Meny

Nå starter Game of Thrones!

Er du klar for nest siste sesong? Vi gjør opp status.

I dag er det tid for igjen å plukke opp tråden med hele verdens favoritt-megalomane TV-eventyr, Game of Thrones. O glede! Etter et år med venting blir det endelig mer maktkamp, magi, drager, renkespill, svik, storslåtte slag og nådeløse drap, og med bare to sesonger igjen av totalt åtte, aner det oss at det virkelig kommer til å spisse seg til.

Men hvordan var det nå med våre følgesvenner i Westeros og Essos? Hvem husker egentlig ståa, med alle de notorisk innviklede handlingstrådene? Vi gjør opp status og tar med oss det viktigste inn i sesong 7.

SPOILER ALERT: Her omtales alt som har skjedd hittil i TV-serien.

Nord

Vår alles favorittbastard og misnøye-posterboy Jon Snow har vært fokus for sjokkavslutninger i begge seriens siste sesonger. Siste runde startet han med å bli vekket fra de døde, og innen den var over var hans rolle satt i et helt nytt lys. Ikke bare ble han utropt til konge i nord etter slaget som endelig fikk feid den uspiselige (kremt) sadisten Ramsay Bolton av banen; i sesongfinalen så halvbror/fetter Bran i en visjon at bastarden ikke var sønn av Ned Stark som tidligere antatt, men søsteren Lyanna.

 Lyanna hadde rømt med (eller ifølge forloveden Robert Baratheon, blitt kidnappet av) den gale kongens tronarving Rhaegar Targaryen – og selv om barnefarens navn foreløpig kun er hvisket uhørlig inn i Neds øre, peker alt på det er svært adelig blod som renner i Jons årer. Yowsa! Enda bedre: Hvis Rhaegar og Lyanna rakk å gifte seg, som mange fanteorier håper på, er han faktisk arving til hele jerntronen, foran sin tante (!) Daenerys. Mon tro om ikke han kan fått med seg noen dragetemmende gener i samme slengen..?

Filmer og serier på C More i juli

 Henger alle med? Bra! Etter mye motbør (og frafall, huff) begynte det altså endelig å gå Stark-slektas vei. Arya løsrev seg fra mystiske Jaquen H’ghar mentale jerngrep, og fikk jobbet seg (enda) noen hakk nedover hevnlista si da hun serverte fælingen Walder Frey (som fikk broren Robb og moren Catelyn Stark drept i sesong 3s famøse “Red Wedding”) hans egne arvinger som pai, før hun kuttet strupen på ham.

Men hvor setter hun veien nå? Mot søsknene i nord, eller på jakt etter resten av lista, der blant andre Cersei, Gregor “The Mountain” Clegane, Melisandre og Ilyn Payne befinner seg?

Eldstesøster Sansa Stark fikk fart på utviklingen fra umoden, selvopptatt glamourjeger til alvorstynget matriark, og med litt påvirkning fra den uforutsigbare sniken Petyr Baelish, som erklærte sine romantisk-praktiske intensjoner overfor henne, kan det virke som hun har begynte å snuse på litt kynisk maktspill selv. Det skrekkelige ekteskapet med Ramsay Bolton hjalp neppe. Det er i hvert fall ikke gitt at hun like stilltiende kommer til å akseptere å underordne seg det hun tror er sin uekte halvbror, Jon Snow, når hun selv er eldste overlevende Stark-arving.

Annet det er verdt å notere seg, er at den mektige ”røde kvinnen” Melisandre, som gjenopplivet Jon, ble bannlyst fra Nord da medvirkningen i den nådeløse ofringen av lille greyscale-Shireen (Stannis Baratheons datter) kom for en dag.

 King’s Landing

Ojojoj. Man bråker ikke med en tigermamma ustraffet. Etter å ha nådd sitt absolutte bunnpunkt da hun ble sendt naken og ”SHAME”-tilropt gjennom byen sin av høyspurven, tok kongemor Cersei Lannister en nådeløs hevn.

