• harryP

12 tips til filmpåsken på TV

Fra Harry Potter og Tolkien til Børning, Beatles og 12 Years A Slave: Vi gir deg høydepunktene.

Endelig påskeferie og tid til å gjøre akkurat som du vil! For eksempel å sette deg ned foran skjermen og nyte TV-kanalenes fyldige filmtilbud i fridagene. Vi har tatt en titt på utvalget og plukket fram et knippe favoritter.

Harry Potter-filmene

Høytid betyr Harry Potter-tid, og til påskehelga har TV2 funnet fram siste halvdel av filmserien, der ting virkelig begynner å mørkne for den unge trollmannen og hans allierte. I løpet av de fire siste filmene reiser motstandsbevegelsen seg, vi lærer Voldemorts historie nærmere å kjenne, og vi følger trekløveret Harry, Hermione og Ron gjennom den siste, lange og tilsynelatende håpløse jakten på hans endelikt.

 • «Harry Potter og Føniksordenen» vises på TV 2 skjærtorsdag kl. 15.45
 • «Harry Potter og Halvblodsprinsen» vises på TV 2 langfredag kl. 15.55
 • «Harry Potter og Dødstalismanene del 1» vises på TV 2 skjærtorsdag kl. 23.15
 • «Harry Potter og Dødstalismanene del 2» vises på TV 2 Zebra skjærtorsdag kl. 21.30 og TV 2 langfredag kl. 22.50

Børning

Børning-filmene er de siste årenes store norske filmsuksess, og har du ikke sett den som startet moroa ennå, er det jammen på tide nå. Anders Baasmo Christiansen spiller bilgale Roy, som prater seg inn i et ulovlig gateløp fra Oslo til Nordkapp, samtidig som han har datteren på besøk for sommeren. Resultatet er en heftig norsk råneversjon av det velkjente internasjonale bilfilmformatet, som skapt for spektakulære norske landskap, med humoristisk brodd ivaretatt av sluggere som Otto Jespersen og Sven Nordin.

Se trailer for Børning her

 • Vises på NRK3 skjærtorsdag kl. 21.20

The Queen

Helen Mirren vant både Oscar, BAFTA og Golden Globe for sin tolkning av dronning Elizabeth II i denne kritikerroste filmen om tiden etter prinsesse Dianas død i 1997. På det tidspunktet var forholdet mellom den fraskilte prinsessen og det britiske kongehuset svært kjølig, en situasjon som fort ble ubehagelig i møte med folkets store og svært publiserte sorg. I motsetning til den ferske statsministeren Tony Blair (spilt av Michael Sheen), anså dronningen dødsfallet som en privat hendelse uten tilknytning til kongehuset, og valgte derfor ikke å uttrykke seg offentlig, selv med slottsplassen badet i blomsterbuketter og oppmøtte sørgende.

Se trailler for The Queen her

 • Vises på NRK2 skjærtorsdag kl. 23.15 og NRK1 langfredag kl. 15.20

Interstellar

I «Interstellar» tar regissør Christopher Nolan («Inception», «The Dark Knight») oss til en lett dystopisk fremtid, der klimaendringer er i ferd med å gjøre jorda ubeboelig. Et nyoppdaget ormehull gjør det mulig å reise hittil utenkelige avstander i verdensrommet, og den tidligere NASA-piloten Cooper (Matthew McConaughey) sendes med et team som skal sondere livsmulighetene på et planetsystem 10 milliarder lysår unna. Hendelsene som følger er dramatiske og actionfylte nok, men ikke minst et svimlende og originalt vitenskapelig tankeeksperiment.

Se trailer for Interstellar her

 • Vises på TV2 Zebra skjærtorsdag 01.50

Istid-filmene

Denne påsken skal det godt gjøres å skru på TV-skjermen uten å få med seg Sid, Manny, Diego, Scrat og resten av gjengen på deres eventyr i isødet. Jammen godt de er en såpass underholdende gjeng! I løpet av de fire filmene møter dovendyret, mammuten, sabeltanntigeren og ekornet utfordringer fra både mennesker, klimaendringer, dinosaurer (!) og kontinentenes vandring.

 • «Istid» vises på TV3 skjærtorsdag kl. 15.10 og påskeaften kl. 09.15, og Viasat 4 langfredag kl. 19.30 og påskeaften kl. 14.00
 • «Istid 2» vises på TV3 skjærtorsdag kl. 16.45 og påskeaften kl. 10.50, og Viasat 4 påskeaften kl. 10.50 og 19.30 og 1. påskedag kl. 14.00
 • «Istid 3: Dinosaurene kommer» vises på TV3 langfredag kl. 16.50 og 1. påskedag kl. 09.10, og Viasat 4 1. påskedag kl. 19.30 og 2. påskedag kl. 14.00
 • «Istid 4: Kontinentene på avveie» vises på TV3 påskeaften kl. 17.00 og 1. påskedag kl. 10.55, og Viasat 4 2. påskedag kl. 19.35

12 Years A Slave

Den store prisgrossisten fra 2013/2014-sesongen er en episk og fengslende sann historie fra slavetidens USA, om Solomon Northrup, en fri svart mann som ble kidnappet i New York og solgt til slaveri i sørstatene. I de 12 årene som følger, leter han desperat etter muligheter for å frigjøre seg selv, mens han er prisgitt noen vennligsinnede og noen brutalt mannevonde slaveeiere. Chiwetel Ejifor gjør sterkt inntrykk i hovedrollen, med etablerte navn som Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson og Brad Pitt å måle seg mot. Lupita Nyong’o vant Oscar for sin innsats i filmen, den første hun spilte i.

