• Arets-adventskalendere

Årets julekalendere på TV

Ventetiden fram mot jul er fylt av tradisjoner, og en av de tradisjonene vi kanskje setter aller mest pris på, er julekalenderne på TV. 

Snøen har falt, julegavehandelen har begynt for fullt og julegatene har begynt å lyse over det ganske land. Advent har begynt – og årets adventskalendere på TV. I år byr kanalene på både splitter nytt og gammelt, noe som gjør oss helt sikre på at samtlige vil finne noe de liker på én eller flere av kanalene.

Dette er årets julekalendere på TV: 

NRK Super: Gode, gamle Jul i Svingen

Helt siden julen 2006 har Odd Nordstoga og Sissel Kyrkjebøs sang fra Jul i Svingen satt julestemningen hos meg, og i år skal vi få et gjensyn med både Odd Nordstogas sanger – og hele serien for øvrig. Serien ble sendt første gang i 2006, og har siden blitt sendt i reprise i 2009, 2013 – og nå i 2017.

Jul i Svingen bygger på de samme karakterene som TV-serien Linus i Svingen. I Svingen skjer det mye rart i desember, ikke minst hyggelige juleforberedelser slik som julegrantenning, luciatog, julebukk og pepperkakebaking.

Det rare er at uansett hva barna foretar seg, skjer det noe uventet som de må ordne opp i. Og som oftest er det Marvin, pappan til Linus, som steller i stand de snodige hendelsene.

Jul i Svingen

Fra venstre Yvonne Johnsrud som Akaya, Ina Svenningdal som Åsa, Jacob Borgen som Linus, Sebastian Warholm som Nure, Hassan Ali Iqbal som Atif, Adrian Falch Karlsen som Børre. FOTO: Ole Kaland/NRK

Jul i Svingen vises på NRK Super klokka 18.00 hver dag fra 1. desember til og med julaften. Serien er også tilgjengelig på NRK TV i Underholdningsportalen – der legges dagens episode ut hver dag klokken 06.00. 

TVNorge: Jul i Blodfjell – NY!

TVNorge klinker til med en splitter ny julekalender i år, spekket med et kremlag av norske humorister. Julekalenderen har fått tittelen Jul i Blodfjell, og Atle Antonsen, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Lene Kongsvik Johansen og Jon Øigarden er blant skuespillerne som skal bekle rollene i serien.

Det er duket for en høytid litt utenom det vanlige når den dysfunksjonelle Soot-slekten drar til høyfjellshotellet Blodfjell for å feire julen sammen.

De møter alle opp med en forhåpning om å karre til seg arven etter søkkrike onkel Konrad, men det hele utvikler seg til et ellevilt og bloddryppende drama hvor én etter én tas av dage av en ukjent morder. Bak hver luke i kalenderen serveres et nytt drap.

Jul i Blodfjell er noe så sjeldent som en humoristisk krimserie, der julestemning, latterkuler og drapsgåter blandes sammen til en helt ny vri på den tradisjonelle julekalenderen. Og for å få den rette stemningen, ble serien i tillegg spilt inn på nedlagte Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Dette gleder vi oss enormt mye til! 

Jul i Blodfjell

Jul i Blodfjell vises på TVNorge hver dag fra 1.-24. desember klokken 19.30. Du kan også se episodene i ukesarkivet én uke etter at de er sendt på TV. 

Har du ikke tilgang til ukesarkivet? Les om hvordan du kobler opp SMART-boksen din her! 


TV 2 Zebra: To klassikere

TV 2 Zebra klinker til med to julekalendre i år. Den første julekalenderen på TV 2 Zebra kommer nok ikke som en stor overraskelse, og de fleste tar det vel nærmest for gitt at de skal få lov til å følge nisser og nåsåer i dagene frem mot jul. Jeg snakker selvfølgelig om The Julekalender – som i år vises for åttende gang siden 1994. 

I The Julekalender møter vi nissene Fritz, Hansi og Gynter, som sammen reiser ut for å finne nøkkelen til The playdåse, som spiller nissen Good Old Gammel Noks livsmelodi; den er nemlig i ferd med å stanse. Nissene får med seg et kart og Den Store Klokeboken, en bok som det er veldig viktig at ikke faller i gale hender – spesielt det onde, mørkets folk, Nåsåene.

Nissene krasjlander flyet sitt i en potetåker i Trøndelag, heldigvis ikke langt fra hulen nøkkelen befinner seg i. Og mens nissene gjør alt de kan for å få flyet på vingene igjen, kommer det en mystisk mann på besøk til potetbøndene Gjertrud og Olaf Sand. 

The Julekalender

The Julekalender vises hver dag fra 1. til 24. desember på TV 2 Zebra klokken 19.45 (med reprisen fra dagen før klokken 19.30), eller når du vil i ukesarkivet én uke etter at programmet er sendt. 

The Julekalender er ikke den eneste adventskalenderen som vises på TV 2 Zebra i år. Kanalen viser nemlig også Julefergå, som tok over etter The Julekalender i 1995. Serien har senere blitt vist i reprise i 1998 og 2013. 

Handlingen i Julefergå foregår ombord på fergen MF ”Svelå” på Sunnmøre, i tillegg til i vraket av skuta «El Manjanas» på havbunnen under fergeleia. Ombord på vraket bor det tre cubanere som har overlevd i en luftlomme i skroget – mye på grunn av de 2000 julestjernene de hadde ombord. 

På samme måte som i The Julekalender, har de fleste i serien flere roller. I denne serien er medlemmene i jazzbandet The Brazz Brothers som står for de fleste av rollene. 

Julefergå

Julefergå vises på TV 2 Zebra hver dag fram til julaften klokken 19.15 (med reprisen fra dagen før klokken 19.00), eller når du vil i ukesarkivet én uke etter at programmet er sendt. 

 

Alt er lagt til rette for en herlig adventstid på TV, uansett om du vil se programmene direkte på TV, starte dem forfra, se dem i ukesarkivet eller NRK TV. I tillegg kan du se årets julekalendere i RiksTV-appen med mobilen eller nettbrettet ditt.