• handmaides_720_med title

Anbefalte serier på HBO Nordic

– De store klassikerne til nåtidens prisvinnende dramaserier

Nå er strømmefavoritten HBO Nordic inkludert i RiksPakken. Dette er vår liste over de mest anbefalte seriene på HBO Nordic. 

Det er uendelig med titler å velge blant når det kommer til utvalget hos HBO Nordic. Nå kan du notere ned hvilke serier du skal se med HBO Nordic-universet inkludert i TV-abonnementet ditt. 

Med HBO Nordic inkludert i RiksPakken går du ikke glipp av de største serietitlene. Les mer om vår bestselgende TV-pakke her. 

1. The Wire 

Da The Wire kom (på DVD) til Norge på slutten av 2000-tallet, var det flere som gikk så langt som å kalle serien «verdens beste serie». 

Serien ble avsluttet med sesong 5 i 2009, og da hadde vi rukket å gjøre oss godt kjent med McNulty, Prez, (the) Bunk, Kima, Prop Jo, Omar, Stringer Bell og Baltimore.

Serien handler om en gruppe politietterforskere som samles for å bekjempe den økende narkohandelen i Baltimore – og vil etter hvert bruke avlyttingsmetoder for å avsløre spillet deres. Og spillet, det finnes både hos narkotikaforhandlerne, hos de narkomane, hos politiet – og ikke minst i politikken.

Det aller beste med The Wire er figurene i serien – mange av dem spilt av faktiske gamle kriminelle, politifolk og politikere. Dette gir serien et realistisk og autentisk og fargerikt preg, som står seg den dag i dag; ikke minst når det gjelder språkbruken.

Les mer om hvordan du kan se de beste seriene fra HBO Nordic og hvor. 

2. Sopranos 

Sopranos var en av de første, store klassikerne til HBO. Serien ble sendt fra 1999 til 2007 (på NRK her til lands), og vant i denne perioden hele 13 Emmy- og fem Golden Globe-priser.

I Sopranos finner vi mafiasjefen Tony Soprano og hans familie, med hus og virke i New Jersey. Tony Soprano skiller seg ut som en noe annerledes mafiaboss, i og med at han er plaga av stadig tilbakevirkende angstanfall – noe han oppsøker psykiater for å bli kurert for.

Og samtidig som vi blir kjent med Soprano gjennom timene hos psykologen, må han også hanskes med de rivaliserende mafiagjengene – samt opprettholde maktbalansen i sin egen gruppe.

Det er en grunn til at Sopranos fortsatt lever og fortsatt er en av HBOs største suksesser, ti år etter at de gikk av lufta. Og den grunnen finner du bare ut dersom du ser serien.

3. Twin Peaks – originalen

Bare introsangen til Twin Peaks gir meg frysninger, og dette er virkelig en av seriene jeg skulle ønske jeg aldri hadde sett – bare for å kunne se hele på nytt.

Ikke det at dét er så viktig – Twin Peaks er helt sikkert en av de seriene som har blitt sett flest ganger. Serien har en hærskare av fans der ute.

Serien, som er laget av David Lynch og Mark Frost, består av 30 episoder som ble vist på TV i 1990 og 91 – også på NRK.

Serien handler om den søvnige byen Twin Peaks, som en morgen våkner opp til den grusomme nyheten om at den 17 år gamle skjønnheten Laura Palmer er funnet drept, grovt mishandlet og innpakket i plast.

Når det viser seg at Laura Palmers venninne også er mishandlet – men i live – kobles FBI inn, og den eksentriske etterforskeren Dale Cooper (Kyle MacLachlan) entrer Twin Peaks. Han etterforsker ved hjelp av intuisjon, drømmetydninger og tibetansk filosofi.

Serien kan vanskelig beskrives, og må bare oppleves. Den er spennende, surrealistisk, veldig Lynch – og en serie du kanskje bør se sammen med noen. 

4. Mad Men 

Mad Men var en av de første DVD-samlingene undertegnede samlet på da det ble en greie å samle på serier.  

Mad Men har alt fra råkul mote, rasediskriminering, konstant røykende reklamebransjefolk, gifte menn som ligger med kvinner, kvinner som kjemper seg opp og fram – og menn som får det som de vil, som regel.

