Meny

Aber Bergen: Advokat- og bergensjævler

– fire grunner til at vi gleder oss til å se mer av Aber Bergen

Judging Amy. Lov og rett i L.A. Family Law. Ally McBeal. Boston Legal. JAG. Suits. Damages. Shark. The good wife. How to get away with murder. The night of. Law & order. Og så videre. Vi som har sett mye på TV, er slett ikke ukjente med advokatserier og serier der handlinger utspiller seg i rettssalen. 

Vi kan si Objection, your honor, og vi har lært at en god prosedyre kan vende selv det mest bestemte jurymedlem. Vi har lært at det i en rettssak er mye følelser, mye sinne, mye tårer, det er følelsesløse dommere, kyniske advokater – og ikke minst har vi lært at det plutselig kan komme noen inn døra og snu hele saken på hodet.

Med et par dusin advokatserier i bagasjen, har jeg vært ganske spent på det nye spenningsdramaet TV3 nå satser alle kluter på, serien som er skrevet av Mammon-skaper Gjermund Stenberg Eriksen – der handlingen modig nok er lagt til Bergen. Blir det en slags advokatversjon av Fox Grønland, eller får vi endelig en ”autentisk” og fengende norsk advokatdramaserie?

Dette er Aber Bergen: Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) er en av Bergens, og landets, hvasseste forsvarsadvokater. Elea Bergen (Ellen Dorrit Petersen), Abers partner og fraseparerte kone, er også dette – og sammen har de bygget opp en veldreven pengemaskin i advokatfirmaet Aber Bergen. Her har de samlet et uortodoks team av advokater: Partner Diana Drange (Line Verndal), blinde Magnus Braseth (Torgny Aanderaa) og den nyansatte og en smule naive Unn Frøynes (Lykke Kristine Moen) – og sammen utgjør de ett av Norges beste advokatfirmaer. 

Se promo nederst i saken! 

Disse menneskene skal vi altså møte hver torsdag utover høsten, der de på hver sin kant tar fatt på ulike moralske, politiske og juridiske dilemmaer – både privat og profesjonelt.Og jeg må si jeg er ganske keen på å følge disse folka, etter å ha sett en smakebit på serien. Fordi (in order of appearance): 

For det første: På samme måte som Choir of Young Believers’ Hollow Talk satte stemninga i TV-serien Broen, setter nemlig selveste Sivert Høyem stemninga i serien Aber Bergen med sangen Sleepwalking Man. Vi skjønner kjapt at dette er en mørk, mystisk og dunkel greie – og denne stemninga forsvinner heldigvis ikke når selve serien er i gang. Den fortsetter å være mørk, mystisk, dunkel – og regntung.

Se premieren på Aber Bergen torsdag 22. september klokka 21.55 på TV3

For det andre: Jeg har ikke så mye erfaring med Odd Magnus Williamsson som noe annet enn en artig røver. I høst skal han imidlertid, i tillegg til rollen som Erik Aber i Aber Bergen, også være med i NRK-satsningen Nobel. Det lover godt for forventningene mine til Nobel at han i Aber Bergen klarer å legge fra seg klovnenesa. Det faktum at Odda er en morsom røver skinner allikevel i noe grad gjennom i rollen hans; kjappe, morsomme og uflåsete kommentarer gjør at Oddas karakter blir en fyr det er lett å like. Dermed er det også veldig lett å tidlig få sympati med den tøffe, upolerte fyren som stadig vekk lar profesjonaliteten vike for følelser og innfall.

For det tredje: Selv om replikkene, som i norske dramaserier flest, ikke helt klarer å flyte uten anstrengelse, merker jeg at jeg er veldig nysgjerrig på dette rettssaksspråket. Odda og gjengen tilbrakte ifølge ryktene mange timer i rettssalen i forkant av serieinnspillingen, for å finne den rette sjargongen. I tillegg har de også fått eksperthjelp fra selveste John-Christian Elden.

Og til slutt, og for det fjerde, er jeg veldig spent på om vi får vite bakgrunnen for paragraf 18-tatoveringen Erik Aber har på høyre hånd. Som lekmann må jeg gå til google, og et kjapt søk på "paragraf 18” her, gir meg nemlig følgende treff:

  • Lov om sosiale tjenester i arbeids- og verferdsforvaltningen, §18: Stønad til livsopphold
  • Lov om hundehold (hundeloven), §18: Avliving eller omplassering av en hund etter en eller flere uønskede hendelser
  • Lov om foreldelse av fordringer (foreldelsesloven), §18: Konkurs, gjeldsforhandling og skifte
  • Lov om straff (straffeloven), §18: Nødverge

Jeg holder en ørliten knapp på sistnevnte, og gleder meg til å tilbringe høsten med Erik Aber.

 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus