Meny

"Touren avgjøres på tempo-etappen"

— vi har snakket med TV 2s Christian Paasche

Sykkelelskere – elsk mer! Lørdag 2. juli starter Tour de France for 103. gang. Alle vi som har TV 2 som favorittkanal når det gjelder sykkel kommer til å få en juli måned det det kan gå trill rundt for en fanatiker.  Vi har tatt en prat med TV 2-reporter Christian Paasche før det braker løs. Han er ikke akkurat uinteressert han heller. 

Navn: Christian Petter Paasche
Alder: 47
Kommer fra: Bærum
Bor: Asker
Yrke: Kommentator. Er utdannet fysioterapeut
Kommentatorerfaring: Har kommentert alpint, curling, basketball, håndball, freestyle og snowboard. Kommenterer Tour de France for TV 2, med Johan Kaggestad, for 13. gang. Begynte i TV 2 som basketballkommentator og har kommentert over 150 NBA-kamper for Supersport/Canal+.
Egne sportslige meritter: Er junior-norgesmester i basketball, har en bronse fra NM i basket, og er klubbmester i alpint for Haslum og i tennis for Nadderud. 
Beste/dårligste Tour de France-minne: 
Beste Tour de France-minne må være hele 2011-utgaven med to etappeseire hver til Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Vi hadde to nordmenn med og vant fire etapper – det var helt ellevilt!
Dårligste minnene er de gangene vi har blitt lurt av ryttere som har dopet seg. Og det har jo skjedd noen ganger.

Interessen for sykkel har ikke akkurat minsket med årene

- Hvordan ble du interessert, og involvert i sykkel (som kommentator)?

- Da Thor Eggen sluttet i TV 2 i 2003 ble jeg spurt om jeg ville prøve meg som sykkelkommentator. Først tenkte jeg at det ikke hørtes allverdens spennende ut, men etter å ha truffet Johan Kaggestad fant jeg ut at jeg i det minste skulle prøve. Jeg hadde ingen bakgrunn fra sykkel og det var med litt skrekkblandet fryd vi gikk i gang med rittene på våren 2004.

Jeg ble umiddelbart hektet på sykkelidretten. Jeg synes det var en meget fascinerende idrett med mange fasetter. Og interessen for sykkel har ikke akkurat minsket med årene.

- Hva er det mest fascinerende med sykkelsporten?

- Det taktiske spillet og den korte veien mellom suksess og fiasko. Lag mot lag, men også mann mot mann.

Se Tour de France der du er i sommer — med RiksTV-appen kan du se TV 2 overalt!

- Hva er det mest spennende du har opplevd?

- Det er alltid vanskelig å plukke frem enkelthendelser, men jeg kommer aldri til å glemme avslutningen på Paris-Roubaix i 2009: Thor Hushovd virket råsprek, og var med i «finalen» i rittet han alltid hadde drømt om å vinne. Det stod mellom Tom Boonen og Thor Hushovd, og var ulidelig spennende. Så går det galt for Hushovd 15 kilometer fra mål. Han velter i en sving på brosteinen – og håpet om norsk seier var knust.

- Hvor lang er en arbeidsdag i TdF? 

- Alt for lang. På de lengste dagene forlater vi hotellet i 7-8-tiden om morgenen, og i verste fall er vi ikke på plass på nytt hotell etter endt arbeidsdag, før etter midnatt.

- Når begynner planleggingen av et så stort løp?

- Planleggingen starter når ruten for neste års ritt blir presentert i oktober. Det er mye som skal på plass. Ikke bare for oss som skal kommentere, men også teknisk logistikk, hotellbestilling til rundt 20 personer fordelt på to grupper, kjøretøyer osv. 

- Har det vært tilfeller der det har vært store problemer med å få til sending?

- Vi har nok hatt utfordringer hvor det har vært på håret, enten på grunn av dårlig vær eller tekniske utfordringer, men vi jobber med så proffe folk i alle ledd, både internt og eksternt, at vi stort sett lander på beina.

- Hvem er yndlings-intervju-objektet på sykkelsetet?

- Da vil jeg si er tyske Jens Voigt. Han har lagt opp nå, men makan til pratevillig fyr skal man lete lenge etter!

Noen ganger tar det litt tid før vi sier navnet på rytteren, og det er jo rett og slett fordi vi ikke er helt sikre på hvem det er

- Har dere i TV 2 hatt noen strategi på å «oppdra det norske folk innenfor sykkelsporten»? Har dette vært bevisst fra deres side (det er jo VM i Norge neste år)?

- Jeg tror ikke vi skal skryte på oss at vi har hatt en bevisst strategi med et nedfelt dokument på hvordan vi skal oppdra og utdanne seerne, men det vi har vært veldig bevisste på er interaktivitet med seerne. Seerne kunne sende inn spørsmål om sykkel generelt og Tour de France spesielt. På den måten kunne vi ta opp temaer som seerne lurte på. Vi har merket at seerne har et helt annet kunnskapsnivå om sykkel i dag i forhold til for bare noen få år siden.

- Noen ganger lurer jeg på hvordan du kjenner syklistene bakfra – uten å se nummeret? 

- Bakfra pleier å være det minste problemet for da ser vi jo stort sett numrene de har på ryggen. Og fra siden så ser vi nummerskiltet på sykkelen. Det verste er faktisk forfra hvor vi ikke ser nummeret. Ofte har de like hjelmer, briller og trøyer selvfølgelig. Etterhvert har jeg lært å kjenne igjen mange ryttere på små detaljer. Det kan være ansiktsform, farge på sykkelsko, bleik eller brunfarget hud osv. Men jeg bommer fortsatt innimellom. Og noen ganger tar det litt tid før vi sier navnet på rytteren(e), og det er jo rett og slett fordi vi ikke er helt sikre på hvem det er. 

- Har du noen tall på de norske sendingene? 

For Tour de France: I P12+* økte ratingen fra 144 000 i 2014 til 173 000 i 2015

(Noe vi selvfølgelig er veldig fornøyd med) 

(*den norske befolkning over tolv år)

 

Vinner Kristoff 1. etappe så er det gul trøye!

 

- Froome eller Contador – eller?

- Jeg holder Chris Froome som favoritt, men jeg tror han kommer til å bli presset meget hardt. Først og fremst av colombianske Nairo Quintana, men også av Alberto Contador. 

- Hva tror du om de norske sjansene?

- Vi fikk jo ingen norske etappeseire i fjor, men jeg er sterk i troen på at det blir norsk jubel i år. Alexander Kristoff har i utgangspunktet muligheter på sju etapper: 1., 3., 4., 6., 11., 14., og selvfølgelig avslutningsetappen i Paris. Kanskje også 16. etappe, men det kommer helt an på hvor tøft det blir kjørt. Vinner Kristoff 1. etappe så er det gul trøye! Det hadde vært noe!

Men det er knalltøff konkurranse blant spurterne, kanskje det råeste feltet av spurtere på mange år i Tour de France. Hvis Kristoff klarer å vinne én etappe så skal vi være kjempefornøyd. Det tror jeg han vil være også.

Når det gjelder Edvald Boasson Hagen så kommer han til å måtte gjøre en jobb for lagkameraten Mark Cavendish på alle de nevnte etappene, dog kan 16. etappe være noe for Boasson Hagen også. På de fleste andre etapper vil Edvald ha en fri rolle. Og da vet vi jo fra tidligere at han kan slå til, som han gjorde i 2011 med to etappeseire – hvorav den ene var på en tøff fjelletappe. Jeg har troen på at Edvald også kan gi oss noe å juble for. Mitt stalltips er tre norske etappeseire. Selv om det tipset kanskje er mer med hjertet enn med hodet.

- Hvor avgjøres Touren? (Er det en etappe vi bør være spesielt obs på)?

- Det er alltid sånn at ryttere kan «tape» Touren tidlig i rittet. For eksempel på de tøffe etappene i Pyreneene, men jeg tror avgjørelsen kommer på den 18. etappen, individuell bakketempo på 17 kilometer. Det vil si: jeg håper det fortsatt er full kamp om den gule trøyen etter den etappen, for 19. og 20. etappe i Alpene er brutalt tøffe.

- Får de norske sykkelamatørene den oppmerksomhet de fortjener på TV 2 (og i mediene)?

- Sammenlignet med mange andre idretter mener jeg de får det. Vi sender direkte fra tre norske etapperitt i løpet av sesongen samt NM fellesstart. Så sånn sett har de ingenting å klage på.

 

Tour de France ser du på TV 2 fra lørdag 2. juli klokka 12.00! Vi gleder oss!