Meny

Foto: Janne Danielsson/SVT

Eurovision Song Contest 2016

– og fem ting du helt sikkert lurer på

Førstkommende lørdag er det igjen klart for vårens vakreste eventyr, nemlig Eurovision Song Contest 2016. Vertsnasjon er Sverige, etter at Måns Zelmerlöv vant med sangen «Heroes» i fjor. Vi stiller med Agnete Johnsen og hennes «Icebreaker» – og som alltid satser vi på å vinne. Agnete stiller i semifinalen på torsdag, og fram til da – her er svaret på fem ting du helt sikkert lurer på: 

Hvor mange kommer til å se på?

Spør du en lekmann om han eller hun kommer til å se Eurovison-finalen, er svaret ofte enten «JA, SÅKLART!» eller «Nei, jeg ser ikke på Grand Prix. Bare hvis jeg må. Hvis det regner eller TV-en står på i bakgrunnen eller hvis Norge ligger an til å vinne eller noen i familien foreslår at vi skal se det og lage noe godt». Og selv om det er et lite antall grinebitere som absolutt ikke ser på, er ESC for veldig mange et sikkert vårtegn, det er glitter, glam, tanketomt og grei underholdning en lørdagskveld; en artig ramme rundt en knallgod fest, en guilty pleasure – og noe som fort blir glemt.

Sannheten er at 1,7 millioner nordmenn faktisk benket seg ned og så Kjetil Mørland og Debrah Scarlett sikre seg åttendeplassen i fjor. Til sammenlikning var seertallet på hhv. 1,4 millioner og 1,5 millioner i 2014 og 2013.

Les også: Fem favoritter i ESC2016!

Går Norge til finalen?

Det har vært mange spekulasjoner rundt Agnete Johnsens mentale helse og om hun i det hele tatt kommer til å opptre i det siste, både fordi hun har stått fram i media om at hun utredes for bipolar lidelse, og fordi hun til nå ikke har stilt opp på et eneste intervju i forbindelse med ESC-oppvarmingen i Stockholm. NRK melder imidlertid at de er skråsikre på at hun stiller til kvalifiseringen, og etter at hun har gjennomført vellykkede sceneprøver i vertslandet, blir vi like skråsikre som NRK.

Etter siste sceneprøve melder også den britiske gratisavisen Metro om at de tror Norge vil gå av med seieren på grunn av annerledesheten i sangen Icebreaker, og siden Eurovision-juryen står for 50 % av stemmene i finalen, vil dette med annerledeshet tale til Agnetes fordel. De roser sceneshowet hennes og sammenlikner både sangen, showet og Agnete selv med Disney-filmen Frozen. De er også skråsikre på at Agnetes låt ikke vil gå inn i Norges rekord i antall sisteplasser (11 hittil).

Om britiske Metro har rett, gjenstår å se. Og allerede på torsdag ser vi Agnete i den andre semifinalen.

Blir Ukraina diskvalifisert?

Som nevnt overfor har nordmenn et ganske enkelt syn på ESC. For oss dreier det seg mest om festen, glitteret, glamouren og å kunne lage poengskjemaer med fjorten kategorier. Nede på kontinentet, derimot, handler ESC vel så mye om politikk og å bruke scenen som arena for å gi et spark til de som (kanskje?) fortjener det. I 2015 bidro for eksempel Armenia med sangen «Don’t deny» (endret til «Face the Shadow» for å tone ned budskapet litt), som helt åpenbart handlet om folkemordet på armenerne. Eurovision har til tider vært på kanten til å bli såpass politisk betent at den europeiske kringkastingsunionen (EBU) ved flere anledninger har forsøkt å renske programmet for politiske ytringer.