Se trailer for 12 Years A Slave

 • Vises på TV2 Livsstil langfredag kl. 22.40

Hobbiten + Ringenes Herre-trilogiene

Yezzz, her er det bare å benke seg ned: Fem av de seks installasjonene i Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens episke fortelling vises på TV3 i løpet av noen små feriedager. <Den første, «Hobbiten: En uventet reise», kan du varme opp med i RiksTV filmleie allerede nå.>

 • «Hobbiten: Smaugs ødemark» vises på TV3 langfredag kl. 21.00
 • «Hobbiten: Femhærerslaget» vises på TV3 påskeaften kl. 21.00
 • «Ringenes Herre: Ringens brorskap» vises på TV3 langfredag kl. 00.15
 • «Ringenes Herre: To tårn» vises på TV3 påskeaften kl. 23.55
 • «Ringenes Herre: Atter en konge» vises på TV3 1. påskedag kl. 01.05

A Most Wanted Man

«A Most Wanted Man» var den siste filmen skuespillerikonet Philip Seymour Hoffman spilte i som rakk å se dagens lys før han så tragisk gikk bort i 2014. Filmen, basert på John le Carrés spionthriller fra 2008, er strategisk spenningsmettet, men avmålt, med utgangspunkt i det samme politiske landskapet vi har sett i spionserier som «Homeland». Med fotograf Anton Corbijn i registolen er resultatet en visuelt kjølig affære, perfekt matchet til den kalde kynismen i handlingen.

Se trailer for A Most Wanted Man

 • Vises på TV2 Zebra påskeaften kl. 21.00

Død snø

Hva kan vel passe bedre i påsken enn en nazizombiefilm fra norske fjellandskap? «Død snø» er filmen som virkelig gjorde regissør Tommy Wirkola kjent for norske, og ikke minst internasjonale, filmseere. Med etablerte størrelser som Ane Dahl Torp og Bjørn Sundquist på rollelisten, ledet an av Vegar Hoel og medmanusforfatter Stig Frode Henriksen, forteller den med grotesk humor og skamløse skrekkeffekter historien om en gjeng actionglade medisinstudenter på fjelltur, og deres møte med en gruppe tyske soldater som forsvant i fjellandskapet under 2. verdenskrig.

Se trailer for Død snø

 • Vises på MAX påskeaften kl. 21.30

Turist

Svenske Ruben Östlund har laget noen av nabolandets mest egenartede og interessante filmer det siste drøye tiåret («Gitarmongo», «De ufrivillige», «Play»). Når han gir seg i kast med noe som ved første øyekast kan ligne en katastrofefilm, tar det ikke uventet en ganske annen og mer östlundsk retning. I filmen skildrer han hva som skjer i en familie etter en nesten-ulykke der faren reagere med å ville redde seg selv, med sedvanlig absurd humor, og utrettelig pirkende i det mellommenneskelig ubehagelige.

Se trailer for Turist

 • Vises på NRK1 påskeaften kl. 23.15

Detektiv Downs

Det er neimen ikke hver dag det dukker opp norske filmer (eller utenlandske, for den saks skyld) basert på en vaskeekte original idé. Så når det kommer en «Detektiv Downs», er det bare å følge med. 28-åringen Robert Bogerud har sitt eget detektivbyrå – og Downs syndrom. Han rennes ikke akkurat ned av oppdragsgivere, men vikles en dag inn i et klassisk forsvinningsplott, komplett med femme fatale og skjulte motiver. Som en blanding av hardkokt noir-krimhelt og James Bond-sjarmør befinner han seg snart i et stilisert og humoristisk eventyr.

Se trailer for Detektiv Downs

 • Vises på TV2 1. påskedag kl. 19.30

Beatles

Filmatiseringen av Lars Saabye Christensens kjente og kjære oppvekstroman var årets store norske filmsatsing da den kom på kino i 2014, men levde ikke helt opp til de massive forventingene til publikumsbesøket. Desto bedre grunn til å benytte anledningen i sin egen stue! I filmen følger vi ungguttene Kim, Seb, Gunnar og Ola gjennom ungdomstiden deres i Oslo på 60-tallet, med musikkglede, jenter, ungdomsopprør, politisk oppvåkning og alt som hører med.

Se trailer for Beatles

 • Vises på NRK1 2. påskedag kl. 16.15 og NRK2 samme kveld kl. 22.05.

 Endelig påskeferie og tid til å gjøre akkurat som du vil! For eksempel å sette deg ned foran skjermen og nyte TV-kanalenes fyldige filmtilbud i fridagene. Vi har tatt en titt på utvalget og plukket fram et knippe favoritter.