Meny

Undrenes tid er ikke forbi

– Island til EM i fotball

Undrenes tid er ikke forbi – Leicester vinner Premier League og Island til EM. Fotballen er rett og slett vakker!

EM nærmer seg med stormskritt og mitt islandske fotballhjerte forbereder seg på noen nervepirrende kamper. Jeg sikret meg og familien min billetter til alle 3 kampene – dette blir gøy uansett resultat. Island til et internasjonalt mesterskap i herrefotball for første gang!

Ellers kan islendinger være fornøyde med enda et lag til et internasjonalt mesterskap. Høsten 2015 deltok det islandske herrelandslaget i basketball i EM-sluttspillet og «Stràkarnir okkar» (som betyr «Guttene våre» — det islandske håndballaget som islendinger alltid har store forventninger til) var med i EM i januar. I EM i basket endte laget sist etter hederlig innsats og noen «nesten seire». Stràkarnir okkar presterte derimot under pari og den islandske landslagstreneren gikk av etter mesterskapet. Dette betyr at i løpet av 8 måneder har Island stilt med lag i et A-sluttspill 3 ganger.

Naturgitte forutsetninger

Eksporten av islandske fotballspillere startet på 40-tallet med Albert Gudmundsson, som spilte i Skottland, England, Italia og Frankrike. Deretter ble det litt stille på denne fronten fra Island frem til 70-tallet, når bl.a Teitur Thòrdarson, brødrene Jòhannes og Atli Edvaldsson, Àsgeir Sigurvinsson (kåret til årets spiller av spillerne i Bundesliga i 1984 og kaptein for Stuttgart — Bundesligamestrene det året) og ikke minst Arnòr Gudjohnsen for å nevne noen — reiste til det store utland. Den sistnevnte er selvsagt faren til Islands store fotballsønn Eidur Smàri Gudjohnsen.

I en islandsk avis sommeren 1978, sto det en notis om at speidere fra den belgiske klubben Lokeren hadde tatt seg turen til Island for å se på en lovende spiss Pàll Òlafsson – en 18 åring som spilte på 1. divisjonsklubben Thròttur – en lagkamerat av undertegnede i aldersbestemte klasser. Thròttur skulle spille et lokaloppgjør (alle oppgjør på Island er forresten lokaloppgjør) mot Viking. Speiderne ble oppmerksom på «han andre spissen» og det endte med at Lokeren kjøpte Arnòr Gudjohnsen. Pàll Òlafsson ble håndballproff i Tyskland i stedet – han var et balltalent av rang. 

Man kan lure på om det er noen naturgitte forutsetninger for at Island kommer til EM. Noen av grunnene kan være at det er aldri vindstille, det regner sidelengs, mye lava som må planeres for å få det noenlunde jevnt, ikke TV på torsdager, god restitusjon i «heitur pottur», sunn kost a la sure værpunger og fordervet haikjøtt – for å nevne noe. Det blir tydeligvis brukbare fotballspiller av slikt.

Det er ingen store stjerner på det islandske laget – laget består av hardtarbeidende spillere som kriger for hverandre. Alle i troppen er i profesjonelle ligaer utenfor Island.

Gylfi Sigurdsson (midtbane i Swansea), Kolbeinn Sigthòrsson (spiss i Nantes) og Aron Gunnarsson (midtbane i Cardiff – kaptein på landslaget) er tre spillere som får litt større andel av det internasjonale rampelyset enn resten av troppen etter hva jeg best kan se. De er alle sammen i sin beste alder og har kanskje fortsatt sien beste år foran seg. Jeg gleder meg i hvert fall til å følge med dem videre.

Lurer du på når Island spiller? Her finner du EM-sendeplanen!

Legendene

Dette med store stjerner har selvsagt et unntak: Eidur Smàri Gudjohnsen — snart 38 år — er en legende. Mourinho kalte han for «the blond Maradonna». Han kom inn som innbytter for faren sin i landslagsdebuten i 1996 og det var knyttet store forventninger til han fra han var guttunge. En venn av meg husker Eidur Smàri fra han var 10 år – han fikk spille med gutta som var 4 år eldre enn han – og var selvsagt allerede da i en klasse for seg selv. I sin tidlige karriere spilte han sammen den brasilianske Ronaldo i PSV Eindhoven. De var begge to ansett for å være talenter i verdensklasse. Eidur Smàri skadet seg stygt i en U21-landskamp da han var 18 år og ble løst fra kontakten med PSV hvor han hadde vært siden han var 16 år. Han dro til Island og det var usikkert om han ville noen gang komme tilbake på toppnivå. Den to år eldre Ronaldo dro til FC Barcelona og hans karriere tok helt av — og han ble to ganger i perioden 1996 til 2000 kåret av FIFA som verdens beste spiller.

Eidur Smàri kom seg etter hvert og begynte å spille fotball igjen. Gudni Bergs — Bolton Wanderers islandske kaptein i en årrekke — hørte at Eidur Smàri hadde startet å spille igjen og at han «bøttet inn mål» for islandske KR (Knattspyrnufèlag Reykjavìkur). Boltons manager, «Big Sam» Allerdyce, trengte en målscorer og fikk nettopp det han trengte. Det varte i to år – siden kom Chelseas Claudio Ranieri på banen og signerte han. Resten er islandsk fotballhistorie – som forhåpentligvis ikke er slutt med det første for Eidur Smàri.

Starten på et eventyr?

Lars Lagerbäck er blitt et ikon på Island. Han er i et selebert selskap med vidunderbarnet i sjakk, Bobby Fischer,  og et par andre tungvektere innen sitt fag. Jeg har hørt at han fikk øynene opp for islandsk fotball når dagens lag spilte under 21. Han virker å ha forstått tidlig at det var noe på gang og at det kunne være mulig å ta dette laget til et EM-sluttspill.

Når Eidur Smàri spilte for Chelsea ba fotballkommentator Øyvind Alsaker meg om å lære han nok islandsk til at han kunne intervjue Eidur. Vi hadde en avtale om det, men det kokte bort. Det er kanskje ikke så dumt av Øyvind å lære seg islandsk, ettersom det er så mange islendinger som spiller i Norge. Døren hos meg er fortsatt åpen.

Alle gode eventyr har sin begynnelse og slutt. I tilfellet Island til fotball EM, håper jeg at eventyret er nærmere begynnelsen en slutten.

Àfram Ìsland !

 

Island spiller sine gruppespillkamper torsdag 14. juni (mot Portugal) klokka 21.00, lørdag 18. juni (mot Ungarn) klokka 18.00 og onsdag 25. juni (mot Østerrike) klokka 18.00 på hhv. TV 2, NRK1 og TV 2 Zebra. Vil du se EM overalt i sommer? Sjekk ut EM-tilbudet vårt på RiksPakken!