• iStock-184877691

Er TV-signalet borte? Slik får du TV-en til å fungere på hytta

Ofte er det skog, vær og vind som gjør at TV-signalet blir borte. Med disse enkle grepene kan du få liv i skjermen igjen.

Det har tatt tid å ankomme destinasjonen, men endelig er du framme på hytta. Og du kan ta etterlengtet ferie. Du fyrer i peisen, pakker ut og setter deg ned for å se på favorittprogrammet ditt. Så skjer det; TV-skjermen hakker eller enda verre, TV-signalet er helt borte. Hva skyldes det? Som regel er det helt naturlige årsaker.

Lenge siden du har vært på hytta?

– Den vanligste årsaken til manglende TV-signal på hytta, er utstyr som ikke har vært i bruk på en stund. Svaret ligger i hvilken feilmelding du får oppgitt når du slår på utstyret, forklarer Malin Westerdahl, som jobber med teknisk support på RiksTVs kundesenter i Fredrikstad.

Et eksempel er feilmeldingen «ingen tilgang». Løsningen på dette blir å sende SMS med kodeord TV til 09595. SMS-en gjør at en oppdatering blir sendt til utstyret umiddelbart.

Malin råder deg til å vente noen minutter slik at alle kanaler kommer på plass.

– Dersom feilmeldingen er «intet signal» må du skifte AV kanal eller kilde på TV-en, fortsetter hun.

Dersom TV-signalet er borte kan antennen ha flyttet på seg

Hva gjør du dersom ovennevnte tips ikke går? Et eksempel på dette kan være feilmeldingen "svakt eller manglende signal", eller at kanaler mangler etter kanalsøk - til tross for at HDMI og antennekabelen sitter som den skal.

Feilmeldingen "svakt eller manglende signal" kan skyldes at antennen har flyttet på seg. Dette medfører at den må justeres slik at den peker mot riktig sender, noe som avhenger av at en må ta i bruk dekningskartet vårt på denne linken.

Med RiksPakken kan du se TV på hytta og hjemme for samme pris. Husk å laste ned RiksTV-appen, så kan du se TV på nettbrett og mobil dersom du har internett. 

– Hvis antenne må justeres er det en fordel å være to, slik at en kan følge med på skjermen mens den andre justerer antennen. Vi hjelper gjerne til å finne opplysninger om beste sender på telefon, sier Westerdahl.

Forandringer i vegetasjon eller skader på antennen

Hun presiserer også at trær, berg eller nye elementer som bygg eller en annen sender ofte kan stå i veien for TV-signalene. Da er løsningen den samme som nevnt overfor: Juster antennen slik at den peker mot en ny sender gjennom å ta i bruk dekningskartet.

– Så lenge antennen er justert mot nærmeste sender, skal det gå bra. Hvis det ikke fikser problemet kan en skade på antennen være årsaken til TV-signal borte, sier hun og opplyser at en ny antenne kan kjøpes hos en elektroforhandler eller kundeservice hos RiksTV. Da er leveringstiden mellom 3-5 virkedager.

Sjekk dekningen i ditt område