Meny

De fem beste «Game of Thrones»-øyeblikkene fra Kroatia

All den tid Westeros ikke er et faktisk land er folkene bak «Game of Thrones» nødt til å tenke en smule kreativt når de skal konstruere seriens vidstrakte landskaper og intrikate byer på skjermen.

Serien spilles inn verden over, og et av landene som er mest brukt er EM-aktuelle Kroatia.

Byer som Dubrovnik og Split spiller ofte rollen som King's Landing, mens dragedroning Daenerys ofte blir Kroatia-turist på sin ferd gjennom varmere strøk. Ifølge Business Insider har «Game of Thrones»-koblingen etter hvert blitt en viktig del av Kroatias turistindustri, og guidede turer til ulike innspillingssteder kan fås fra 80 dollar opp til 3.200 dollar — litt avhengig av hvor mye ekstra stæsj rundt man ønsker seg.

Lurer du på når Kroatia spiller kamp? Sjekk ut EM-sendeplanen her!

Titter du etter kroatiske åsteder i årets omgang av serien blir du riktignok skuffet — serieskaperne valgte å ikke returnere til landet for sjette sesong. Her følger imidlertid de beste kroatiske øyeblikkene fra de tidligere sesongene — selvsagt med et tonn spoilere på kjøpet.

5. Krydderkongen og trollmannen

Krydderkongen og trollmannen (screendump)

I andre sesong er Daenerys og dothraki-folket på vandring gjennom ørkenen. De er i ferd med å dø av tørst da de kommer over Qarth, en by ledet av krydderkongen Xaro Xhoan Daxos som ønsker å gifte seg med Daenerys.

Daxos inviterer Daenerys til hagefest, på det som ifølge Radio Times egentlig er øya Lokrum noen hundre meter sør for Dubrovnik. Her støter hun på den ekkeltynne trollmannen Pyat Pree, hvis store partytriks er at han kan fordoble seg selv. Uten at han blir noe penere av den grunn.

Pree er selvsagt typen til å bo i et høyt tårn, døpt The House of the Undying, og han inviterer Daenerys med seg hjem. Hun virker ikke veldig klar for kaffebesøk, men etter en rekke intriger som ender med at dragene hennes blir kidnappet og plassert i tårnet blir hun tvunget til å ta imot invitasjonen likevel.

Scenen hvor Daenerys leter etter tårnets inngang er filmet i Minceta-tårnet i Dubrovnik — som er adskillig lavere i virkeligheten enn i tv-serien.

4. De frigjorte slavene

De frigjorte slavene (screendump)

På toppen av et fjell i slavbyen Mereen ligger et enormt tempel, med en lang og smal sti som slanger seg nedenfor. Det er her slavene samler seg for å hylle Daenerys etter at hun kommer seirende ut av slaveopprøret i fjerde sesong.

Om Daenerys visste hvor kortvarig gleden ville bli, ville hun nok antagelig ha tørket av seg det brede gliset.

I virkeligheten er tempelet noe mindre overdådig (som Minceta-tårnet bygges det ut digitalt i serien), men like fullt er det et fort som ble brukt av kroatiske konger. Klis, som fortet ifølge Bored Panda heter, ligger 20 minutter nord for byen Split, som i sin tur har blitt brukt til mange av scenene fra King's Landing.

3. Dragefengselet

Dragefengselet (screendump)

Daenerys' herredømme over Mereen tvinger henne ofte til å ta vanskelige avgjørelser, men få var mer hjerteskjærende for dragedronningen enn da hun besluttet å fengsle to av dragene sine fordi de hadde en tendens til å grille og spise undersåttene.

Dragefengselet hun plasserte dem i (hvor de uansett fikk grillet og spist litt hist og pist) er i virkeligheten et rom i det antikke romerske Diocletianus-palasset i Split. Ifølge Bored Panda har også vært stedet hvor tronkammeret i Mereen sto — men akkurat det er nå bygget opp som et eget sett inne i en diger lagerhall i Belfast.

2. Cerseis skamgang

Cerseis skamgang (screendump)

Øyeblikket da vi endelig kjente en viss medynk med Cersei ankom i slutten av forrige sesong. Da ble dronningmoren skamklipt og strippet for klær av Høyspurven. Deretter måtte hun gå naken skamgang gjennom gatene i King's Landing mens folk kastet bæsj og spyttet på henne.

Trappen hun står i på starten av scenen ligger i Dubrovnik nær den katolsk St. Nikolas-kirken, og opprinnelig motsatte kirken seg innspillingen på bakgrunn av den offentlig nakenheten den innebar. Ifølge Telegraph fikk serieskaperne likevel lov til slutt.

En liten tilleggsopplysning: Det er ikke skuespiller Lena Headeys nakne kropp vi ser i scenen, men en statist — Headey var gravid og fikk hodet limt inn digitalt i etterkant.

1. Det Lilla Bryllupet

Det lilla bryllupet (screendump)

Der Det Røde Bryllupet var en oppvisning i sorg og jammer for så vel Stark-familien som for seerne, ble Det Lilla Bryllupet en tilsvarende festaften for alle med et gram av skadefryd i ryggmargen.

Omgitt av kaker og Sigur Rós (bandet spiller låta «The Rains of Castemere» i bryllupet) blir vi servert endeliktet til seriens mest forhatte rollefigur. Og jo, den onde kong Joffrey er fortsatt verst — Ramsay Bolton er litt for karikert til å nå helt opp.

Etter å ha blitt forgiftet blir den sadistiske monarken lilla i fjeset og utånder på temmelig gurglete vis i armene til mor Cersei.

Ifølge King's Landing Dubrovnik ble den lystige scenen spilt inn i Gradac-parken nær Dubrovniks gamleby. Det perfekte stedet å reise på bryllupsferie?

 

Samtlige episoder fra Game of Thrones sesong 5 finner du i C More Play-appen — enten i Underholdningsportalen, på PC-/Mac-en, nettbrettet eller mobilen din. 

Har du ikke C More? Bestill C More her. 

Samtlige bilder er screendumps fra serien, tatt av forfatteren.