• Luksusfellen_gruppebilde_ses_17

Slik kommer du Luksusfellen i forkant

– Dårlig økonomi gir dårlig helse, forteller psykolog Cecilie Lynum, kjent fra «Luksusfellen» på TV3.

«Flere nordmenn har pengeproblemer», «frykter gjeldsspiral for unge», «nordmenns gjeld har økt med 170 milliarder på 1 år». Titlene handler om pengeproblemer og skyhøy gjeld.

– I Norge lever vi i et materialistisk samfunn. Mange er opptatt av fasade, og vi sammenligner oss med andre. Nordmenn bruker vanvittig mye penger, enten om det er på klær, oppussing, reiser eller fritidsaktiviteter. Mange vil ha det nyeste av alt hele tiden, forteller Cecilie Lynum, som i disse dager er i gang med ny innspilling av Luksusfellen på TV3.


Luksusfellens ekspert Cecilie Lynum. Foto: TV3/Rune Bendiksen

Nordmenn generelt sløser med penger

Gang etter gang møter Cecilie skap som er fulle av klær, der gjerne merkelappen fortsatt henger på. Uåpnede esker med sko som er gjemt bort og på veggene henger de nyeste flatskjermene. Ikke bare én, men to.

– Det er ikke bare deltakerne på Luksusfellen som sløser. Nordmenn generelt sløser. Denne kjøpegalskapen gjør mange stresset, og vi har ikke bruk for alt vi kjøper, konstaterer Lynum.

Se mer av TV3 på RiksTV-appen. 

Det handler om selvdisiplin

Lynum har fått mange overraskelser i løpet av årene som programleder i Luksusfellen. Men det som fortsatt overrasker henne mest, er mangelen på selvrefleksjon og ansvarsfølelse.

– Når du har en halv million i gjeld og aldri har reflektert over at disse pengene skal tilbakebetales, da må du våkne. Det handler om etterrettelighet og selvdisiplin, forteller Lynum.

Et par som sitter sammen og fører budsjett for sin privatøkonomi

Lag et budsjett – og betal regninger først


Fåtalls setter opp et budsjett eller har oversikt over sitt månedlige forbruk. Lynum anbefaler deg å sette opp et månedsbudsjett. På den måten får du oversikt over forbruket ditt: inntekt inn – utgift ut, så enkelt er det, beskriver Lynum.

Få et personlig forhold til banken

Før i tiden forholdt vi oss til én bank, og hadde et personlig forhold til rådgiveren. I dag er den personlige kontakten borte, og vi føler ikke lenger den samme forpliktelsen.
– Låner du av venner eller foreldre føler du en forpliktelse til å gi tilbake. Den samme følelsen bør du ha ovenfor banken, anbefaler Lynum.

Spør deg selv - trenger jeg virkelig dette?

– Stopp opp. Tenk deg om. Trenger du egentlig disse skoene?
Lynum anbefaler deg å deponere på varer som du kjøper. På den måten får du tenkt deg om når du impulskjøper.

– Kanskje fornuften seirer, og du leverer tilbake? Å kjøpe seg lykke er en kortvarig lykke, poengterer den kjente psykologen.

Sett av penger hver måned til sparing

Lynum anbefaler å styre unna impulskjøpene og heller sette av en sum hver måned til uforutsette hendelser. I mange tilfeller utløser betalingsproblemer en større hendelse i livet, som arbeidsløshet, sykdom eller samlivsbrudd.

– Livet kan endre seg fort. Har du hele veien hatt en oversikt over privatøkonomien, enten du er i et parforhold eller lever alene, vil penger på bok gi deg trygghet og ro. Økonomi er grunnlaget i livet vårt. Derfor er det viktig at du setter deg inn i din egen økonomi, forteller Lynum.

Du møter Cecilie i «Luksusfellen» hver onsdag klokka 20.30 på TV 3.

Nå har du endelig tilgang til TV3 med RiksTV-appen. Se «Luksusfellen» på nettbrett og mobil - akkurat hvor og når det passer deg. Slik laster du ned appen.