Meny

Slik blir OL

— og dette gleder vi oss mest til!

Vi har varmet opp med fotball-EM og Tour de France, men nå skjer det endelig: sommerens store sportsbegivenhet, De olympiske sommerleker i Rio, Brasil, der Tutta, Tufte, håndballjentene og enda flere norske medaljehåp skal i ilden, er bare en uke unna. Det samme er Usain Bolt.  

TV 2 vil sende 24 timer i døgnet under hele OL i Rio, gjennom hovedkanalen, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo. Dekningen av årets sommer-OL vil være den aller største vi har sett i Norge noen gang, med hele 3 300 timer med direktesending

OL i Rio sendes fra 6. august til 21. august — på TV 2.

Det starter som seg hør og bør med åpningsseremonien, som sendes direkte natt til lørdag 6. august, klokken 01.00. Patriotiske som vi er, er det kanskje mest interessant at det allerede første dag vil være norske deltakere i ilden: 

  • Roerne starter kvalifisering i singel- og dobbeltsculler
  • Skytteren Malin Westerheim kan gå til finale
  • Håndballjentene spiller åpningskamp mot selveste Brasil
  • Stian Skjerahaug skal forhåpentlig kvalifisere seg i mangekamp turn
  • Edvald Boasson Hagen og de norske syklistene skal ut på Rios landeveier og konkurrere om medaljer: Spurten går inn på Copacabana i nidraget lørdag 6. August

Favorittene

TV 2s OL-sjef Christine Espeland, som vi intervjuet i forkant av OL, mener vi kommer til å få flere medaljer i Rio enn vi gjorde i OL i London i 2012, da fikk vi fire medaljer: To gull, ett sølv og en bronse. Vi har i alle fall mange medaljehåp, og det blir spennende å følge dem. Håndballjentene er kanskje det mest selvsagte, og de spiller sin første kamp allerede 6. august, der de møter vertsnasjon Brasil til dyst. Det skal nok mye til for at vi ikke vil følge dem til semifinalene, som starter 18. august. 

I friidrett møter vi brødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen, som mange sikkert husker fra TV-serien Team Ingebrigtsen på NRK. Henrik er regnet som det største medaljehåpet, men kan fort vekk bli slått av lillebror, som vant 1 500 meter under EM i friidrett for en knapp måned siden. Disse kan du se løpe fra 16. august.

Olaf Tufte, som med sine 40 år vel kan kalles en senior innen roing, er vel verdt å få med seg. Tufte er faktisk klart for sitt sjette OL, og kan skilte med to gull (2004, 2008) og ett sølv (2000) — så vi skal absolutt ikke utelukke at han også i år er i kjempeform. Dobbeltsculleren med Kristoffer Brun og Are Strandli dras også fram som store medaljehåp i år. Roing er for øvrig også en av grenene du kan følge fra første OL-dag.  

I svømming sender Norge to deltakere, Henrik Christiansen og Susann Bjørnsen. Det er nok førstnevnte som er det største medaljehåpet her; Christiansen tok sølv under svømme-EM i London tidligere i år

For de som liker mer nærhet, stiller vi med Stig André Berge i bryting for tredje OL på rad. Ifølge ekspertene er det store sjanser for at han tar med en medalje hjem. 

Se OL rett på mobil eller nettbrett med RiksTV-appen

Golf på OL-programmet

For første gang siden 1904, står golf på OL-programmet, og Norge har med tre utøvere i denne sporten: Espen Kofstad, Marianne Skarpnord og selvfølgelig Suzann "Tutta" Pettersen. Kofstad skal i ilden allerede 11. august, før Skarpnord og ”Tutta” starter 17. august. Sistnevnte er, som seg hør og bør, nok det største medaljehåpet i denne grenen. 

Årets snakkis?

Under OL i London ble fekting plutselig en ting alle snakket om, da Bartosz Piasecki tok sølv i kårde. Skal vi finne en tilsvarende sport i år, er kanskje taekwondo sporten man bør følge med på. Tina Røe Skaar sendes ned som eneste norske utøver, og sjansen for at hun kan komme hjem med en medalje i bagasjen, er visstnok ikke liten. Så skal du være med på årets OL-snakkis, kan det være lurt å holde av dagen på OLs nest siste dag, 20. august – da er det nemlig taekwondo fra start til slutt. 

Her finner du TV 2s OL-sendeskjema i sin helhet

Avslutningsvis er det jo verdt å nevnte at OL ikke er en helnorsk konkurranse. Det er så mange gode, grensesprengende utøvere som vil gjøre OL verdt å se på uansett hva utfallet for nordmennene blir. Usain Bolt har vært friidrettens største stjerne i mange år, og til tross for en skade er han også med i årets OL. Bolt har lenge vært en ener på 100- og 200-meter, med seks olympiske gullmedaljer og elleve verdensmesterskap. Jeg håper han er i toppslag, og vil vise hva han er god for — og mer til! Av andre internasjonale utøvere som er verdt å merke seg, kan vi nevne nederlandske Dafne Schippers, hjemmefavoritten Rosângela Santos — og generelt de jamaicanske stafettlagene, der både kvinner og menn tok gull under friidretts-VM i Bejing i fjor. Men som vi alle vet: Stafett er stafett, også under sommer-OL. 

Det artigste med sport, er uansett at det alltid vil komme overraskelser. Og det er det som er så fint med OL, er at vi får 17 dager med glede, håp, spenning, kanskje en dose kjedsomhet – og helt sikkert en rekke overraskelser – fra ende til annen. Og skulle det dukke opp en hendelse for historiebøkene, en ny snakkis eller en skandale, kan du være sikker på at du kan få det med deg, enten du ser TV 2 direkte på TV eller på nettbrettet eller mobilen med RiksTV-appen – eller i ukesarkivet vårt sju dager etter

Nå teller vi ned, og gleder oss stort, til OL. Måtte den beste vinne!