Meny

Mesterskapslåtene vi husker best

— musikalske frisparkperler og keepertabber

Endelig tid for en av de viktigste tingene i livet igjen – et stort fotballmesterskap. En haug med fotballspillere skal skuffe. Noen få skal lykkes. Straffer skal brennes. Fans skal gledes. Hele nasjoner skal hausses opp. Men kanskje viktigst – det hele skal lydsettes. 

Av: Andreas Øverland og Rannveig Falkenberg-Arell

Store fotballmesterskap betyr nemlig også artister, band og fotballspillere som (mer eller mindre frivillig) deltar i den risikable grenen «fotballsanger». Historisk sett er dette en ganske vanskelig sjanger å mestre — låtene skal ikke bare samle nasjonen, skape entusiasme og kommunisere noe om ballspillet, de skal i tillegg fungere sånn nogenlunde som enkeltstående stykker musikk for de som ikke er så interesserte i 22 menn, ball og gress. Mange har prøvd. De færreste har lykkes. Bli med oss på en liten rundreise i sjangeren som et oppspark til sommerens fotball-EM. 

Lurer du på hvilke kamper du se i kveld? Her er EM-programmet!

Racer – «Bønda fra nord»

 

Vi starter med en låt som neppe blir spilt mye i Frankrike i sommer. DumDum Boys ble til Racer før VM i Frankrike i 1998, og både sportslig og musikalsk var Norge hakket hvassere enn gode, gamle «Alt for Norge» og Flo-pasninger i 1994. 18 år senere er det fortsatt den eneste norske offisielle landslagslåta verdt å nynne halvhøyt på. (Tilfeldig fun fact: Thomas Seltzer, Knut Schreiner og Alex Rosén lagde en egen låt til EM i 2000 under gruppenavnet Tom Lund Band.  Låta, «Europas juvel»,  finnes tilsynelatende ikke på interwebben.) 

Super Furry Animals – «Bing Bong»

 

Som nevnt over er jo ikke Norge med i EM, og trist nok betyr det også ingen norsk EM-sang. Dermed gjelder det å blinke seg ut et annet land du kan heie på. Gjerne med en sang det går an å høre et par ganger på rad. Er du av typen som er ute etter et sympatisk underdog-lag, sier du? Du liker indierock? Og så vil du vil ha en tekst som overhodet ikke gir mening for nordmenn? Hva med  Wales? Hva med Gareth Bale, Joe Allen, Aaron Ramsey, halve Swansea og Super Furry Animals sin «Bing Bong»? Vær dog oppmerksom på at det er overveiende sannsynlig du kun får heid i tre kamper. 

(Eventuelt kan du kose deg med den mer forståelige Manic Street Preachers-låta «C'mon Wales!»)

Husker du heavy-rockeren som skulle synge Norge til gull i 1994? Les om vår nasjonalsang nummer to her!

 

VM-holdet – «Re-Sepp-Ten»

 

Best kjent som «Vi er røde, vi er hvide», laget til Mexico-VM i 1986. Selvsagt sunget enda mer etter 1992-EM der et Danmark som egentlig ikke hadde kvalifisert seg til mesterskapet vant hele greia. Initiativet kom faktisk fra danske Ekstra Bladet som utlyste en konkurranse før turneringa, og Jarl Friis Mikkelsen og Henrik Bødtcher satte sammen teksten med linjer fra forskjellige innsendte bidrag. Pluss i boka for allsangrefreng, en fin-fin synth og vakker bart i videoen! 

(Fun Fact: En japansk popgruppe gjorde en cover av låta før VM i 2010. På dansk. Med japansk aksent. Helt sant. Hadde ikke klart å finne det på selv, engang.)

Glenmark, Eriksson, Strömstedt – «När vi graver guld i USA»

 

Sverige gjorde et svært godt VM i USA i 1994 og kom hjem til Arlanda med bronse. Thomas Brolin var strålende. Alle husker vel frisparktrekket mot Romania (og ingen klarer vel å glemme Kenneth Andersson sine grusomme målfeiringer?) Nesten like sterk som seieren i bronsefinalen var faktisk VM-låta svenskene klarte å koke sammen. For der Norge lå håpløst bakpå med «Alt for Norge» gjorde svenskene det svenskene kan best – pene poplåter med allsangvennlige refreng og tekstlinjer om kvinner man aldri fikk. Kanskje ikke noen Zlatan av en låt, men definitivt en Ljungberg. (Oversettelse: Godt over snittet, og tilsynelatende attraktiv for dem som ikke er så fotballinteresserte)

Er du glad i Sverige, men ikke så mye i svensk fotball? Sjekk ut ti svenske gulltreff fra Underholdningsportalen her!

Del Amitri – «Don't Come Home Too Soon»

 

En personlig favoritt. Ikke så på grunn av selva låta (som er like forglemmelig som landslaget den er skrevet til), men derimot for måten den forholder seg til hele ideen om en fotballsang på. Da Skottland skulle til VM i Frankrike i 1998 var det ingen, og da mener jeg ingen, som levnet dem noen sjanse overhodet. Ikke at det har forhindret artister i å skrive låter om mål og triumfer, vinnervilje, dedikasjon og den store finalen før. Bandet Del Amitri valgte en mer sympatisk linje, spør du meg. Låta handler enkelt og greit om at skottene håper de slipper å dra hjem med en gang. «Bli til en åttendedelsfinale da, vær så snill?», formelig bønnfaller vokalisten landslaget om. «Selv langskudd kan gå inn.» No such luck, skottene røyk selvsagt rett ut. 

New Order – «World in Motion»

 

England har hatt noen fotball-låter opp gjennom, og det er selvsagt vanskelig å komme utenom Baddiel, Skinner og The Lightning Seeds sitt positiv-men-realist-anthem «Three Lions». «Jules Rimet still gleeming». Høh? Fint! Men den kassegitaren er ganske enerverende i lengden, og er den ikke egentlig utspilt nå som Susanna Wallumrød (hvis det ikke er en annen Susanna Wallumrød) har covra den sånn skjørt og nedpå til en VG-reklame? Vel. La oss velge oss en annen da? La oss velge oss New Order og «World in Motion». Fordi New Order er skikkelig bra på ordentlig og fordi låta er knallsterk, selv med en rappende John Barnes. (Fun fact: Faren til Lily Allen er kreditert tekst på denne. Ikke galt!)

Die Deutsche Fußballnationalmannschaft & Village People – «Far Away in America»

Hvis du har holdt ut helt hit, så har vi en real godbit til deg. Et sukkertøy av en låt og en drøm av en idé: Village People og det tyske herrelandslaget som sammen har gjort «Far Away In America» før fotball-VM i 1994. Mind. Blown. Jürgen Klinsman, Karl-Heinz Riedle og... han i indianerkostyme. Ganske spesielt. Det ble ikke noe godt VM for Tyskland, og det ble jammen ikke noen god musikalsk oppladning heller.

Se godbitvideoen her

 

Liten bonus? Ok da, liten bonus. Rapgruppa 4 Reeves og det samme tyske landslaget som gjør «Everybody's Going to the USA»: