Meny

Aber Bergen: Advokat- og bergensjævler

– fire grunner til at vi gleder oss til å se mer av Aber Bergen

Judging Amy. Lov og rett i L.A. Family Law. Ally McBeal. Boston Legal. JAG. Suits. Damages. Shark. The good wife. How to get away with murder. The night of. Law & order. Og så videre. Vi som har sett mye på TV, er slett ikke ukjente med advokatserier og serier der handlinger utspiller seg i rettssalen. 

Vi kan si Objection, your honor, og vi har lært at en god prosedyre kan vende selv det mest bestemte jurymedlem. Vi har lært at det i en rettssak er mye følelser, mye sinne, mye tårer, det er følelsesløse dommere, kyniske advokater – og ikke minst har vi lært at det plutselig kan komme noen inn døra og snu hele saken på hodet.

Med et par dusin advokatserier i bagasjen, har jeg vært ganske spent på det nye spenningsdramaet TV3 nå satser alle kluter på, serien som er skrevet av Mammon-skaper Gjermund Stenberg Eriksen – der handlingen modig nok er lagt til Bergen. Blir det en slags advokatversjon av Fox Grønland, eller får vi endelig en ”autentisk” og fengende norsk advokatdramaserie?

Dette er Aber Bergen: Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) er en av Bergens, og landets, hvasseste forsvarsadvokater. Elea Bergen (Ellen Dorrit Petersen), Abers partner og fraseparerte kone, er også dette – og sammen har de bygget opp en veldreven pengemaskin i advokatfirmaet Aber Bergen. Her har de samlet et uortodoks team av advokater: Partner Diana Drange (Line Verndal), blinde Magnus Braseth (Torgny Aanderaa) og den nyansatte og en smule naive Unn Frøynes (Lykke Kristine Moen) – og sammen utgjør de ett av Norges beste advokatfirmaer. 

Se promo nederst i saken! 

Disse menneskene skal vi altså møte hver torsdag utover høsten, der de på hver sin kant tar fatt på ulike moralske, politiske og juridiske dilemmaer – både privat og profesjonelt.Og jeg må si jeg er ganske keen på å følge disse folka, etter å ha sett en smakebit på serien. Fordi (in order of appearance): 

For det første: På samme måte som Choir of Young Believers’ Hollow Talk satte stemninga i TV-serien Broen, setter nemlig selveste Sivert Høyem stemninga i serien Aber Bergen med sangen Sleepwalking Man. Vi skjønner kjapt at dette er en mørk, mystisk og dunkel greie – og denne stemninga forsvinner heldigvis ikke når selve serien er i gang. Den fortsetter å være mørk, mystisk, dunkel – og regntung.

Se premieren på Aber Bergen torsdag 22. september klokka 21.55 på TV3

For det andre: Jeg har ikke så mye erfaring med Odd Magnus Williamsson som noe annet enn en artig røver. I høst skal han imidlertid, i tillegg til rollen som Erik Aber i Aber Bergen, også være med i NRK-satsningen Nobel. Det lover godt for forventningene mine til Nobel at han i Aber Bergen klarer å legge fra seg klovnenesa. Det faktum at Odda er en morsom røver skinner allikevel i noe grad gjennom i rollen hans; kjappe, morsomme og uflåsete kommentarer gjør at Oddas karakter blir en fyr det er lett å like. Dermed er det også veldig lett å tidlig få sympati med den tøffe, upolerte fyren som stadig vekk lar profesjonaliteten vike for følelser og innfall.

For det tredje: Selv om replikkene, som i norske dramaserier flest, ikke helt klarer å flyte uten anstrengelse, merker jeg at jeg er veldig nysgjerrig på dette rettssaksspråket. Odda og gjengen tilbrakte ifølge ryktene mange timer i rettssalen i forkant av serieinnspillingen, for å finne den rette sjargongen. I tillegg har de også fått eksperthjelp fra selveste John-Christian Elden.

Og til slutt, og for det fjerde, er jeg veldig spent på om vi får vite bakgrunnen for paragraf 18-tatoveringen Erik Aber har på høyre hånd. Som lekmann må jeg gå til google, og et kjapt søk på "paragraf 18” her, gir meg nemlig følgende treff:

  • Lov om sosiale tjenester i arbeids- og verferdsforvaltningen, §18: Stønad til livsopphold
  • Lov om hundehold (hundeloven), §18: Avliving eller omplassering av en hund etter en eller flere uønskede hendelser
  • Lov om foreldelse av fordringer (foreldelsesloven), §18: Konkurs, gjeldsforhandling og skifte
  • Lov om straff (straffeloven), §18: Nødverge

Jeg holder en ørliten knapp på sistnevnte, og gleder meg til å tilbringe høsten med Erik Aber.