• Vibeke Bare Pasta 1

Gjør som Vibeke, lag den perfekte pastasausen

– Du kan lage deilige retter med få ingredienser. Du kommer alltid et godt stykke på vei med tørrpasta, olivenolje, tomater, chili, hvitløk og parmesan, forteller Vibeke Klemetsen i Bare Pasta på Matkanalen.

Pasta har lange tradisjoner, og har med tiden blitt selve definisjonen på det italienske kjøkken. Italiensk mat har for lengst blitt en middagsvinner i norske hjem, og pasta-favorittene er gjerne spagetti bolognese, carbonara og lasagne.



– Det som gjør pasta til en favoritt er at du kan tilsette nøyaktig hva du vil slik at det passer for alle. Det er både enkelt, smakfullt og raskt å tilberede, forteller Vibeke Klemetsen, programleder i Bare Pasta på Matkanalen.  



Med RiksPakken har du Matkanalen inkludert. Se favorittprogrammene dine med RiksTV-appen for mobil, nettbrett og PC. 

Les Vibekes oppskrift på pastasaus nederst i artikkelen.



Det finnes 600 pastatyper


Pasta er derimot ikke bare spagetti, penne og makaroni. Det finnes kanskje 600 ulike typer. 


– Jeg ble veldig overrasket da jeg fant ut hvor mange ulike sorter pasta som faktisk finnes. For de aller fleste pastatyper er det egne tilpassede sauser som passer, med tanke på hvordan det skal smaksettes og trekke seg inn i pastaen.



Derfor blir du lykkeligere av pasta


Karbohydrater er visstnok avgjørende for å hindre depresjon og holde energien oppe.


– Karbohydrater øker produksjonen av serotonin. Derfor mener italienerne at du blir lykkeligere om du spiser pasta.

Spis derfor pasta med god samvittighet, oppfordrer Klemetsen. 



Vibele Klemetsen i Bare Pasta på Matkanalen.
Vibeke Klemetsen fra Bare Pasta på Matkanalen, forteller at basilikum er en smaksrik og mye brukt ingrediens i pasta. 

Sausen skal kysse pastaen


Hun mener nordmenn bruker for mye saus på pastaen. Tipset er å ikke overøse.  

– Da jeg var i Italia lærte jeg at selve pastaen spiller hovedrollen, ikke sausen. Sausen skal kysse pastaen med smak, men ikke overøse, forteller Klemetsen.

I tillegg koker vi pastaen i hjel, og oppnår derfor ikke resultatet «al dente», som betyr ferdig kokt, men fortsatt fast. 



Parmesan er den viktigste ingrediensen


Hvilken ingrediens er mest sentral i en pastarett?


– I det italienske kjøkkenet er fersk parmesan en av de viktigste ingrediensene. Parmesan er en viktig smakstilsetter, som med sin nøtteaktige smak gir pastaretten salt og sødme, tipser Klemetsen.

Prøv denne oppskriften: Penne med Basilico-saus, italiensk pølse og parmesanost


Oppskrift på pastasaus med pølse og parmesanost

Ingredienser:
500 g Penne
2 ss extra virgin olivenolje
400 g (ett glass) Barilla Basilico-saus
450 g italiensk pølse
1 dl rødvin
1 dl parmesanost
1 ss fersk persille, hakket
Salt og pepper

Slik gjør du:

Varm olivenolje i en stor stekepanne. Legg i den italienske pølsen og brun den.

Tilsett rødvin og krydre med salt og pepper. Tilsett deretter sausglasset og småkok.


Kok opp en stor kjele med vann og tilsett salt (7 gram per liter vann) når vannet koker. Kok pastaen etter anvisningen på pakken til den blir «al dente».

Bland pastaen med sausen og revet parmesanost.

Dryss persille på toppen og servér. Voila! 



Du treffer Vibeke Klemetsen i Bare Pasta på Matkanalen. Dersom du kobler opp SMART-boksen din til trådløst nettverk eller via kabel får du automatisk tilgang til Matkanalen. Slik kobler du opp boksen