Meny

OL-sjefen

— Christine Espeland er leder for TV 2s store OL-team!

Nå er det ikke lenge før det braker løs i Rio de Janeiro. De 31. olympiske sommerleker starter 5. august og holder på i hele 17 dager. De fleste av oss vanlige nordmenn vil følge sendingene fra sofaen eller godstolen, og det er TV 2 som serverer oss hele herligheten. Og det er en stor serveringsjobb; TV 2 har allerede jobbet med dette i flere år. Vi har snakket med sjefen for det hele. 

Christine Espeland har jobbet i TV 2 helt siden starten. Hun har bakgrunn fra nærradio og NRK Radiosporten, sammen med hovedfag i Statsvitenskap på Blindern. I TV 2 har hun vært alt fra reporter til kommentator, vaktsjef, redaksjonssjef — og nå eventsjef.

At hun er eventsjef betyr at hun har ansvaret for alle de store eventene, som for eksempel håndballmesterskap, hele sykkelsatsningen — og ikke minst de olympiske lekene i Sotsji og Rio. Vi har tatt en prat med Espeland, før det hele braker løs.

Håndball er nok min favoritt, men jeg gleder meg til å oppleve et sommer-OL på nært hold

 

- Hva er din rolle foran OL?

- Jeg har ledet OL-arbeidet her i TV 2 siden 2011 da vi fikk rettighetene. Rio-planleggingen startet våren 2014 etter at vi var ferdige i Russland. Vi gleder oss og jobber på høygir. Selv drar jeg til Brasil i slutten av juli, etter å ha fulgt Tour de France fra start til mål. Sommerferien for min del er flyttet til september.

Se OL på mobil og nettbrett i sommer — med RiksTV-appen!


- OL i Brasil – er det TV 2s største satsing på idrett noen sinne?

- Ja, størrelsesmessig er dette utvilsomt det mest omfattende vi har gjort. Sommer-OL er fire ganger større enn vinter-OL. Opptil 40 konkurranser går samtidig på det meste (!). Vår jobb blir å guide seerne og gi dem oversikt.

- Kan du gi meg noen nøkkeltall før Rio?

- Vi reiser til Rio med 60 medarbeidere, pluss dem som skal rigge opp og ned. TV 2 sender døgnet rundt på to kanaler: TV 2 og Sportskanalen. I tillegg får seerne masse idrett live på Sumo, altså de øvelsene vi ikke får plass til på TV 2 – og det er mange.

- Hva er du mest spent på foran OL i Rio?

- Helt ærlig så er vi mest spent på interessen for et sommer-OL i Norge i august. Hvor mange vil for eksempel følge med på øvelsene om natten? Friidretten starter som regel klokken 01.00 norsk tid. Med fem timer tidsforskjell vil de mest attraktive internasjonale øvelsene gå i prime time brasiliansk tid, men på natten i Norge.

Hvor mange vil sitte oppe og se på, og hvor mange vil se i opptak på Sumo og tv2.no? Det er et av de største spørsmålene nå før lekene.

- Gjør TV 2 noe som ikke har vært gjort før?

- Ja, vår planleggingssjef sier det slik – «Vi leier ut sendetiden på hele TV 2 til Sporten disse tre ukene i august» Arill Riise reiser til Rio og nyhetssendingene blir tilpasset idretten. Vi avbryter ikke en finale klokka 21.00 for å gå til nyheter, men tilpasser og legger nyhetene så snart som mulig etterpå. Her skal det bli vinn-vinn for alle parter og gi en best mulig seeropplevelse.

Studioet ligger midt i Olympic Park, og vi ønsker å gi seerne følelsen av å være til stede.

Opptil 40 konkurranser går samtidig på det meste. Vår jobb blir å guide seerne og gi dem oversikt

 

- Hva er den største utfordringer for dere der borte?

