Meny
  • Mandagsklubben-1920x1080

Klar for bråk?

Politianmeldelser, diplomatiske kriser, skandaler og en ung Espen Eckbo– vi ser tilbake på Mandagsklubbens brokete historie før den nye sesongen starter! 

TVNorge har blitt en premissleverandør for norsk humor de siste årene og våren 2017 ser ikke ut til å bli noe unntak i så måte. Allerede 5. mars slår de i bordet med en ny sesong av Neste sommer etterfulgt av splitter nye, putevennlige episoder av Helt perfekt. Men det stopper ikke der.

Uka etter starter nemlig programmet vi her på huset ser mest frem til når Mandagsklubben er tilbake! De faste plassene skal fylles av Else Kåss Furuseth og Dag Sørås, med Anne Rimmen i midten som stødig programleder. I tillegg skal et stjernelag bestående av Thomas Giertsen, Jon Almaas, Atle Antonsen og Harald Eia bytte på å være gjester i programmet. «Det må bli bråk» har Eia allerede uttalt, og er det noe Mandagsklubben har tradisjon for er det nettopp kontroverser. De siste tjue åra har programmet skapt overskrifter, blitt politianmeldt, dømt i PFU, tatt av skjermen og skapt diplomatiske kriser. Bli med oss på et lite dypdykk i Mandagsklubbens brokete histore!

Kontroverser ut av startblokkene

Helt fra premieren i 1997, da med Kari Gjæver Pedersen som programleder og Bjarte Hjelmeland, Thomas Giertsen i panelet, ble det klart at dette var noe annet enn Tande-P og Tore Strømøys inkluderende og hyggelige familieunderholdning. Kontroversene startet da Bjarte Hjelmeland tilsynelatende urinerte på et Se&Hør i en av de første sendingene og kun ti episoder ut av debutsesongen var begeret fullt for TVNorge. Nådestøtet kom da gjengen vitset med at «det ikke var sammenheng mellom daværende TVNorge-sjef Jan Steinmann sin kroppsbygning og kanalens dårlige økonomi». Programmet ble tatt av lufta med umiddelbar virkning etter kun 10 sendinger.

Men Mandagsklubben sto selvsagt opp fra asken. I runde to av programmet ble Silje Stang og Nils Ole Oftebro en del av panelet, og etter en seig start ble Mandagsklubben etterhvert en publikumsfavoritt. Det var ikke ene og alene på grunn av panelet - for mange ble Mandagsklubben første møte med en ung Espen Eckbo, som la grunnlaget for 20 år som en av landets mest populære komikere med innslag som dette:

Se Espen Eckbo om sin egen seksuelle debut her:

Flytting til TV 2 og flaggbrenning

I år 2000 kjøpte TV 2 konseptet og Mandagsklubben ble til Torsdagsklubben. Uten at kontroversene stilnet av den grunn. Otto Jespersen ble nemlig inkludert i det faste panelet, og ganske kjapt markerte han seg med krasse, angripende monologer mot slutten av hvert program. Innvandrere, eldre, politikere og andre fikk passet påskrevet i det som for mange ble TV-ukas høydepunkt. Det hele tok, bokstavelig talt, fyr da et amerikansk flagg sto i lys lue under en monolog i 2003. Mandagsklubben ble politianmeldt, men Otto Jespersen slapp både fengselsstraff og bot for episoden, visstnok til politiets store forargelse.

Hør monologen her:

Diplomatiske kriser og PFU

Samme år gikk også et intervju med Ungarns utenriksminister skeis. I Regjeringens offisielle representasjonsbygning i Parkveien tok ministeren imot TV 2 for det han trodde var et seriøst intervju.

Avtalen var gjort med Ungarns ambassadør i Norge, som hadde fått inntrykk av at TV 2-forespørselen kom fra et nyhetsprogram. Med daværende utenriksminister Jan Petersen ventende i naborommet, entret Thomas Giertsen rommet med smekken vid åpen og penis ute, før han satte seg ned for å intervjue Ungarns utenriksminister. Skandalen var et faktum, saken gikk verden rundt, og Norge måtte legge seg flate. Klippet ble (heldigvis?) aldri vist.

Det ble til gjengjeld Otto Jespersens avslutningsmonolog som i utgangspunktet dreide seg rundt en foreldreløs sjiraff, men også inkluderte en vits om jøder, lus og gasskamre. Jespersen og Mandagsklubben ble politianmeldt igjen, denne gang av Kurt Valner som mistet en rekke familiemedlemmer under Holocaust. Jespersen gikk fri, men ble til gjengjeld felt i PFU for innslaget.

Se monologen her: 

Det er med andre ord lov å håpe på noen øyeblikk for ettertiden når Mandagsklubben er tilbake på skjermen igjen 13. mars. Hvem får mest tyn av Dag Sørås? Klarer gjengen å tråkke over nye grenser denne gangen? Og er det lov å håpe på innslag på høyde med denne personlige favoritten, hvor Thomas Giertsen overrasker Carl I Hagen på bursdagen sin? Vi krysser fingrene!

Se Thomas Giertsen overraske Carl I Hagen her:

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.