Syv fete låter på TV

– Oppdag ny musikk med RiksTVs spilleliste!

RiksTV har samlet de syv beste låtene som dukker opp på TV denne uken. Spillelisten oppdateres hver torsdag og er tilgjengelig i Spotify, Beat og Wimp

Marie Antoinette

🎵Aphex Twin: Avril 14th

Sofia Coppolas konditori-fetisjistiske «Marie Antoinette» med Kirsten Dunst fra 2006, var et overflødighetshorn av gøyale musikkvalg (i hvert fall til historisk drama å være), med alt fra Bow Wow Wow til Joy Division. Og så Aphex Twin, da. Særingen selv. Den elektroniske musikkens Mozart. Mannen bak utallige klassikere, som i 2001 like så godt slapp dobbeltalbumet «drukQs» med alt han hadde i kjøkkenskuffen. Brorparten av låtene besto av vrange og rapegale rytmer, halsbrekkende synthriff og digitale forvrengninger av digitale forvrengninger. 

En liten andel var imidlertid rene akustiske pianostykker, med mikrofoner som fanget opp hver lille bit av romlyd, føtter som tråkker på pedalene og hammere som slår på strenger. Et utrolig intimt lydbilde, og spesielt den klarøyde «Avril 14th» slo an – den har blitt brukt i alt fra en «Saturday Night Live»-sketsj til en Kanye West-sampling. Her bruker Sofia Coppola den til en ordløs scene hvor kjolene er luftige, gresset grønt og trappene lange.

Marie Antoinette
Tilgjengelig i RiksTVs Filmleie

Shameless

🎵Paw City: Canyons

Oppstarten av den fjerde sesongen av «Shameless» byr på en låt som heter nesten det samme som Truls-låta «Canyon». Forvirrende nok ligger Paw City-vokalist, Michael Orendys stemme også ganske nært Truls (vel og merke når han ikke synger falsett), og selv om kompene er forskjellige er ikke harmoniene helt fremmede for hverandre. Og så er det selve ordet «canyon», da, som de uttaler så å si identisk. Er de hemmelige brødre? Bør Tore settes på et spor? I og med at Paw City-låta er fra 2013 mens Truls-låta er fra 2015, og den ene handler om en fyr som har veldig lyst til å se noen daler, mens den andre handler om en fyr som likte én spesifikk dal, er det nesten så man aner en fortelling her i to akter. En dramaføljetong som er blitt avdekket ved en tilfeldighet. Det er spennende tider vi lever i.

Shameless
Søndag kl. 00.35 på VOX

Spellemannsprisen 2015

🎵Kygo: Stole The Show feat. Parson James

Spådom 1: Det må komme en eller annen pris til Kygo under Spellemann denne kvelden. 

Spådom 2: Fraværet av en Kygo-opptreden henger som en klam hånd over hele kvelden, ingen ser hverandre i øynene.

Spådom 3: Nettaviser som hadde håpet å resirkulere «Kygo stjal showet»-overskriftene fra da han var på Ellen klør seg i hodet i mangel på klare vinklinger.

Spellemannsprisen 2015
Lørdag kl. 20.55 på NRK1

That '70s show

🎵Parliament: Give Up The Funk

Kan ikke ha 70-tallsshow uten Parliament. Går bare ikke. I 1975 slapp funk-kollektivet en av tidenes viktigste skiver, «Mothership Connection», som fikk stor innflytelse på en rekke andre musikksjangere – ikke minst hiphop, en sjanger som samplet frontmann George Clinton og undersåttene hans jevnlig utover 90-tallet.

I det hele tatt må Parliament være et av verdens mest samplede band - sammenlign gjerne Röyksopps «Happy Up Here» med starten på Parliaments «Do That Stuff» for et relativt nylig eksempel. Samtidig skapte Clinton en egen mytologi rundt bandet sitt - den såkalte afrofuturismen - som han har forklart slik, ifølge boka Meet Me at the Fair: A World's Fair Reader: «Vi hadde plassert svarte mennesker i situasjoner ingen noen gang hadde trodde de ville befinne seg i, som i Det hvite hus. Jeg tenkte at et annet sted du ikke skulle tro svarte mennesker ville komme seg var verdensrommet.

That '70s Show
Fredag kl. 20.30 på TV 2 Humor

Hitlåtens Historie: 99 Luftballons

🎵Nena: 99 Luftballons

Festballonger har aldri vært mer catchy enn i refrenget. Tyskland har aldri vært mer funky enn i breaken. Faren for atomkrig har aldri produsert en større hit. Det har med andre ord aldri vært mer på sin plass med et helt TV-program dedikert til én eneste 80-tallslåt (som også ble den eneste store hiten Nena hadde utenfor Tyskland, selv om et par andre av låtene hennes også var vel så fengende). For dem som ikke kan tysk handler sangens tekst enkelt og greit om å slippe løs 99 festballonger for moro skyld. For så å oppdage at ballongene har dukket opp som en flekk på radaren til kommunistene, som tror at det er et atomangrep. Deretter starter tredje verdenskrig. Ifølge Songfacts fikk Nenas gitarist ideen til låta under en Rolling Stones-konsert i Vest-Berlin, hvor en skare ballonger ble sluppet opp i lufta. Uten at noen krig ble startet av den grunn.

Hitlåtens Historie: 99 Luftballons
Fredag kl. 20.30 på NRK2

The Good Wife

🎵S. Carey: In The Dirt

 Man kan liksom gjette seg til handlingen i TV-serier ut i fra låtvalget iblant. Når man vet at det er denne melankolske saken som avslutter en av kveldens «The Good Wife»-episoder kan man f.eks. føle seg ganske trygg på at konklusjonen vil ha en eim av ettertenksomhet og vemod.

Sean Carey er egentlig trommisen i Bon Iver, men her flesker han til med Steve Reich-aktige repetisjoner på piano og blåsere sammen med følsom, følsom indievokal som er så langskjegget at du vil bli sjokkert om du ser et bilde av fyren  –  han har nemlig et overraskende kort skjegg. Nærmere tredagersskjegg enn et fluffy ansiktsheng, noe som dessverre betyr at Sean ikke har en pute av fjeshår å stryke fingrene sine gjennom om han er trist.

The Good Wife
Søndag kl. 18.15 på FOX

Limitless

🎵Baroness: Green Theme

Sjelden har ideen om smartdop blitt tatt til så ekstreme høyder som i «Limitless» (unntak: Den hakke sprø Scarlett Johansson-filmen «Lucy»). Ta en pille. Bli den smarteste fyren i rommet. Repeter til du har tatt over verden. Det høres enkelt nok ut, men TV-serien følger opp det filmen allerede etablerte: Skikkelig smarte folk bruker veldig mye av tida si på å løpe fra mindre smarte folk som sikter på dem med pistoler. Samtidig har vitenskapen (via The Guardian) etablert en annen sannhet om veldig smarte folk: De liker heavy metal.

Med disse tankene i bakhodet må man nesten forvente at kveldens samspill mellom «Limitless» og denne sakte akselererende saken fra det amerikanske heavy metal-bandet Baroness signaliserer den mest «hjernete» episoden av serien hittil.

Limitless
Torsdag 22.15 på TV 2 Zebra

Følg spillelisten «Syv fete låter»:

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus