjefen snakker alltid med andakt og følelse når tema er en av Norges eldste og flotteste nasjonalidretter. Når jeg spør han om World Cup i Vikersund denne helgen, retter han litt ekstra på sponsorlua, drar glidelåsen i landslagsjakka ordentlig på plass og blir litt rakere i ryggen:

– Vi gleder oss veldig til rennene i Vikersund. Våre utøvere er topp motivert og vi har et lag i fremgang som vi håper og tror kommer til å skape uforglemmelige øyeblikk i dette flotte anlegget denne helgen.

Man kan bli religiøs av mindre, Clas Brede.

Når vi ser ankommer bygda og ser bakken oppe til høyre kjenner vi at suget kommer. Og oppe i selve anlegget er det ikke tvil om at dette suget for folk i bygda sørvest i Tyrifjorden har vart i mange dager.

 

Av snaue 3000 innbyggere er i underkant av 1000 frivillige hoppentusiaster denne helgen. Her har bygdas pensjonister kjørt opp for å se at alt er i rute. Her er skolelever som benytter tiden etter lekselesing til å dra på plass utstyr som kreves for plassering av sponsorplakater og gjøre klart for TV og øvrig medie-dekning. Her er tidligere hoppere – og jeg synes det høres ut som de fleste vi snakker med har hoppet i en av bakkene i Vikersund. Her er koner og barn av de frivillige – og her er entusiastene som heier på de andre entusiastene.

– Jeg har vært frivillig i 32 år. Det er helt umulig å si nei, var beskjeden fra en av de vi hadde en intens og god hoppsamtale med.

Hopp, Vikersund og entusiasme kan sies i ett og samme åndedrag. Uansett hvem vi møter – vi har jo RiksTV-logo på oss må vite – stopper folk oss. Og prater. På inn og utpust – med en entusiasme enhver bedriftseier og idrettsarrangør bare må misunne dem. 

Folket i Vikersund har mye å være stolte av. Bakken har en lang og fantastisk historie, og det aller beste: Under prøve-VM i 2011 svevde Johan Remen Evensen ned til en fantastisk ny verdensrekord på 246,5 meter. Den gjelder fortsatt.

Når man står i bunnen av bakken og myser opp mot tårnet er det helt ufattelig at mennesker tør å sette utfor. Og helt ærlig: Jeg tror ikke det er mulig å forestille seg hvor langt det er for et menneske å sveve nesten 250 meter gjennom luften på et par planker med bøy i den ene enden.

Forventningene til verdensmesterskapet i 2012 var skyhøye, og ble innfridd. Med mer enn 60000 tilskuere og rekordhøyt antall fjernsynsseere ble dette tidenes skiflygings-VM. Forventningene til helgens World Cup er også store.

– Vi regner med et sted mellom 20 000 og 25 000. Da er vi fornøyde, sier de fleste av de frivillige. Der er de samstemte.

Får vi et hopp over 246,5 meter? Får vi et hopp på 250 meter? Da er entusiastene ikke fullt så enige. Ja, sier noen. Andre prater det bort i tekniske detaljer om bakkens konstruksjon og historie. Det kommer ann på været sier noen andre og begynner å forklare vindens, solens og kuldegradenes betydning for hva som påvirker gode skihopp.

Så da velger jeg å lytte til sjølveste sjefen:

– Det kan skje. Men den beste hopperen må ha de beste forholdene. Alt må stemme med vær, teknikk og utstyr. Men gjør det det, kan dette bli sykt bra. Værmeldingene er gode. Arrangøren er godt forberedt. Det samme er hopperne. Og aldri har nivået vært høyere enn nå, sier Clas Brede Bråthen.

Og – bare slik at det også er nevnt:

Anders Fannemel har verdens nest lengste skihopp -  244,5 meter 

Hvor da?

Selvfølgelig – Vikersund!