Meny

Belgias stolthet

— her er de fem mest essensielle Van Damme-filmene

Kanskje vil Belgias landslag i fotball gruse (eller heter det gresse når det er gressbane?) svenskene under kveldens EM-kamp, men vit at de kunne hatt det så mye enklere. Fotball er jo som kjent en sport hovedsaklig bestående av sparking, og ingen nasjon har fostret en bedre sparker enn Belgia.

Vi snakker selvsagt om Jean Claude Van Damme, kampsporthelt og actionstjerne deluxe, selve kongen av snurrespark og harde kontringer. Antagelig er det kun medlidenhet med motstanderlagenes familier som gjør at han ikke er fast medlem av landslaget.

Grunnet mangelen av «the muscles from Brussels» på fotballbanen tar vi herved karatebeltet i egen hånd og kårer de fem mest essensielle Van Damme-klassikerne.

Ingen vil foreslå at disse filmene nytes best i kombinasjon med belgisk hveteøl - umoral forekommer ei i disse spalter - men ingen vil heller påstå at det er en direkte dårlig idé.

5. «The Expendables 2» (2012)

 The Expendables - promobilde

«The Expendables»-serien soper med seg det som måtte finnes i Hollywood av mannlige action-ikoner over en viss alder og sauser dem sammen til et underholdende kaos av kuler og eksplosjoner. Med andre ord en perfekt match for Van Damme. Da han fikk tilbudet fra regissør og hovedrolleinnehaver Sylvester Stallone om å spille i den første filmen takket belgieren imidlertid nei — og gikk glipp av sin første storfilm på mange år. Grunnen?

- Han ville ikke tape mot Jet Li. Han syntes ikke det var kult, sa Stallone til The Sunday Times ifølge nettstedet Ace Showbiz

Da Van Damme snakket med The Guardian etter å ha takket ja til oppfølgeren påsto han imidlertid at grunnen var hans egen film, «The Eagle Path», som han var opptatt med å klippe.

Uansett årsak — kanskje var det hell i uhell. I oppfølgeren, den beste og mest innbringende av filmene, spiller han sjefsskurk. Og ja, det inkluderer selvsagt en kamp på tørre nevene med Stallone selv.

4. «Timecop» (1994)

Timecop - promobilde

Selvsagt kan ikke regjering og øvrighet tillate sånt. Selvsagt prøver noen å bli president. Selvsagt er det opp til Van Damme i rollen som tidspurk å skru klokka tilbake til et betimelig tidspunkt slik at han kommer tidsnok til å håndheve tidsloven.I det futuristiske året 2004 er tidsreiser omsider blitt virkelighet, og den enkleste formen for hvitsnippkriminalitet er å reise tilbake i tid for å tjene seg søkkrik på Apple-aksjer* og lignende snask.

Filmen dro inn 101 millioner dollar på kino. Selv om dette knapt er nok til å kjøpe en toroms på Grünerløkka i dag, ble det regnet som mye penger i 1994, og er stadig Van Dammes mest innbringende rolle.

* Ok, kanskje ikke akkurat Apple-aksjer. I 1994 lå selskapet med brukket rygg, Steve Jobs returnerte ikke som reddende engel ridende på en iMac før i 1997.

3. «Universal Soldier» (1992)

Universal Soldier - promobilde

Relevant! For, akkurat som kveldens oppgjør, er dette en kamp på liv og død mellom Belgia og Sverige.

To avdøde soldater — spilt av Van Damme og den svenske muskelmassen kjent som Dolph Lundgren — blir gjenopplivet som supersoldater i et topphemmelig laboratorium. Noe som kanskje kunne vært en god idé, om det ikke var for at de ikke var spesielt glade i hverandre før de døde. Og dødens kjærtegn har ei mildnet flammene i deres sinn.

Etter hvert bestemmer Van Dammes rollefigur seg for å droppe livet som zombiesoldat og heller assistere en gravejournalist. Varslingen tas ille opp, og ender — selvsagt* — i en heidundrandes duell mellom Van Damme og Lundgren på en bondegård.

Den fjerde filmen i denne serien, «Day of Reckoning», er forøvrig også verdt å sjekke ut for å få med seg den glimrende kampscenen i en sportsbutikk midtveis i handlingen.

* Ikke selvsagt.

2. «Bloodsport» (1988)

Bloodsport Jean Claude van Damme

Van Dammes gjennombruddsfilm inneholder den maksimale mengden knallharde snurrespark og veldefinerte muskler som et enkelt hjerte kan tåle uten å briste i ren sjelefryd. 

Etter å ha imponert en filmprodusent med kampsportevnene sine klarte Van Damme å få rollen som en soldat som forlater hæren for å delta i Kumite, en kampsportturnering hvor det ikke er uvanlig å kjempe til døden. Foruten store porsjoner deng har filmen også en ung Forrest Whitaker, en fem minutter lang treningsmontasje til oppløftende synthmusikk og — selvsagt — mursteinknusing med bare never.

Ifølge IMDB ble filmen egentlig spilt inn allerede i 1986, men var for dårlig til å utgis. Imidlertid klippet Van Damme selv om filmen og fikk mast seg til filmslipp. Den endte opp med å spille inn 30 millioner dollar — 20 ganger mer enn budsjettet på 1,5 millioner dollar.

1. «JCVD» (2008) 

JCVD - promobilde

Det er lite action og enda færre snurrespark i denne overrumplende meta-filmen lagt til Brüssel, Van Dammes hjemby. Van Damme spiller seg selv som nedbrutt stjerne, pengelens og nylig flyttet hjem. Et postkontor blir utsatt for et ran, og tilfeldigvis befinner Van Damme seg innenfor og må forsøke å holde seg selv og de andre gislene trygge.

Et klassisk oppsett for Van Damme-action, hadde det ikke vært for at dette er (liksom-)virkeligheten. Og virkeligheten er mye, mye pussigere.

Fremfor noe annet huskes «JCVD» for Van Dammes rørende og delvis improviserte monolog, hvor han bryter den fjerde veggen og snakker direkte til publikum på fransk, morsmålet. I én ubrutt tagning, med blikket rett i kamera, leverer han et hudløst regnskap over eget liv. Alt som gjorde ham stolt, alt han angrer på, fra kampsport til berømmelse til dop til ekskoner til fallet ned i rett-på-video-land.

30 år etter «Bloodsport» beviste Van Damme her at, jo, det er fortsatt liv i ham.

Det er med andre ord ennå ikke for sent om det belgiske landslaget skulle trenge en innbytter med lang erfaring i å knuse svensker.

 

Lyst til å se van Damme i stedet for fotballkamp? JCVD, Universal Soldier og The Expendables 2 kan leies i RiksTV Filmleie :)

Jean Claude van Damme