Meny

Topp elleve britiske periodedrama hos RiksTV nå

— for deg som heller vil se slottsball enn fotball

Ja, så er kanskje fotball noe av det engelskmennene er mest kjent for, men påkostede kostymedramaer fra svunne tider kommer neimen ikke langt etter! Her har vi samlet noen av favorittene som er tilgjengelige på RiksTVs underholdningsportal akkurat nå.

Jane Eyre 

At det skulle være en forbindelse mellom True Detective og Brontë-søstrene skulle man kanskje ikke tro, men det er altså tilfellet. Ikke bare har regissør Cary Joji Fukunaga, en av de to sentrale kreftene bak første runde av den kritikerroste HBO-serien, en Jane Eyre-filmatisering på CV-en; han har en sabla god en. Mia Wasikowska gjør en utmerket figur som den ulykksalige, unge guvernanten Jane i denne nedtonet stemningsmettede og mystiske versjonen av klassikeren. Michael Fassbenders Rochester er ikke mye dårligere.

Gjensyn med Brideshead

Vi ikke flere hundreår tilbake i tid for å finne mat til stilsikre og stemningsfulle periodedramaer, som vi skal se videre nedover denne lista. En gammel traver er denne serien fra 1981, som tar oss tilbake til 20-tallets England. Charles (Jeremy Irons) starter et nært vennskap med Oxford-medstudenten Sebastian, som etter hvert også fører ham tett på vennens adelige, men ikke helt problemfrie familie. I 2007 kåret svenske Expressens jury Brideshead til den beste TV-serien noensinne, foran Twin Peaks og Seinfeld.

The Tudors

Showtimes britisk/irsk/canadiske The Tudors er Kostymedrama med stor K, av den aller deiligste skamløse sorten. Serien balanserer perfekt mellom storpolitisk maktspill og personlig drama, som jo går sammen som hånd i hanske (hei, House of Cards). Vi følger historien om kong Henry VIII, han som byttet ut konene sine på løpende bånd og opprettet sin egen utbryterkirke på kjøpet for å få det som han ville. Jonathan Rhys Meyers er magnetisk som den unge (etter hvert også aldrende) kongen, akkurat som Natalie Dormer (Game of Thrones) som notoriske Anne Boleyn.

The Bletchley Circle

The Bletchley Circle er en relativt fersk liten godbit fra ITV (kanalen bak bl.a. Downton Abbey, Foyle’s War og Mr Selfridge). Handlingen finner sted i London på starten av 50-tallet, hvor en gruppe kvinner har fått skjerpet nysgjerrigheten og tiltakslysten etter krigsinnsatsen som kodeknekkere for det britiske militæret. Anna Maxwell Martin (en gjenganger i senere års britisk kvalitetsperiodedrama) spiller Susan, som sliter med å bli tatt på alvor av politiet når hun begynner å nøste i uoppklarte krimgåter. Dermed tar damene saken i egne hender.

Hvem spiller når? Sjekk ut EM-programmet her!

Stolthet og fordom

Det skal godt gjøres å komme gjennom en liste som dette uten å hente fram BBCs 1995-utgave av Jane Austens klassiker. Jennifer Ehles sarkastiske smil og Colin Firths strenge blikk satte i lange tider standarden for legemliggjøringen av Elizabeth Bennet, Mr Darcy og deres kronglete kjærlighetshistorie. Noen av oss tviholder på at de gjør det fortsatt.

Kongens tale

Mer Colin Firth! Denne gangen som stakkars kong George VI, som slet stort med å kvitte seg med stammingen sin. Egentlig skulle han aldri bli konge, men fikk oppgaven da den eldre broren Edward VIII abdiserte for å gifte seg med en to ganger skilt amerikansk kvinne. I radioens gullalder på 30-tallet, og med en verdenskrig på trappene, måtte en konge kunne tale til folket sitt, og dermed ble alle metoder forsøkt. Denne filmen skildrer det ukonvensjonelle og vittige arbeidet med den australske stemmepedagogen Lionel Logue. For det vant den blant annet syv BAFTAer og Oscar for beste film, regi, mannlige skuespiller og originalmanus.

Bleak House

Fram til hun tok steget fram som superdetektiv i The Fall for noen år siden (og nå er lansert som Jane Bond-kandidat!), kunne det virke som X-Files-stjerna Gillian Anderson var på vei til å spille seg helt inn i den litterære periodedramaseriens verden. Hun gjorde Moby Dick, hun gjorde Great Expectations, men det var rollen som Lady Dedlock i Charles Dickens’ Bleak House som satte det hele i gang. Med et smell! Anderson er utsøkt i denne historien om en ruinerende, evigvarende rettssak og mørke familiehemmeligheter. Hun har for øvrig motspillere av første klasse: Carey Mulligan og Anna Maxwell Martin, blant andre.

An Education

Apropos Carey Mulligan: For en stjerne hun er i denne strålende filmen om en ung, smart og kul jente som på 60-tallet slites mellom å følge den stormende kjærligheten og å oppfylle sitt akademiske potensial. (Hun ble Oscar-nominert for rollen.) Filmen er skrevet av Nick Hornby (High Fidelity), basert på Lynn Barbers bok med samme navn, og regissert av danske Lone Scherfig (Italiensk for nybegynnere).

Peaky Blinders

Gangsterdrama fra Birmingham! BBC-serien er basert på historiene om romani-gjengen Peaky Blinders foreteelser i England etter første verdenskrig, med Cillian Murphy i rollen som gjengleder Tommy Shelby, og Sam Neill som politimesteren som er ute etter dem. Serien er inne i sin tredje sesong, og to til er på vei.

Sherlock

Ok, litt juks siden Sherlock faktisk finner sted i vår samtid, men det er så gøy når moderniserte utgaver av klassiske fortellinger faktisk funker, og ikke minst tilfører noe nytt! BBCs oppdatering av historiene om sir Arthur Conan Doyles detektivhelt har blitt overøst med lovord siden den først kom på skjermen i 2010, og har fortsatt å levere hektiske, smarte, morsomme og innovative tolkninger gjennom tre sesonger. En fjerde runde begynte innspillingene i april i år, og er ventet på skjermen rundt årsskiftet.

Much Ado About Nothing

Her skal det innrømmes med en gang: Denne filmen har ikke artikkelforfatteren sett. Men det er Much Ado About Nothing! Shakespeare! Og Joss Whedon!! (Med andre ord mer juks, men Shakespeare var jo brite, da.) Buffy-skaperen og The Avengers-regissøren Whedon kan selvsagt ha tatt seg vann over hodet, men er det én ting som går som en rød tråd gjennom skaperverket hans er det et knusende grep om syrlig, selvreflektiv humor. En fjasete Shakespeare-komedie skulle passe perfekt, selv i moderne versjon (=skummelt). Og om ikke annet gir det gledelig gjensyn med et lass ansikter som er kjente og kjære for enhver trofast følger av hans univers.

 

Vil du se EM overalt i sommer? Last ned RiksTV-appen og ta med deg EM i lomma!

Last ned

AppStore       

Med abonnement på RiksPakken får du fullt utbytte av RiksTV-appen. Du logger inn i appen med samme brukernavn og passord som du benytter deg av på Min side.

Britiske periodedrama