Meny

Mens vi venter på Nobels fredspris

– bli inspirert til fred i Underholdningsportalen

Det er første uka i oktober. Det er fredag. Og det er sikkert tacofredag, pizzafredag, ut på byen-fredag, fredagspilsfredag, gullrekkafredag, jobbefredag og høstferiefredag for mange, men det er også, og kanskje viktigst av alt, Nobels fredspris-fredag. 

Om noen timer skal leder for Nobelkomiteen Kaci Kullmann Five komme ut av den tunge, brune døren på Nobelinstituttet og annonsere hvem som er årets mottaker av Nobels fredspris – prisen som med noen unntak har blitt utdelt hvert år siden 1901.

Det er med andre ord mange som har mottatt prisen opp igjennom årene, og det skal godt gjøres å kjenne til alle navnene. Noen har du imidlertid nesten garantert hørt om. Barack Obama (2009). Leger uten grenser (1999). Kofi Annan (2001). Moder Teresa (1979). Al Gore (2007). Amnesty International (1977). Malala Yousafzai (2014). Yasir Arafat (1994). Aung San Suu Kyi (1991). Mikhail Gorbatsjov (1990). Dalai Lama (1989).

Om du kjenner til den eller de personene som blir annonsert som årets mottaker av Nobels fredspris i dag, er vanskelig å spå, men det jeg i hvert fall vet er at du kan stifte bekjentskap til flere av de tidligere vinnerne på den kanskje aller mest avslappa måten som finnes – og det på en fredag – ved å se en film, en dokumentar – eller dykke ned i NRK-arkivet.

Her er hva du kan finne i Underholdningsportalen:

Filmleie:

Liza Marklund: Nobels Testamente (2012)

Under nobelbanketten blir journalisten Annika Bengtzon vitne til et spektakulært mord midt under festen. To personer blir skutt; den ene av dem er Aaron Wiesel, kontroversiell nobelprisvinner i medisin. Annika blir ilagt rapporteringsforbud ettersom hun er nøkkelvitne. En terroristgruppe med koblinger til Midtøsten tar raskt på seg ansvaret for attentatet, og internasjonal presse og politi får hendene fulle.

Letters from Mother Theresa (2014)

Mor Teresa regnes som en av de største humanistene i moderne tid. Hennes uselviske engasjement fikk mennesker til å tenke annerledes, forandret liv og inspirerte millioner av mennesker verden over. I denne filmen tar vi del i noen av brevene hun skrev i løpet av de siste 40 årene av livet sitt, og møter kvinner og deres ulike skjebner.

Aung San Suu Kyi: The Lady (2011)

Fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi er en av verdens mest kjente politiske fanger. Hun kjemper ufortrødent mot diktaturet i Burma og er nylig sluppet fri etter mer enn 20 år i husarrest. Dette er den sanne historien om Aung San Suu Kyi og hennes mann Michael Aris, et uvanlig par som ofret sin egen lykke for en større sak.

Malala Yousafzai: He named me Malala (2015)

For millioner av mennesker er hun et forbilde og en inspirasjon. For noen er hun en trussel og et mål. Dette er fortellingen om Malala Yousafari, den yngste som noensinne er tildelt Nobels fredspris, for hennes kamp for jenters rett til å gå på skolen. Den oscarbelønnede filmskaperen Davis Guggenheim har laget en gripende dokumentar om Malalas mot og hvordan dette har påvirket hennes familie.

Nelson Mandela: Mandela - veien til frihet (2013)

Nelson Mandela levde et ekstraordinært liv, han ble et symbol på håp og triumf hos milliontalls mennesker rundt om i verden. Denne filmen skildrer hans liv fra barndommen på landsbygden og fram til innsettelsen som den første demokratisk valgte presidenten i Sør-Afrika. Vi får ta del i hendelsene som tok ham fra fengselsøya Robben Island til den ypperste makt og avskaffelsen av apartheid. Filmen er basert på Nelson Mandelas selvbiografi Veien til frihet.

Goodbye Bafana (2007)

Fangevokteren James Gregory, en typisk hvit afrikaner under Sør-Afrikas apartheidregime, anser svarte å være andreklasses medborgere. Han vokste imidlertid opp på en farm hvor han lærte seg å prate Xhosa, og fikk derfor oppgaven å vokte Nelson MandelaRobben Island. Etter en tid endres uventet Gregorys lojalitet seg til å åpent støtte Mandelas kamp.

Invictus (2010)

Den sanne historien om hvordan Nelson Mandela sammen med kapteinen for Sør-Afrikas rugbylag forsøker å forene landet. Den nyvalgte presidenten vet at landet hans er delt både rasemessig og økonomisk i kjølvannet av apartheid. Han tror han kan forene folket ved hjelp av den nasjonale interessen for sport, og sammen er de med på å gi Sør-Afrikas rugbyteam sjansen til å spille i finalen i verdensmesterskapet i rugby i 1995.

 

NRK TV

På NRK TV kan man faktisk finne en rekke av fredsprisutdelingene og -konsertene. Du kan for eksempel se Desmond Tutu motta prisen han fikk i 1984 og Martin Luther King jr. sin takketale fra 1964. Du finner også Martin Luther King jr. i samtale med Erik Bye i forbindelse med fredsprisutdelingen, og du kan se dokumentaren ”De Klerk og slutten på apartheid” – om presidenten som satte Nelson Mandela fri fra fengselet, og som senere fungerte som hans visepresident.

Er du interessert i fredsprisutdelinger av nyere dato, kan du se Aung San Suu Kyi motta fredsprisen – eller dokumentaren ”Burma, det gyldne landet”. I NRK TV kan du også se Brennpunkt-dokumentaren ”Fredsprisens pris”, som handler om debatten rundt fredsprisvinner Dalai Lamas besøk i Norge våren 2014.