Meny
  • homeland-1920x1080

Homeland sesong 6

Dette må vi ha svar på

Endelig er seermagneten og kritikerfavoritten «Homeland» tilbake på skjermen! Etter at forrige sesong løftet serien til høyder vi ikke har sett siden det aller første møtet med Carrie, Saul og Brody, er forventningene på topp, og vi gleder oss stort til fortsettelsen.

Denne gangen er «Homeland» tilbake på amerikansk jord, og plukker opp høyst dagsaktuelle temaer som jakten på hjemlig radikaliserte terrorister og rettsikkerhet, USAs sårbare og kontroversielle atomavtale med Iran, og forholdet til Israel og resten av Midtøsten. Det ligger med andre ord an til et spenningsmettet, politisk bakteppe, med store doser strategisk maktspill. Det lover bra!

Femte sesong etterlot oss med flere store spørsmål om karakterene vi har lært å kjenne gjennom fem runder med sylskarpt storpolitisk spiondrama. Her er det viktigste vi håper å få svar på de kommende ukene.

NB! Spoileradvarsel! Denne artikkelen omtaler ting som har skjedd i «Homeland» til og med de nyeste episodene i sesong 6.

Quinn

Huff og huff, Dar Adals agentvåpen fikk virkelig kjørt seg i sesong 5. Først sviktet og skutt, så fanget av terrorister, nådeløst gasset og etterlatt som død, før Carrie og Saul etter å ha reddet ham gjorde katastrofalt verre ved å vekke ham fra koma i desperat jakt på informasjon. Og så den store avslutningen: Tilsynelatende hjernedød i en sykeseng, med Carrie som flytter hjertemåleren hans over på seg selv, kanskje – eller kanskje ikke – for å ende livet hans en gang for alle. Snufs.

Men nei, det var heldigvis ikke over for Peter Quinn helt ennå. Det er dog en brutalt redusert utgave vi møter i den nye sesongen: Fysisk og mentalt sterkt handikappet, deprimert og plaget av anfall og hallusinasjoner, og hver dag møtt av den Carrie han har erklært sin kjærlighet til under helt andre forutsetninger enn planlagt – i et brev hun var tiltenkt etter hans død.

Vil Quinn komme seg på beina, bokstavelig og billedlig talt? Vil han overvinne plagene med posttraumatisk stress? Vil han noen gang kunne jobbe som agent igjen, det eneste livet han har kjent siden tenårene? Vil han klare å ha Carrie i livet sitt når hun vet det hun gjør, og ikke har vist tegn til gjengjeldelse? Eller er det kanskje de to som vil finne sammen til slutt? Er han virkelig så dårlig som han gir uttrykk for, eller kan det være del av et spill? Så mange spørsmål – vi venter i spenning!


Saul

Gode, gamle, pålitelige Saul Berenson fikk seg også et hardt skudd for baugen i forrige sesong. En stund så det ut til at han i CIA-kollega Allison Carr omsider hadde funnet seg et råskinn av en dame som kunne matche hans vidd, handlekraft og profesjonalitet (ikke ulikt Carrie). Men så endte det altså med det ultimate sviket da hun viste seg å være russisk dobbeltagent, og et iskaldt oppgjør da Saul selv satte det endelige punktumet og sørget for at hun endte sine dager gjennomhullet i et bagasjerom. Skal han lykkes bedre på damefronten denne gangen? Eller er det kanskje like greit at han legger de romantiske ambisjonene på hylla, som det hintes til av agentkollegaer?

I den nye sesongen ser vi også fort hvor skjør maktbalansen mellom Saul og sjefen Dar Adal er, i møte med en kommende president og en mulig atomtrussel fra Iran, som plukker opp tråden fra kontakten med israelske Mossad. De to jobber tilsynelatende som et par, men er langt fra enige om det meste, og trekker i sine egne skjulte tråder uavhengig av hverandre. Der Dar Adal er beinhardt kompromissløs og konfliktsøkende, vil Saul undersøke nyansene først. Vil det gemyttlige forholdet mellom dem kunne vare, om ikke annet så på overflaten? Hvem vil gå seirende ut av kampen om strategien videre? Hva skjer når Saul legger ut på egne eventyr for å gå Mossad etter i sømmene? Og får han overtalt Carrie til å komme «hjem» til CIA denne gangen?