- Det er klart at transport alltid er et nøkkelspørsmål for ethvert OL. Hvordan vil kommunikasjonen bli både for publikum og oss journalister? Og så blir det viktig at samspillet mellom oss i Rio og staben i Bergen fungerer. Vi har skift gjennom hele døgnet som jobber i Bergen og Oslo. Disse synes ikke på lufta, men er blant de avgjørende brikkene i hele vårt OL-rigg.

- Har du noen formening om hva som kan oppnås av seertall?

- Det var et vanskelig spørsmål. Vi vet jo at håndballjentene er populære og garantert vil gi høye seertall. Det samme vil roing, sykkel, svømming og de andre øvelsene med norske medaljehåp. Samtidig har vi en målsetting om å løfte hele OL og skape interesse for alle de store internasjonale grenene som turn, tennis, boksing, basketball og fotball. 

- Hvor mange norske medaljer har du tro på – og hvilke?

- Jeg tror vi får flere norske medaljer enn i London — og har tro på både håndballjentene, roerne, seilerne, syklistene, skytterne og ikke minst Henrik Christiansen i svømming. Vi har også et sterkt samarbeid med de andre nordiske TV-stasjonene i Rio, og vil utveksle masse stoff med dem.

- Når drar du til OL? Og hvor lenge skal du være der?

- Jeg reiser 31. juli og er hjemme 24. august. Jeg gleder meg!

- Hva med sikkerheten i Rio — for deg og TV 2s medarbeidere?

- Vi har gjennomarbeidede beredskapsplaner i tilfelle ulykker, ran eller andre hendelser. Nå i juni gjennomfører vi egne øvelser med helt konkrete scenarier.

- Har du noen favorittidretter?

- Håndball er nok min favoritt, men jeg gleder meg til å oppleve et sommer-OL på nært hold. Vår største utfordring er jo å formidle alle de 306 medaljeøvelsene på en forståelig og interessant måte. Her blir kommentatorene våre avgjørende og viktig. De har test-kommentert i snart to år nå og vi håper og tror vi har en sterk stab. Blant mange spennende navn kan jeg trekke frem olympisk mester Siren Sundby som kommenterer seiling sammen med Arve Fuglum. Seiling er «sjakk på sjøen», og etter Sirens mening den klart mest spennende OL-idretten.

Friidrettsteamet vårt er også knallsterkt med Jørn Sundby og Johan Kaggestad i boksen sammen med Siri Avlesen og Andreas Thorkildsen på indre bane.

Lurer du på hvem som kommenterer OL? Se TV 2s oversikt her!

- Er det noen spesielle idretter du vil oppfordre nordmenn til å følge med på – som vi kanskje ikke kjenner så godt?

- Egentlig hele spekteret av OL-idretter. I London i 2012 dukket det opp en ukjent fekter. Noe lignende vil garantert skje i Rio også. Jeg ser frem til bordtennis som Ole Kristian Stoltenberg skal kommentere, og Mountainbike som Jonas Greve har ansvaret for.

Nylig kom også nyheten om at Peter Sagan dropper landeveissyklingen til fordel for Mountainbike. Han blir garantert en attraksjon.

Ellers tror jeg vi har store ting i vente i den ferske olympiske idretten golf der Marianne Skapnord og Espen Kofstad (!) er kommet inn — i tillegg til Suzann Pettersen, og ikke minst i skyting som er stor TV-idrett. Også tennis da, med alle de store verdensstjernene – og jeg kunne fortsatt i evigheten...

Tallenes tale om Sotsji 2014 og Rio 2016:

SOTSJI 2014RIO 2016
1 300 timer live 5 600 timer live
2 900 utøvere 10 500 utøvere
88 nasjoner 204 nasjoner
17 dager 17 dager
98 medaljeøvelser 306 medaljeøvelser
7 idretter 28 idretter
15 disipliner 42 disipliner
2 lokasjoner 4 lokasjoner
11 arenaer 33 arenaer