Meny

Ti svenske gulltreff hos RiksTV

— det beste du kan se fra kulturnasjonen hos oss nå

Sverige spiller sin første EM-kamp i kveld (mot Irland, klokka 18.00 på TV 2) og så klart vi skal heie! Men det er kanskje mest Sverige som en film- og TV-nasjon med lang og stolt historie vi heier mest på, og i RiksTV-utvalget finner du drøssevis av disse filmene og seriene. Her er noen av de beste.

Lurer du på når Sverige spiller neste kamp? Sjekk ut EM-programmet her!

 

Turist 

Hva skjer med en familie etter at de har kommet så tett på en katastrofe at den ene parten viser seg å bare ville redde seg selv? En hel del, skal det vise seg. Ruben Östlund har flere ganger laget filmer som konfronterer ubehagelige mellommenneskelige situasjoner (Gitarmongo, De ufrivillige, Play), og han gir seg ikke. Denne gangen med en god dose norsk blod på laget; både Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju spiller i filmen. 

 

En due satt på en gren og funderte over tilværelsen 

Filmen med den umulig lange tittelen er siste verk ut fra den svenske regilegenden Roy Andersson, som slo gjennom med kultfavoritten En kjærlighetshistorie i 1970, for så å ta det ganske med ro på spillefilmfronten helt fram til 2000-tallet. Fortsatt har han det ikke særlig travelt, men setter til gjengjeld dype spor når han først trår til. En due... er siste film i Anderssons trilogi om å være menneske, som han selv omtaler den; en serie tålmodige fortellinger filmet i lange tagninger av stiliserte tablåer. Den ble i 2014 den første svenske filmen som vant gulløven under filmfestivalen i Venezia. Sjekk NRKs portrett av Andersson her

Solsidan 

En av de morsomste TV-seriene som har sett dagens lys de siste årene, både i Sverige og internasjonalt (og en rimelig klar inspirasjon for norske Side om side). Alex, Anna, Fredde og Micke bekjemper i-landsproblemer i sin priviligerte tilværelse i Saltsjöbaden utenfor Stockholm. Utrolig hvor vanskelig det kan være å være rik! Mia Skäringer som Anna, det nærmeste vi kommer et utenfra-perspektiv, er verdt tiden alene.  

Tillsammans 

«Vadå, jag har svamp!» Har du sett Tillsammans før, bør du raskt få opp bildet av en bukse- og truseløs ung dame (med frodig 70-tallshårvekst) som står på kjøkkenet og diskuterer om det er borgerlig eller ikke å ta oppvasken. En av mange ubetalelige situasjoner i denne varme og absurde raddiskomedien om livet i et kollektiv der alle konvensjoner skal forkastes, og moralen er at det er bedre å spise grøt sammen enn biff alene. Filmen ble en stor internasjonal suksess for manusforfatter og regissør Lukas Moodysson. Den har dessuten mye av skylden for at undertegnede elsker denne låta. 

Menn som hater kvinner 

Filmen som senere ble til The Girl with the Dragon Tattoo, basert på Stieg Larssons første bok i Millennium-trilogien, og som er hakket hvassere enn sitt amerikanske motstykke. Den injuriedømte gravejournalisten Mikael Blomkvist finner sammen med Lisbet Salander, en kompromissløs hacker med trøblete bakgrunn, for å nøste opp en 40 år gammel forsvinningssak. De roter seg fort bort i mørkere saker. Filmen satte nordisk rekord med 1,8 millioner besøk på sine første 30 dager på kino. De to oppfølgerfilmene er også tilgjengelige i underholdningsportalen 

Lilja 4-ever 

Apropos menn som hater kvinner... Eller jenter, får vi vel si, siden filmens litauiske hovedperson Lilja bare er 16 år gammel. Allerede nevnte Lukas Moodyssons trafficking- film fra 2002 må være det mørkeste tenåringsdramaet som noen gang er laget, og gjør vondt i både mage og hjerte å se. Ikke desto mindre er det en strålende film, om et viktig og vanskelig tema. Og miiilevis unna Tilsammans stemningsmessig.  

La den rette komme inn 

Ta alle forestillinger du måtte ha om hva en vampyrfilm er, trykk dem sammen i en ball til den er kompakt som en hvitløk, og kast den så langt av gårde du klarer. De har ingenting med denne filmen å gjøre. La den rette komme inn handler om to 12-åringer i en Stockholms-forstad som er utenfor på hver sin måte, og møtes og dras mot hverandre. Med en seig rytme og mørke, stilistiske bilder er den ekstremt stemningsfull. Regissør Tomas Alfredson er for øvrig i ferd med å lage en ny filmversjon av selveste Brødrene Løvehjerte (den gamle kan sees i underholdningsportalen), og dét blir garantert noe å få med seg. 

Farväl Falkenberg 

En pussig, livsbejaende og melankolsk liten perle, som føyer seg inn i den pene rekken av lavmælt poetiske 2000-tallsfilmer fra våre naboer. Filmen følger en gjeng unge voksne gutter gjennom deres siste sommer sammen på det lille stedet de er vokst opp. For noen er den en startblokk, for andre overgangen til et truende, ukjent tomrom. 

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant 

Det var plutselig årene der filmtitler skulle fylle fire linjer i et sms-vindu. Men Hundreåringen... var en suksess lenge før den kom seg til filmlerretet på tampen av 2013; boka filmen er basert på har regjert salgslistene både i Sverige og Norge i flere år. På film er det Felix Herngren, mest kjent som Alex i Solsidan, som har tatt regi over Jonas Jonassons fantasifulle fortelling, og gitt den liv som en Forrest Gump-aktig, absurd humoristisk livshistorie.  

Saltkråkan 

Det er da sommer, er det ikke? Og er det noe som ser, høres og formelig lukter sommer ut av TV-ruta er det Tjorven, Båtsman, Malin og farbror Melker. Den 13 episoder lange serien Vi på Saltkråkan, skapt av Astrid Lindgren og Olle Hellblom, ble første gang vist i 1964. Siden har den fått flerfoldige runder på skjermen og prentet uutslettelige minner inn i generasjon etter generasjon. Hvor mange kan vel ikke høre bølgeskvulpet og se sola glitre i sjøen så fort de hører «Farbror Melker, vet du hva...?» 

 (og du, ønsker du å se Saltkråkan på iPad, finnes denne i RiksTV Junior-appen også — sammen med mange andre Astrid Lindgren-klassikere)

Kos deg med kamp — og kos deg med svenske gullperler!

 

Vil du se EM overalt? Last ned RiksTV-appen og se EM uansett hvor du er i sommer.