I 2009 ble Georgia diskvalifisert på grunn av sangen «We Don’t wanna Put In». «Put in» ble, med rette, tolket til Putin, og Georgia fikk valget mellom å forandre teksten eller bli diskvalifisert. Låtskriver Stefane Mgebrisvili valgte det siste. I år blir det interessant å se om Ukrainas låt vil stå overfor det samme dilemmaet fra ESC – deres bidrag 1944 skal visstnok handle om russisk deportasjon av folkegruppa krimtatarer. Tittelen 1944 er ikke valgt ut av det blå; 1944 var året Josef Stalin tvangsflytta denne folkegruppa fra Krim-halvøya til de sentralasiatiske delene av Sovjetunionen. Artisten bak låta, Jamala, hadde selv en tippoldemor blant de som ble deportert.

Det er ikke første gang området Krim-halvøya har vært aktuelt i ESC-sammenheng. Området utgjør en verkebyll i forholdet mellom Russland og Ukraina etter Russlands annektering av Krim i 2014, noe som blant annet førte til at Russlands representant i 2014 ble buet ut av publikum.

Om Ukraina vil få samme dilemmaet som Georgia, gjenstår fortsatt å se. Foreløpig virker det som EBU har valgt å se gjennom fingrene på denne låta. 

Hvem vinner?

Både i pressen og hos bookmakerne, trekkes Russland fram som favoritt. Sistnevnte trekker også fram Ukraina, Frankrike, Australia og Sverige. Damene bak nettstedet Good Evening Europe har trukket frem sine fem favoritter her, selv om de presiserer at det ikke nødvendigvis er de som har størst sjanse til å vinne. 

Hvem er med i hvilke semifinaler?

Semifinale 1 – tirsdag 10. Mai på NRK, SVT1 og DR1

1. Finland: Sandhja «Sing It Away»
2. Hellas: Argo «Utopian Land»
3. Moldova: Lidia Isac «Falling Stars»
4. Ungarn: Freddie «Pioneer»
5. Kroatia: Nina Kraljić «Lighthouse»
6. Nederland: Douwe Bob «Slow Down»
7. Armenia: Iveta Mukuchyan «LoveWave»
8. San Marino: Serhat «I Didn't Know»
9. Russland: Sergéj Lazarev «You Are The Only One»
10. Tsjekkia: Gabriela Gunčíková «I Stand»
11. Kypros: Minus One «Alter Ego»
12. Østerrike: Zoë «Loin d'ici»
13. Estland: Jüri Pootsmann «Play»
14. Aserbajdsjan: Səmra «Miracle»
15. Montenegro: Highway «The Real Thing»
16. Island: Greta Salóme «Hear Them Calling»
17. Bosnia-Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala «Ljubav je»
18. Malta: Ira Losco «Walk on Water»

Frankrike, Spania og Sverige vil stemme og fremføre i denne semifinalen. Alle tre er forhåndskvalifiserte til finalen.

Semifinale 2 – torsdag 12. mai klokken 21.00 på NRK, SVT1 og DR1

1. Latvia: Justs «Heartbeat»
2. Polen: Michał Szpak «Color of Your Life»
3. Sveits: Rykka «The Last Of Our Kind»
4. Israel: Hovi Star «Made of Stars»
5. Hviterussland: IVAN «Help You Fly»
6. Serbia: Sanja Vučič ZAA «Goodbye (Shelter)»
7. Irland: Nicky Byrne «Sunlight»
8. Makedonia: Kaliopi «Dona»
9. Litauen:Donny Montell «I've Been Waiting for This Night»
10. Australia: Dami Im «Sound of Silence»
11. Slovenia: ManuElla «Blue and Red»
12. Bulgaria: Poli Genova «If Love Was A Crime»
13. Danmark: Lighthouse X «Soldiers of Love»
14. Ukraina: Jamala «1944»
15. Norge: Agnete «Icebreaker»
16. Georgia: Nika Kocharov & The Young Georgian Lolitaz «Midnight Gold»
17. Albania: Eneda Tarifa «Fairytale»
18. Belgia: Laura Tesoro «What's The Pressure»

Italia, Storbritannia og Tyskland vil stemme og fremføre i denne semifinalen. Alle tre er forhåndskvalifiserte til finalen.

Finalen i Eurovision Song Contest vises lørdag 14. mai klokka 21.00 på NRK1, SVT1 og DR1.

 

HEIA AGNETE!