Meny

Slik ser du USA-valget på TV

E-postsaken er avsluttet, valglokalene er åpnet, presidentkandidatene har trukket seg tilbake. Det er valgdag i USA. 

Valgkampen i USA går mot slutten, og når dagen gryr onsdag morgen, er vi nærmere et fasitsvar på hvem som skal flytte inn i Det hvite hus for de neste fire årene. De første valglokalene har åpnet allerede, og de eneste som kan gjøre en forskjell akkurat nå er de amerikanerne som velger å gå til stemmeurnene.

For oss her i Norge, er det ikke stort annet vi kan gjøre enn å følge med, sette oss inn i vippestater, valgkretser og valgmannsstemmer – og holde oss våkne så lenge vi kan. Og hvor følger du best med på valget? På TV, selvfølgelig – og det er mange kanaler som viser deg alt du trenger å vite gjennom natten

Her er oversikten over valget på TV:

BREAKING NEWS: Få med deg alt av nyheter om valget med RiksTV-appen!

                App Store    Google Play

 

CNN

CNN vil selvfølgelig dekke valgnatten behørig, og er kanskje den kanalen som er tettest på de viktigste nyhetene gjennom natten. Og dersom du ikke er keen på å tilbringe hele natta i sofaen foran TV-en, tar du med deg mobilen eller nettbrettet på senga, og ser så lenge du orker på CNN via RiksTV-appen.

NRK

På NRK kan du følge valgnatten fra klokken 21.30 og gjennom hele natten – helt fram til klokka 18.00 neste dag. NRK har rigget et eget studio i New York, og sender både derfra, fra Washington og fra studioet på Marienlyst. Programledere er Ingvild Bryn, Gry Blekastad Almaas og Jon Gelius.

TV 2 Nyhetskanalen

Øyvind Brigg og Rune Kjos tar over programlederrollen for Valgstudio USA fra klokken 16.00 til 21.00, før Elin Ludvigsen igjen tar roret sammen med Morten Sandøy rett etter 21-nyhetene. Med seg på laget har TV 2 Nyhetskanalen hentet inn valgekspert Hans Olav Lahlum, retorikkekspert Trygve Svensson, TV 2s USA-kommentatorer Eirik Bergesen, Vårin Alme, Hilmar Mjelde og Thor Steinhovden. Sendingen vil holde på fram til klokken 6.00. 

BBC World News

BBC World News vil selvfølgelig holde i valgnatten i nyhetssendingene, samtidig som de kjører spesialsendinger utover natten – der øynene kun er rettet mot USA. US Election Special sendes fra 23.15 til 06.00, før de oppsummerer onsdag klokken 10.30 i programmet Who Won the White House?

TV 2 Danmark

Dansk TV 2 kjører et formiddagsmaraton fra klokka 12.35, med dokumentarene Obamas eftermæle: Interview med ambassadør Rufus Gifford, Trump – provokatør eller præsident (fra 13.05), Michael Moore i Trump-land (13.35), fire episoder Trump mod Clinton (fra 14.55 til 17.00), før de starter valgsendingene klokken 20.00 og utover natten.

DR2

Våre danske venner på DR2 holder koken gjennom hele tirsdagen, med dokumentarer og debattprogrammer fra morgenen av – helt til selve valgsendingene starter klokken 23.00 med Valgnat live fra New York.  

SVT1

SVT1 begynner valgvaken sin klokka 22.30 og holder på til morgenkvisten – etterfulgt av en spesialutgave av Gomorron Sverige, der USA-valget blir behørig dekket helt fram til klokken 10.00. 

TV4

Svensk TV4 begynner sin valgvake klokken 10.00 på morgenen, før de tar en pause klokka 19.00 – og fortsetter igjen fra 23.00 og utover natten. 

Viasat 4

Trenger du en liten pause fra virkeligheten, men samtidig vil se noe relevant? Viasat 4 viser ti spesialepisoder av Simpsons med Simpson for President fra klokken 19.00. I løpet av kveldens episoder får du blant annet se Mr. Burns som skal bli guvernør, Sideshow Bob og Homer Simpson stiller begge til valg som ordførere, Krusty the clown skal inn i kongressen og vi får et gjensyn med episoden der Homer må finne en republikansk motstander for Barack Obama.

Ukesarkivet

Vil du forstå litt mer av hva som skjer på TV i løpet av kvelden og natten, finnes det en rekke sendte dokumentarer og debattprogrammer i ukesarkivet i Underholdningsportalen og på RiksTV-appen. 

NRK-arkivet kan du 227 år på 227 minutter med Frank Aarebrot, forrige mandags Urix spesial med dokumentaren The Choice – en dokumentar som belyser begge presidentkandidatene, samt mandagens Trygdekontoret spessial – i Trumps bakgård, der Thomas Seltzer reiser tilbake til sine amerikanske røtter for å finne ut hvem familien skal stemme på i årets presidentvalg, og hvorfor. Vi får se et USA vi ellers ikke er vant til. I NRK-arkivet kan du også se dokumentarene Hillary Clinton – veien mot Det hvite husDonald Trumps verdenMichael Moore i Trump-land – og en rekke andre spennende sendinger i forbindelse med valgkampen.

I TV 2 Nyhetskanalens arkiv finner du tidligere sendte Valgstudio USA med programleder Elin Ludvigsen

Ukesarkivet samt kanalene DR1, DR2, TV 2 Danmark, BBC World News, TV4 og CNN ser du med en internettoppkoblet SMART-boks eller på nettbrett eller mobil med RiksTV-appen.