Meny

Frankrikes Amir under sceneprøven i helgen Foto: Andres Putting/Eurovision

Fem favoritter i ESC 2016

– vi har spurt ekspertene

Som et ledd i oppvarmingen mot Eurovision Song Contest, er det viktig å synse om hvem som vinner. Pressen har sine favoritter, jeg personlig har noen, men skal man virkelig synse, bør man gå til ekspertene. 

Og ekspertene er heldigvis ikke langt unna. Guri Idsø Viken og Astrid Foldal har i en årrekke stått bak nettstedet Good Evening Europe – en fanside de selv hevder er Norges største Eurovision-fanside. Viken og Foldal anmelder låt for låt på sin særegne måte, og i skrivende stund er de i Stockholm for å overvære hele sirkuset fra start til slutt. 

Vi har fått Guri til å gi oss sine fem favoritter – ikke de som nødvendigvis har de største sjansene til å vinne (ifølge pressen er dette nemlig Russland), men altså hvilke sanger de liker best.

Les også: Fem ting du helt sikkert lurer på om Eurovision


Guri har herved ordet, direkte fra Stockholm:

 

Frankrike

Den største sjokkreaksjonen på pressesenteret så langt, kom under Frankrikes første prøve, hvor en av årets største vinnerfavoritter Amir falt fullstendig igjennom. Tilbakemeldingene ble imidlertid raskt plukka opp av Amir selv, framførelsen ble kasta rundt på, og nå ser det hele fantastisk ut, med Amir ikledd en tettsittende burgunder dress og årets mest sjarmerende smil. Sangen er også bra.

Polen

Den første gangen vi hørte låta til Polens artist Michal Szpak, syns vi den var grusom. Så begynte vi å like den. Og nå elsker vi den. Michal selv ser ut som Jack Sparrow, synger som Freddie Mercury og kler seg som Prince. Låta er for øvrig en klassisk ballade som bygger seg langt opp i himmelen og spør hvilken farge livet ditt har. Det er så Eurovision som det kan bli.

Ukraina

Ukraina deltar med artisten Jamala, som synger om Stalins deportering av krimtatarer i 1944. EBU hevder hardnakka at den ikke er politisk, så vi vurderer å gi dem litt skolering på et senere tidspunkt. Enn så lenge er vi kjempeglad for at Jamala er til stede med en tekst som ikke handler om hjertesmerte og dessuten med konkurransens mest fantastiske hyl mot slutten.

Nederland

Herfra kommer nydelige Douwe Bob, som har vunnet det meste av talentkonkurranser i Nederland de siste årene. Deltar med en folk-preget låt om å roe ned litt innimellom, og det kan hende han skal lytte til sine egne råd, siden han har gitt ut tre plater på tre år og driver en pop up-bar i Stockholm mens han først er her. Men det får bli etter Eurovision. En morsom faktaopplysning er at faren hans har laget coveret til Beatles’ Sgt Pepper-plate. Man kan bli starstruck av mindre.

Kypros

Dette er det året hvor det endelig har dukka opp noen ordentlige rockeband. Minus One er Kypros’ svar på Nickleback og har en fengende låt som de har skrevet sammen med svenske Thomas G:Son – mannen bak legendariske Eurovision-bidrag som "Euphoria" (Sverige, 2012) og ”In a Moment Like This” (Danmark 2010). Burde holde til bra plassering, og det er jo ikke noe problem at de ser rimelig bra ut også.

Eurovision Song Contest ser du tirsdag (semifinale 1), torsdag (semifinale 2) og lørdag (finale!) klokken 21.00 på NRK, SVT1 og DR1