Meny

Anbefalt: SKAM

Har du ikke fått med deg høstens store snakkis er det på høy tid.

Hvem hadde trodd at en serie om videregående-elever kunne treffe så bra?

Seriejunkie som jeg er, er jeg som regel alltid positiv til serieanbefalinger fra venner, familie og kolleger. Da en venninne anbefalte meg NRK-serien SKAM var jeg imidlertid litt over middels skeptisk. Jeg kunne ikke fatte og begripe hvordan en serie som handlet om videregåendeelever i 17-årsalderen kunne være noe for meg. Så feil skulle jeg altså ta.

SKAM ble et vondt, pinlig og morsomt møte med en verden jeg kjenner meg så alt for godt igjen i. 

Ærlig innblikk

En kveld jeg var hjemme, forkjølet og hadde absolutt ingenting å se på (en sannhet med modifikasjoner) gav jeg allikevel SKAM en sjanse. Og jeg innrømmer det: etter å ha sett de to første episodene var jeg ikke overbevist. Greit nok, serien var noenlunde underholdende, men det føltes allikevel som om jeg var akkurat for gammel. Nå skal det også sies at anbefalt aldersgrense er 15 år, men jeg våger å si at SKAM passer for alle i tyveårene, og alle andre som ønsker (eller kanskje sårt trenger) et innblikk i hverdagen til videregåendeelever. 

Jeg bestemte meg for å se én episode til – sånn for å kunne si at jeg gav det en real sjanse hvis venninnen min skulle spørre. Og det var i denne tredje episoden jeg forstod hva venninnen min hadde ment når hun sa at serien var «sykt bra».

Fiktivt univers

Det aller mest fascinerende med SKAM og det som gjør at serien skiller seg markant fra alle andre serier jeg har sett, er at det er laget et fiktivt univers rundt karakterene. Da serien ble vist i høst kunne man hver dag følge karakterene og deres liv gjennom filmer og bilder på deres egne kontoer i sosiale medier, før disse ble flettet sammen til en episode i slutten av uken. Og akkurat dette; å flette sammen et univers som karakterene levde i, og omgjøre dette til en TV-serie, har gjort SKAM til en suksess uten like. Nylig ble også serien kåret til beste norske TV-serie nettopp på grunn av den nyskapende måten den fortelles på.

Minst like fascinerende er det at serien har solgt seg selv. NRK har gjort svært lite for å promotere serien og den har knapt nok vært forsøkt solgt ut til publikum. Ingen store medier har skrevet om serien, og skuespillerne er skjermet for pressen. Allikevel har seertallene vært stadig stigende, og serien har blitt en snakkis i sosiale medier. 

Til alle som en gang var tenåringer, til alle som ønsker å forstå se på den verdenen de unge lever i, til alle som bare ønsker å se en skikkelig bra serie: se SKAM. Du vil ikke angre – det garanter jeg.

Se hele første sesong av SKAM på NRK TV i underholdningsportalen nå.

Pst! Sesong to av SKAM er like rundt hjørnet.