Vi snakker altså 60-tallet, og møter hovedpersonen Don Draper. Han er kreativ direktør i reklamebyrået Sterling Cooper, gift med Betty og har et tilnærmet perfekt liv.

Sammen med Peggy Olsson, Joan Harris, Roger Sterling og Pete Campbell, jager han kunder og kontrakter – og er den mest ettertraktede reklamemannen på Madison Avenue.

Det skjuler seg imidlertid mye rusk i Drapers fortid, og dette følger ham gjennom livet, enten han vil eller ikke. Dette – i tillegg til mye mer, får vi følge i hele sju deilige sesonger.

5. Six Feet Under

Den mørke, morsomme og fantastiske serien Six Feet Under ble sendt i perioden 2001 til 2005 i USA (2003-2007 i Norge), og er på 5 sesonger.

Serien handler om familien Fisher, der brødrene David og Nate tar over familiens begravelsesbyrå Fisher & Sons etter farens bortgang – sistnevnte noe motvillig. I tillegg til brødrene består familien av søsteren Claire og enken og moren Ruth.

Hver episode i serien tar utgangspunkt i et dødsfall, der den avdøde havner hos nettopp Fisher & Sons – og det er i hovedsak disse to tingene serien handler om: Familien Fisher og døden – begge beskrevet på en melankolsk, underfundig og filosofisk måte.

Seriens siste episode er kanskje den aller vakreste episoden jeg har sett i mitt serieliv, og serien kunne nesten blitt anbefalt bare på grunn av denne. Heldigvis er alt før også svært severdig.

6. The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s tale er den eneste av disse seriene som ikke er ferdig enda – vi har bare sett én sesong av denne serien til nå. Heldigvis blir det flere, for dette er virkelig bra saker.

De som kjenner Margaret Atwoods forfatterskap vet at hun skriver om feminisme, science fiction og dystopisk fiksjon, og hun har selv sagt at de tingene hun skriver om kan skje. The Handmaid’s Tale er intet unntak, bare at det som beskrives her faktisk også har skjedd i ulike kulturer til ulike tider.

Serien tar oss altså med til et USA der kristne fundamentalister har tatt over makten i deler av USA, og dannet republikken Gilead.

Kvinner blir sett på som lavere kaste, og homofile blir jaktet og stemplet som kjønnsforrædere. Flere og flere kvinner har mistet evnen til å få barn, og de få som kan få barn får rollen som såkalte ”handmaids”, rettere sagt sexslaver. 

I dette marerittaktige samfunnet møter vi Offred, som tilhører kommandør Fred Waterford. Den eneste grunnen til at Offred, eller June, som hun egentlig heter, klarer å holde seg oppe, er fordi hun har en datter fra livet før revolusjonen.

Både hvordan livet som handmaid er og hvordan livet i forkant av revolusjonen var, er hva vi blir vitne til i denne grusomt realistiske serien.

7. Band of Brothers

Jeg har sett denne serien så mange ganger at jeg nesten føler jeg er inhabil, men for alle som har den minste lille trevl av interesse for andre verdenskrig, må jeg bare si at denne miniserien anbefales på det aller, aller sterkeste. Den er rett og slett perfeksjon.

Vi følger det amerikanske fallskjerminfanteriregimentet ”Easy Company”, eller E Company – helt fra de får sin grunntrening i Tocca, Georgia, gjennom deres første store kamphandling på D-dagen – og videre kamphandlinger i Normandie, Operation Market Garden, slaget ved Bastogne og Ardenneroffensiven – blant annet.

Serien skildrer kameratskapet i serien, men har særlig vekt på offiser Richard Winters (Damian Lewis).

Serien legger ikke skjul på krigens grusomhet. Vi er vitne til desperasjonen og resignasjonen, men også oppturene og adrenalinkickene til kompaniet. Mest av alt får vi et innblikk i de båndene som knyttes mellom soldater i krig.

Hver episode starter og avslutter med intervjuer av nåværende medlemmer av E Company, noe som stadig får oss til å huske på at disse grusomhetene faktisk har skjedd – og det kortere enn en mannsalder siden.