Meny

Premier League 2016/2017

— Året gigantene møtes

En sommer er endelig over og årets store høydepunkt står for døra. Om noen få timer sparkes Premier League i gang igjen, og vi tør påstå at dette kommer til å bli den beste sesongen, noengang. 

Jada, vi er klare over det. «Den beste sesongen, noengang» er en vågal påstand. Da Blackburn vant i 94/95 trodde mange det ikke kunne bli bedre. Eller hva med 11/12-sesongen da Manchester City tok hjem tittelen foran nesa på United på overtid? Bare de intense oppgjørene mellom Arsenal og Manchester United gjorde 04/05-sesongen er verdt å huske, og la oss for all del ikke glemme forrige sesong da 5000:1-oddslaget Leicester holdt hele veien inn.

Men vi mener det likevel, helt oppriktig – 2016/2017 blir sannsynligvis den beste Premier League-sesongen noen gang.

Hvorfor? La oss starte med det åpenbare. 

Profilene

Aldri før har det vært samlet så mye talent, så mange briljante fotballspillere og et så stort antall personligheter i Premier League. Misforstå oss rett — vi er fullt og helt klare over at det har vært en og annen poetisk fotballspiller innom Premier League tidligere. Henry. Cantona. Gerrard. Bergkamp. Zola. Ginola. Vi kunne fortsatt, og fortsatt og fortsatt. Men likevel, stjernegalleriet som kommer til å prege 2016/2017 er nesten av en annen verden

Ikke bare har Manchester United hentet Zlatan Ibrahimovic og brukt en milliard kroner på å kjøpe vidunderbarnet Paul Pogba fra Juventus, de har klart å lure til seg Bundesligaens beste spiller, Henrikh Mkhitaryan, i tillegg. Uansett hvilket lag du holder med, uansett hvordan du håper det går med ManUnited er det vanskelig å ikke glede seg litt til den rekka entrer PL for første gang.

I den blå delen av Manchester har midtbanemotoren Ilkay Gundogan og stortalentet Leroy Sané kommet inn dørene. Chelsea har nasket fjorårets kanskje viktigste spiller — N'golo Kante fra Leicester, og rivalene i Arsenal har fått fatt i ettertraktede Granit Xhaka. Som alltid har Liverpool kjøpt en halv stall, og vel så det, mens Spurs ser ut til å stole på at fjorårets bærebjelker Alli og Kane leverer i år igjen.

Kanskje mest oppsiktsvekkende av alt: Jaggu ser det ikke ut til at Jamie Vardy og Riyad Mahrez blir værende i sensasjonslaget Leicester. Og verken Agüero, DeGea, Coutinho, Silva, Payet, Sanchez, DeBruyne eller Øzil har dratt noe sted siden mai. Kort oppsummert — for noen toppkamper det kommer til å bli i år!

Premier League ser du på TV 2 Sport Premium fra lørdag 13. august klokken 12.30!

Managergigantene

Nytt av sesongen er dog at managerne jevnt over er like store eller større profiler enn spillerne de er satt til å lede.  For de som er glad i hoppende feiringer, dirigering, veiving med armer og voldsomme skyllebøtter er det selvsagt en glede at tidligere Italia-coach Antonio Conte tar over Chelsea, og at Liverpools kanskje største stjerne — karismatiske Jürgen Klopp, får sin første hele sesong i Premier League. 

Likevel kommer de til å overskygges glatt av at godeste Jose Mourinho er på plass i ManchesterThe Special One tar selvsagt med seg en busslast med arroganse og en forhistorie full av verbale (og fysiske) bataljer med andre managere.  I over ti år har Mourinho og Arsenals Arsène Wenger sendt stikk i hverandres retning, og Mourinho har blant annet beskyldt Wenger for å være «en kikker» så vel som en «ekspert på å mislykkes».  De to møtes på Old Trafford i november, og selv hvis Wenger mot formodning forholder seg rolig i år, kan vi nesten garantere at Mourinho havner i søkelyset i årets Manchester-derby. Med nemesis Pep Guardiola sittende på City-benken kan nær sagt hva som helst skje ... 

Midt oppi all viraken sitter verdens mest sympatiske mann Claudio Ranieri klar til å utrette mirakler med Leicester enda en sesong til. Aiaiai. Vi anbefaler alle å sette på opptak også under intervjuene før og etter kamp i år. Og når vi først er inne på anbefalinger — allerede første runde møtes Wengers Arsenal Klopp og Liverpool. Det kan være greit å holde av søndagen med en gang.

Suksess i Watford og fredagskamper

Samtidig er det er ikke bare topplagene som har kastet penger etter virkelig gode fotballspillere denne sommeren. Med ny TV-avtale på plass, utrolige pengesummer mellom hendene og et håp om å bli «det neste Leicester» har jammen klubbene utenfor topp seks gjort en rekke spennende kjøp. (Den eneste klubben vi kan garantere suksess i år er Watford. De sikret seg nemlig den Nigerianske spissen Isaac Success fra Granada tidlig i sommervinduet.)

West Ham gjorde kanskje årets handel i fjor da de kjøpte fantastiske Dimtri Payet. I år har de kjøpt den spennende teknikeren Sofiane Feghouli og morsomme André Ayew. I tillegg har de fått på plass norske Håvard Nordtveit, og med stortalentet Martin Samuelsen i bakhånd kan West Ham bli en aldri så liten norsk favoritt. (Med mindre du håper Josh King endelig etablerer seg ordentlig i Bournemouth eller at Adama Diomande klarer å berge Hull, selvsagt.) Verdt å merke seg er det også at uavhengig av om danske Viktor Fischer slår til blir Southampton historiske i år, i og med at de spiller i den første fredagskampen i Premier Leagues historie (mot Manchester United) allerede i runde ti. (Umiddelbart spår vi krangel i heimen, men la oss være ærlige – Zlatan utkonkurrerer Jon Almås sju dager i uka.)

Så. Vi vet ikke om du ble lurt inn i et livslangt forhold til Crystal Palace av en lumsk storebror, eller om du gleder deg til utvidelsen av Anfield. Om du kjenner det sitre i magen ved tanken på at Middlesbrough klarte å lande Alvaro Negredo, eller om du i år, som i fjor, kun håper Arsenal mislykkes fatalt. Vi kan heller ikke love deg at akkurat ditt lag står igjen som sesongens vinnere etter 34 000 minutter med høyintens underholdning, keepertabber, strålende scoringer, dramatikk og ett og annet håpløst frispark. Det eneste vi vet helt sikkert er dette blir sesongen hvor gigantene kommer til å kollidere og underholdningsverdien sannsynligvis blir høyere enn noengang.

Heldigvis er vi bare noen få timer unna.