Meny

Gatas svenske TV-helt

I forbindelse med lanseringen av fem nye kanaler fra våre skandinaviske naboland, gir RiksTVs informasjonssjef et morsomt innblikk i TV-utviklingen: fra svart-hvitt-TV, finsk fjernsynsteater og den store farge-TV-debatten til dagens TV. 

Et Norge i svart/hvitt

Prøver du å fortelle dagens 20-åringer at det en gang i nær fortid bare har vært svart-hvitt-TV, får du nesten garantert store, undrende øyne. Dersom du i tillegg legger til at det en gang i ganske nær fortid bare var én eneste norsk TV-kanal, så blir du sterkt mistenkt for å ha mer enn bare en skrue løs. Det er nemlig ikke lenge siden Norge ble fargelagt på TV-fronten

Så sent som i 1971 diskuterte de ærede herrer på Stortinget om fargefjernsyn skulle innføres i moderlandet. Dette var jo innført i blant annet Sverige og Danmark. Men – det var et men: Stortingspolitikerne var slett ikke enige om de viktige sakene for fremtiden den gang heller. Det var i denne farge-TV-debatten daværende stortingsrepresentant, og senere kringkastingssjef i NRK, Einar Førde, sa den historiske setningen: «Synda er komen til jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar.» Førde var fra Sogn, og var nok preget av at utviklingen ikke skulle gå for raskt.

Da finsk fjernsynsteater var ukens høydepunkt

NRK i svart-hvitt – og de første årene i farger var traust, solid, kulturelt og overhodet ikke aktuelt i dagens digitale målestokk. Nyhetene ble servert et døgn etter at de skjedde. Vi kunne ha verdensmestere i enkelte idretter – men nasjonen fikk først vite det etter at mesteren hadde lagt opp og avsluttet karrieren.

Finsk fjernsynsteater på tirsdagene var et av høydepunktene – noe alle snakket om. Det ble vist på NRK som et outstanding stunt på å dra strikken helt til pangpunktet. Det var dørgende trist – og hadde ikke en eneste positiv replikk.

Men: Her var det sex i badstua, mengder av vodka og dritfulle, svette finner som bannet og svor og dro frem kniven bare de skulle diskutere værutsiktene. Her kunne vi smågutta lure oss til en smugtitt og få live-bilder på hvordan et ungpikebryst så ut. Med finsk fjernsynsteater kunne vi bruke TVNorges slagord allerede på 70 og 80-tallet: Det du snakker om i morgen. For det gjorde vi!

For de heldige med sølvskje i lomma

Men – det var et nytt men: Noen av oss hadde svensk TV. Noen av oss hadde til og med to TV-kanaler. Noen av oss fikk et innblikk i den store verden som ikke var alle forunt. Vi som bodde på Østlandet – jeg kommer fra Tønsberg – var beæret med den sølvskjeen i lomma som ga oss svensk TV. Og for oss snauklipte tenåringer som var sportsidioter var svensk TV internett, C More, TV 2 Sportskanalen, Eurosport, YouTube, julaften, 17. mai og barnebursdag på en gang.

Her fikk vi se heltene: Her var Ingemar Stenmark, her var Bjørn Borg, her var Eddy Merckx og de store sykkelstjernene, her fikk vi glimt fra Tour de France og Wimbledon. Her kunne vi smågutter se Muhammad Ali – proffboksing var jo forbudt på norsk TV må vite. Her kunne vi både se og høre nordmenn slå svenskene i løypa og i hoppbakken og i idretter som ikke ble vist på NRK– med svensk kommentar. Vi smågutter irriterte oss alltid grenseløst (bokstavelig talt) over disse idiotiske svenskene som aldri kunne si et eneste positivt ord om våre helter. Det gikk på en måte sport i å hate svenske sportskommentatorer på grunn av deres usaklige behandling av våre helter.

Men når svenske skøyteløpere tok innersvingen på nordmennene – da hadde den svenske aksenten plutselig fått en toneart bare ABBA kunne matche. ABBA – som med korte trange skjørt og slengbukser akkurat hadde kommet seg over i den «nye» tidsalderen. Synden var kommet i farger – også i musikkens verden.

Beatles-gutta hadde ikke lenger mørke dresser og tynne, matchende slips. De hadde langt hår, røkte hasj og marihuana – hadde fortalt oss at de var mer populære enn Jesus – og hadde etter hvert innreiseforbud til USA!

Nye skandinaviske kanaler

I dag er kanalfloraen så stor at svensk TV kanskje ikke har den samme magien som for tenåringene på 70-tallet.  Men nå har i alle fall RiksTV fått full pakke – de tre store svenske kanalene – i tillegg til at vi nå også kan bli kjent med danskenes tre solide kanaler: DR1 DR2 og dansk TV 2.

For en med dansk svigerfamilie – og for minst 20 000 danske innvandre, blir dette også gøy. Nå kan vi igjen høre svenske kommentarer til norske langrennssuksesser – vi kan bli mye bedre kjent med det danskene har å by på av kultur, idrett, mat og alt det andre «dejlige» våre naboer i sør varter opp med før og etter frokost (lunsj).

Nå blir det virkelig deilig å være norsk i Norge – med svensk og dansk TV.

Jens-Petter Gjelseth
Informasjonssjef RiksTV