Carrie

Ja, og så var det Carrie, da. Ved starten av sesong seks er vår heltinne i New York, og har altså ikke valgt å slå til på sin tidligere arbeidsgiver Otto Dürings ganske uromantiske tilbud om å bli hans livspartner. Derimot føler hun et stort ansvar for Quinn, som hun ender med å innlosjere i underetasjen sin for at han skal slippe å havne på lukket avdeling. Datteren Frannie begynner å vokse til, og er nysgjerrig på mannen i kjelleren. Aner vi en ny karakter å spille på?

Det harmoniske samlivet Carrie fikk smake på med Jonas i Berlin virker stadig fjernere. Skal hun få oppleve noe sånt igjen? Om det var noen som hadde forutsetninger for å kunne leve med bagasjen hennes, var det jo Quinn – men vil han noensinne bli den samme? Otto virker heller ikke klar for å gi opp, men har han mer å by på enn penger og stødighet?

Mentalt virker hun mer stabil enn på lenge. Belastningen av skyldfølelsen overfor Quinn kan vise seg å bli en utfordring, ikke minst så lenge han oppfører seg med modenheten til en trassig tenåring. Det kan se ut som det er nettopp Quinns psyke, ikke Carries, som blir det store ukjente i sesong 6. Det vil i så fall være en forfriskende utvikling.

På jobb har hun funnet plass i en stiftelse som bistår muslimer i USA med deres rettigheter. De siste årene har tatt Carrie i en stadig mer liberal politisk retning, som virker uforenlig med CIAs arbeid. Kan det holde? Er hennes rolle i CIA virkelig over? Eller vil hun på et tidspunkt få et knallhard reality check som avfeier det hele som naivitet? Tiden vil vise.

Sekou Bah

En av de mest sentrale nye karakterene vi har møtt i sesong 6 er Sekou, en ung, afrikansk-amerikansk muslim som sammen med kameraten Saad Mahsud driver en blogg som roser terrorister og er sterkt kritisk til amerikansk og vestlig politikk. Det går som det må, og Sekou plukkes opp av FBI, anklaget for planer om å gi økonomisk støtte til terroristvirksomhet. Carries stiftelse settes på saken, og gjør sitt beste for å beskytte Sekous svært utsatte rettigheter.

Sekou har tilbakevist alle anklager som grunnløse, men risikerer femten år i fengsel. Så langt har ikke undersøkelsene til Carrie og advokatkollegaen Reda Hashem gitt grunn til å mistro ham, men i god «Homeland»-ånd: Vil uskylden vare? Er Sekou kun en teoretisk politisk aktivist, eller har han andre planer? Hvis ikke, hvor galt kan det gå i møte med amerikanske myndigheters fullmakter? Og hva er den lenge bortreiste farens rolle i det hele, mon tro?

Elizabeth Keane

Da sesongens «Homeland» ble til, var det ikke mange som så for seg at virkelighetens USA-president i 2017 kom til å være en mann ved navn Donald Trump. Dermed har serieskaperne gått for den fiktive påtroppende presidenten Elizabeth Keane. Skuespiller Elizabeth Marvel har allerede gjort en solid rolle (om enn noe forvirrende her og nå) som presidentkandidat i «House of Cards», og har alle forutsetninger for å forvalte oppgaven med glans.

Keane har i all hemmelighet alliert seg med Carrie som rådgiver på sikkerhetspolitiske spørsmål, og markerer tidlig et liberalt og CIA-kritisk ståsted. Med den sikkerhetspolitiske bomben som truer med å eksplodere midt i overtakelsen av presidentembedet – hvordan vil ferske Keane lykkes med å manøvrere seg rundt mektige sluggere som Dar Adal? Vil hun stole blindt på Carrie, og er det i så fall et klokt valg? Vil hun i det hele tatt klare å bli sittende – eller innsatt?

Sist, men ikke minst: Kan vi være så heldige at sesong 6 vil by på en like tvers gjennom vellykket karakter og historielinje som det Allison Carr sto for sist? Ikke bare var Miranda Otto en drøm i rollen, men Allisons kontrastfylte og mangefasetterte historie gjorde henne til en helt bærende del av sesongen, like mye som Quinns og Carries. Keane peker seg så langt ut som den mest aktuelle arvtakeren, og vi håper å se mange uventede sider utfolde seg over de neste episodene. Fingrene i kryss.

«Homeland» går mandager kl. 22 på TV 2 Zebra 

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.