Meny

Premiere: 22.11.63

– Stephen King-serie til norske TV-skjermer

Hvis du kunne gå tilbake i tid og endre historien, la oss si drapet på John F. Kennedy – hva annet ville da endre seg? Hvordan ville verden sett ut i dag? Dette er spørsmålet Stephen King stilte seg, og som fikk ham til å skrive boken 22.11.63 – en bok som videre har resultert i miniserien med samme navn, som mandag har premiere på FOX. 

Få med deg premieren av 22.11.63 på FOX mandag 11. april klokka 21.55!


22. november 1963 klokken 13.00, ble John Fitzgerald Kennedy erklært død på Parkland sykehus i Dallas. Dødsårsaken var tre fatale skudd, i henholdsvis nakken, ryggen og i hodet – avfyrt av Lee Harvey Oswald

To dager etter at han drepte John F. Kennedy, ble Oswald selv skutt, og flere svar på hva som forårsaket skuddene, slik som potensielle bakmenn og motiv for ugjerningen, gikk i graven med ham.

John F. Kennedy står i dag som en av de mest kjente presidentene. Han var ung, faktisk tidenes yngste valgte president – han var 43 år da han ble innsatt, han var karismatisk, en drivende dyktig retoriker, han var den første presidenten som brukte TV-mediet som ledd i en valgkamp, han var rettferdig, en fredsmegler – og for mange i USA var han selve symbolet på optimisme.

Et spørsmål som fortsatt stilles, 52 år etter, er hva som ville skjedd dersom Kennedy ikke hadde blitt drept. Som Commander in chief, ville Kennedy for eksempel ha begrenset Vietnamkrigens tragedier? Ville Den kalde krigen vært varmere?

Dette får vi, naturlig nok, aldri vite, men miniserien 22.11.63 kan gi oss ett av de potensielle utfallene. 

I serien møter vi nemlig Jake Epping (James Franco), en fraskilt lærer som en dag blir oppmuntret av sin syke venn Al (Chris Cooper) til å reise tilbake i tid. Via en såkalt portal i Als diner, blir Jake kastet inn i 60-tallets Texas med ett mål for øyet: Å hindre Lee Harvey Oswald i å skyte og drepe John F. Kennedy.

Vi følger Jake fra 1960 fram mot den ikoniske datoen 22.11.63, og vi får se både ikke-historiske hendelser, slik som Jakes møte med bibliotekaren Sadie Dunhill (Sarah Gadon) – et møte som selvfølgelig resulterer i kjærlighet, til mer konkrete historiske hendelser som attentatet mot General Walker – som var en viktig del i etterforskningen av drapet på John F. Kennedy et drøyt halvår etter. 

22.11.63 er i skrivende stund akkurat avsluttet på streamingtjenesten Hulu, som en av deres største satsninger – og med et publikum som er mer enn tilfredsstilt, skal vi tro tjenester som for eksempel IMDb.

Serien har premiere på FOX førstkommende mandag klokken 21.55, og består av åtte episoder. Det er også verdt å nevne at en av seriens produsenter er den nylig aktuelle Star Wars-regissøren J. J. Abrams, som i tillegg kan skryte på seg populære sci fi-serier som Fringe og Lost.

Finn fram historikeren, sci fi-entusiasten og konspirasjonsteoretikeren i deg – og få med deg 22.11.63 førstkommende mandag klokken 21.55 – på FOX!

Får du ikke sett programmet når det sendes? 

Fortvil ikke – FOX har ukesarkiv! Det betyr at du kan se programmet hele sju dager etter at det ble sendt på TV. Du finner ukesarkivet i RiksTVs underholdningsportal.