Med alle fiendene samlet til rettssaken mot henne – storspurven selv og svigerdatter Margaery Tyrell blant dem – slapp hun den gale kongens lager av wildfire løs på Baelors katedral, og så alle som én gå opp i eksplosive, grønne flammer. Snakk om flere fluer i én smekk!

Dessverre slo manøveren beinhardt tilbake da yngstesønnen kong Tommen, hennes (og broren Jaimes) siste gjenlevende barn, kastet seg ut av et vindu i fortvilelse. Cersei ble kronet til dronning, men var det verdt det?

Og kan noen andre lykkes med å kaste henne ut av The Red Keep? Utfordrerne er sterkere og nærmere enn noensinne, med både Daenerys og potensielt Jon Snow på vei med legitime krav på tronen. Én ting er sikkert, Cersei overgir den neppe uimotsagt.

Filmer og serier på C More i august

Mereen

Endelig – ENDELIG – har dragemor Daenerys Targaryen samlet både hær og skip og satt seil mot jerntronen hun har mast om i seks sesonger.

I løpet av forrige runde rakk hun å stirre strengt og bestemt på de fleste mennene i sitt liv, deriblant greyscale-rammede Jorah Mormont som nå er på leting etter en kur, hele forsamlingen av khaler (før hun brant dem til grunnen og selv spaserte helskinnet ut), og ikke minst favorittbeileren Daario Naharis, som ble beordret igjen i Mereen da hun reiste. Iskaldt!

Heldigvis åpnet hun litt opp for fangen/rådgiveren Tyrion Lannister, som ble utropt til dronningens hånd. En spennende rolle for den sittende Westeros-dronningens bror!

Dorne

Lengst mot sør har et knippe jokere begynt å røre på seg igjen. Martell-slekta har tidligere vist at de ikke er til å pelle på nesen (dere husker vel Oberyn Martells episke ”David mot Goliat”-kamp mot The Mountain for å hevne drapet på søsteren Elia?), og nå har Oberyns ekspartner Ellaria Sand og døtrene satt seg fore å hevne seg på Lannisterne.

Etter å ha myrdet Cerseis datter Myrcella på tampen av sesong 5, har de gått sammen med grand old lady Olenna Tyrell og tilsynelatende (via selveste Varys superspion) gitt sin støtte til Daenerys, en allianse som kan vise seg både ustabil og svært farlig for de den utfordrer.

Nord for muren

Hvem kan vel glemme det mest hjerteskjærende øyeblikket i sesong 6, der Hodor holdt igjen døra og sørget for at uerfarne Bran Stark kom seg unna hvitvandrerne han pådro seg i en ukontrollert visjon? RIP Hodor!

Før den tid rakk heldigvis Bran å sanke mye verdifull informasjon, ikke bare om Jon Snows opphav, men også om hvitvandrerne. At de ble skapt av alvene (”the children of the forest”) for å beskytte dem mot de første menneskene, og at drageglass ikke bare kan drepe hvitvandrerne, men også kurere de som blir forvandlet.

Hva nå? Er det kanskje på tide med nok en søskengjenforening? Jon og Sansa ville utvilsomt hatt nytte av innsikten hans, og, for å være ærlig, Bran har nok godt av litt mer beskyttelse enn Meera Reed, samme hvor tapper og lojal hun er. Ikke minst kan yngste gjenlevende Stark vise seg å få en viktig rolle nå som ting tyder på at han kan påvirke nåtiden ved å endre fortiden, ref. hans kontroll av Hodor både i ”virkeligheten” og visjonen sin.

Og så må vi ikke glemme den store trusselen, da, hvitvandrerne og nattkongen deres, som ikke har NOEN intensjoner om å la seg stoppe av verken mur, nattevakter, dører eller hærer. Vinteren er her. Hjeeelp!

 Ta vår Game of Thrones quiz og bli med i trekningen av Apple TV:

 

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus