Meny

Nytt krigsdrama på NRK: Nobel

– fra skaperne av Kampen om tungtvannet og Halvbroren

Søndag 25. september har NRKs storsatsning denne høsten, Nobel, premiere. Serien er et moderne krigsdrama som tar oss med inn i virkeligheten til soldater som kjemper i Afghanistan – men som også skal få oss til å tenke over Norges rolle i verden, og Norges rolle i krigen i Afghanistan.

En snau måned etter angrepet mot USA 11. september 2001, innledet USA krigen i Afghanistan slik vi kjenner den i dag. Daværende president George W. Bush hadde noen dager før den første bombingen av Taliban- og Al-Qaida-mål i Afghanistan holdt den talen han i ettertid kanskje huskes best for, der han erklærte ”krig mot terror”. Norge ble, som en del av NATO, etter hvert også en del av denne krigen.

Femten år er gått. Flere titalls tusen sivile liv skal ha gått tapt i Afghanistan. Rundt 3 500 utenlandske soldater har mistet livet. Etter mange års innsats i landet, er situasjonen i Afghanistan nedslående. Osama bin Laden ble riktig nok tatt av dage, men Taliban er sterkere enn noen gang siden 2001 – og Afghanistan er langt fra stabilt og demokratisk, slik ett av målene for NATO var.

For Norges del er vi ti personer færre på grunn av krigen i Afghanistan. Ni menn og én kvinne mellom 21 og 52 år har mistet livet i perioden 2004 til 2011. Både de omkomnes pårørende, soldatene som har deltatt – og også deres pårørende, er preget av krigen – som er den lengste krigsoperasjonen Norge har deltatt i siden 1814.

Tilbake til fiksjonen i TV-serien Nobel, møter vi løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) fra Forsvarets Spesialkommando. Han er på vei hjem til Norge etter et lengre opphold i Afghanistan, og mye har gått galt på dette oppholdet. Blant annet er Erlings beste venn Jon Petter ikke blant dem som sitter på flyet hjem. Det tar ikke lang tid før Erling får en tekstmelding med et tips om at en gammel kjenning fra Afghanistan er i Oslo – og dersom dette tipset viser seg å stemme, er en kvinne i livsfare et eller annet sted i byen.

Dagene som følger blir hektiske, da et drap er forhindret, et annet begått, og Erlings bagasje fra tiden i Afghanistan begynner sakte men sikkert å åpne seg. Og ikke bare er Erling en hjemkommen soldat – han er også gift med Johanne Riiser (Tuva Novotny) som er sekretariatsleder i UD. Hva hun vet, og hvilke konsekvenser dette får for paret og for hva som skjer videre, er blant tingene vi som kommer til å følge serien utover høsten forhåpentlig vil få svar på.

Serien har et enormt sterkt skuespillergalleri. Vi møter Anders Danielsen Lie som Erlings beste venn Jon Petter Hals, Atheer Adel som den radikaliserte afghaneren Sharif Zamani, Christian Rubeck som Norges utenriksminister, det danske stjerneskuddet Danica Curcic som løytnant Adella Hanefi, Dennis Storhøi som FSK-sjef Jørund Ekeberg – og mange, mange flere. Når serien i tillegg er laget av skaperne av ”Kampen om tungtvannet” og ”Halvbroren”, skal det nok mye til for at dette ikke blir høstens store snakkis.

Premieren ser du søndag 25. september klokken 21.10 på NRK1 – eller når du vil i RiksTV-appen.

Lurer du på hva for noe annet gøy som har premiere i helgen? Sjekk oversikten vår her!