• 5 Ferdig

Slik lager du en julekrans til døren

Perfekt som julepynt på hytta!

Det er snart jul, og en selvlaget julekrans av granbar skaper julestemning. Den kan du henge opp på hyttedøra, i et vindu eller på veggen. Se trinn for trinn hvordan du lager en julekrans.

Når vi pynter hytta til jul ønsker vi at julepynten skal være like ekte og tradisjonell som hytta selv. En kunstig og masseprodusert julekrans har ingen lukt av frisk granbar. 

Dette trenger du for å lage din egen julekrans

  • Frisk granbar (einer kan også brukes)
  • Tang eller saks
  • Stikksag
  • En trefiberplate
  • Tynn, myk ståltråd
  • Underlag å feste granbaret i

En krans som skal henges opp, må ha en ramme som granbaret bindes fast til. Slike sirkelrunde underlag kan du få kjøpt i ulike materialer, som for eksempel en isopor- eller halmkrans.

Vi valgte å sage ut en sirkel fra en trefiberplate vi hadde liggende. Fordelen ved å lage alt fra bunnen av, er at du kan tilpasse størrelsen til stedet der kransen skal henges opp. Vi ville ha en stor krans – diameteren ble på hele 80 cm.

Visste du at med RiksPakken kan du se TV på hytta og hjemme til samme pris?

Steg 1. Bestem diameteren på julekransen

Bestem diagram når du skal lage julekrans selv

Alle bilder er tatt av Svein Arne Strømsodd / Oppdragsforlaget.

Bestem hvor stor diameter kransen skal ha. For å lage en sirkelrund form av trefiberplate, kan du bruke en hyssing som radius. Fest tråden til en skrue eller stift i sentrum, og bind den fast til en blyant i den andre enden. Hold tråden stram og blyanten loddrett mens du tegner opp den ytre og indre sirkelen. Vår ring fikk en bredde på 10 cm.

Sag ut ringen med en stikksag. Mal den gjerne i en kamuflasjefarge (mørk grønn eller brun).

Steg 2. Legg granbar på

Slik lager du en julekrans selv - steg 2

Granbargreinene kan gjerne være litt lange, opptil en halvmeter. Einer vil også fungere. Kutt dem av nederst der det er lite bar. Pass på at det kun er oversiden av baret som vender opp.

Les også: Derfor bør du hogge ved om vinteren

Surr den første greina fast til plata med ståltråden (tvinn de to endene sammen når tråden er passe stram. Start i den tykke enden og fest nye tråder der det er behov for å samle bar som stikker for langt ut.

Steg 3. Legg granbar innunder den foregående

Slik legger du granbar på en selvlaget julekrans

Den tykke enden av neste granbargrein dyttes forsiktig innunder den foregående. Skyv den så langt inn at selve kvisten ikke synes. Forsett med å surre og feste ståltråden i hele kvistens lengde slik at den får en jevn og fin sirkelform.

Steg 4. Du er nesten ferdig

Slik lager du en julekrans til å henge opp på døren

Nesten ferdig! På steder der kransen ikke er pen og jevn nok, stikker du inn og fester nye, korte kvister. Med saksa kan du også forsiktig klippe bort bardusker som stikker for langt utenfor eller innenfor kransen. Naturens egen julekrans tiltrekker seg søte katter. 

Steg 5. Pynt julekransen med rødt bånd

Slik ble vår selvlaget julekrans - mangler bare rødt bånd

Slik ble kransen! Nå gjenstår det å pynte den, for eksempel med røde bånd, kongler, kuler, nisser eller annet du liker, som du har for hånden. Husk at det enkle er ofte det beste. Skal julekransen hengs opp på en dør eller vegg, er det lurt å feste treplata til underlaget med en skrue.

Ferdig julekrans hengt opp på døren

 God jul!