Meny

Fire år med innspilling - nå kommer Blue Planet 2

Opplev spektakulære scener fra Norge!

Søndag 29.oktober er det premiere på BBC-serien Blue Planet 2 på BBC Earth. Noen av de mest spektakulære scenene er hentet fra fjordene rundt Senja og Andøya. 

Prosessen med å fullføre Blue Planet 2 har tatt teamet fire år. To og et halvt år med intensiv innspillingsperiode. 

Ulike team hadde totalt 125 innspillinger i 39 land – fordelt på alle verdens kontinenter. Til slutt satt de igjen med syv episoder, en time hver. 

Endrer måten vi ser på dyrelivet

Vi har tatt en prat med Jonathan Smith, som har produsert første og tredje epiosde. Han beskriver prosessen å jobbe med Blue Planet 2 som en vidunderlig reise.

– Det er fortsatt mye nytt å lære om livet i havet. Det er virkelig «The final frontier». En del av atferden vi har observert er med på å endre måten vi ser på dyr og dyreliv, forteller produsent, Jonathan Smith. 

Jonathan Smith - en av produsentene bak Blue Planet 2
Jonathan Smith, en av produsentene bak Blue Planet 2. 

For å kunne se på BBC Earth må du koble SMART-boksen din til internett. Slik kobler du opp

Fiskene finner kreative løsninger

I episode 3 «Coral Reefs» får vi innblikk i hvordan en kreativ fisk, en «tusk fish», klarer å åpne en musling med hjelp av en stein. Og vi får se hvordan klovnefisk i Borneo jobber og sliter for å finne et sted der maken hans kan legge egg. 

Fisk som bruker stein som redskap for å åpne en musling
Her prøver fisken å åpne musling med en stein.

Ny teknologi fanger opp alt

Blue Planet 1 kom ut i 2001, og ga oss imponerende og forbausende bilder av livet i havet.

– Siden den gang har vi gjennomgått en voldsom utvikling på dykkeutstyr, teknologi og kamerautstyr. Dette har gitt oss fantastiske forutsetninger og utrolige scener vi ikke ville oppnådd ellers, forteller Jonathan Smith. 

Ny teknologi på kamera gir fantastiske bilder under vann

Den nye teknologien som ble brukt fanget opp gode undervannsbilder, selv der det var bekmørkt. Teamet kunne også dykke langt under vann lenge – uten å gi fra seg bobler. Sugekoppkamera ble festet på spekkhoggerne i Nord-Norge, blant annet. Dette gir oss et helt unikt perspektiv på deres tilværelse. 

I arbeidet med denne teknologien har Eve Jourdain og Richard Karoliussen ved Norwegian Orca Survey vært helt avgjørende.

Er under angrep fra mennesker

12 vitenskapelige artikler har blitt skrevet på bakgrunn av funn fra Blue Planet 2. Serien har gitt datagrunnlag for en rekke nye forskningsprosjekter.

Havene er i stor endring på grunn av måten vi mennesker lever på. 

– Livet i havet er skjørt, og vi ser de destruktive endringene over hele kloden. I første episode får du se hvor kritisk livet på Arktis er etter at temperaturen bare stiger og isen smelter.

Spesiell dyreart fra Blue Planet 2

Plastavfall ødelegger for livet i havet

I senere episoder får du se den kritiske og voldsomme blekingen av koralrevene. Dette er filmet med timelapse, og endringene viser et skremmende raskt tempo. I tillegg er verdenshavene fulle av plastavfall, noe som ødelegger for livet i havet.

«Our Blue Planet», syvende og siste episode av Blue Planet 2, er dedikert til miljøspørsmål og bekymringer. 

Krabbe under vann fra dokumentarserien Blue Planet 2

Se første episode av Blue Planet 2 søndag 29. oktober klokken 21.00 på BBC Earth og på BBC Brit.