Meny
  • Oscar-bilde

Dette er Oscar-filmene

Søndag 26. februar deles de 89. Academy Awards ut, de gjeveste og mest stjernespekkede av alle verdens filmpriser. Ikke alle de nominerte filmene har nådd det norske publikummet riktig ennå, men i RiksTVs filmarkiv er det likevel flust av muligheter! Her er våre anbefalinger.

Captain Fantastic

Danske Viggo Mortensen spiller hovedrollen i denne underfundige, varme, morsomme og melankolske filmen om en amerikansk familie helt utenom det vanlige. Mortensens rollefigur Ben Cash har sammen med kona Leslie og deres seks barn valgt å isolere seg fullstendig fra det moderne, kapitalistiske samfunnet. Sammen lever de en jeger/sanker-tilværelse i skogen, med iherdig hjemmeskolering av barna i både praktiske ferdigheter og teoretisk kunnskap.

Utfordringene oppstår når Leslie må på sykehus, og Ben og barna ikke bare må klare seg uten henne, men også tvinges til å forholde seg til det samfunnet han har tatt så sterk avstand fra, og som barna aldri har lært å kjenne. Resultatet er tankevekkende, sårt, absurd humoristisk og veldig fascinerende.


Viggo Mortensen er nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. De andre nominerte er Casey Affleck («Manchester by the Sea»), Andrew Garfield («Hacksaw Ridge»), Ryan Gosling («La La Land») og Denzel Washington («Fences»).


Florence Foster Jenkins

Meryl Streep har høstet mange lovord for sin sjarmerende vimsete opptreden i denne biografiske filmen om Florence Foster Jenkins, som på første halvdel av 1900-tallet var New Yorks svar på vår egen Olga Marie Mikalsen: En operasanger uten sangstemme – og uten selvinnsikten til å være klar over det. Sosietetskvinnen elsker musikk, og blir i godt voksen alder fast bestemt på at hun selv vil opp på scenen. Drømmen er å opptre i ærverdige Carnegie Hall.

Hugh Grant spiller ektemannen St Clair og Simon Helberg («Big Bang Theory») pianisten og kompanjongen Cosmé som følger henne i jakten på anerkjennelse, og gjør det som står i deres makt for å skjerme henne mot latterliggjøringen og den brutale kritikken som uunngåelig følger med.


Meryl Streep er nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. De andre nominerte er Isabelle Hyppert («Elle»), Ruth Negga («Loving»), Natalie Portman («Jackie») og Emma Stone («La La Land»).

Filmen er også nominert i kategorien for beste kostymedesign, sammen med «Allied», «Fantastic Beasts and Where to Find Them», «Jackie» og «La La Land». 


Under sanden

Vakre landskapsbilder møter en brutal virkelighet i danske «Under sanden», nok en Oscar-nominert film som henter sitt materiale i virkelige, historiske hendelser. I kjølvannet av 2. verdenskrig settes tyske krigsfanger, de fleste bare tenåringer, til å rydde de 1,4 millioner tyske minene som ligger igjen på Jyllands vestkyst. Arbeidet er livsfarlig, men i tiden etter krigen er ikke sympatien med tyske soldater stor.

«Under sanden» er ingen actionfylt heltehistorie, men derimot en tankevekkende og sterk fortelling om hvor utsatt humanisme og moral kan bli når det står på som verst.
En mann ved navn Ove

«En mann ved navn Ove» er en fortelling som har gått sin seiersgang siden Fredrik Backman ga den ut som bok i 2012, via filmlerretet og til teaterscener både i Sverige og Norge (med «Valkyrien»-aktuelle Sven Nordin i hovedrollen).

Filmens hovedperson Ove er en god, gammeldags gretten gubbe; nabolagets tverre mareritt som klager på alt og tviholder på reglene. Ikke overraskende ligger det en stor ensomhet bak, hos en mann som sliter med å finne mening i livet etter at han ble alene, og aller helst bare vil avslutte det. Det er likevel humor og varme som går gjennom filmen som en rød tråd, og gjennom glimt fra fortida minner den oss på at alle mennesker har en historie, også de som ikke er så lette å like.


Både «Under sanden» og «En mann ved navn Ove» er nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. De andre nominerte er iranske «The Salesman», australske «Tanna» og tyske «Min pappa Toni Erdmann».

«En mann ved navn Ove» er også nominert i kategorien for beste hår og sminke, sammen med «Star Trek Beyond» og «Suicide Squad».


The Lobster

«The Lobster» føyer seg inn i rekken av historier man ikke hadde ventet å se på kino i 2016, men som like fullt fant veien dit. Filmen vant juryprisen i Cannes, og har noe overraskende Hollywood-stjernene Colin Farrell og Rachel Weisz i de bærende rollene.

Med en Charlie Kaufmansk absurd tilnærming forteller de greske manusforfatterne historien om et tenkt samfunn der det å leve utenfor parforhold rett og slett ikke er tillatt. Enslige sendes på noe som ligner en blanding av forbedringsanstalt og kursopphold, og lykkes de ikke med å finne en partner i tide, forvandles de enkelt og greit til et dyr (!). Det hele fortelles med den største selvfølgelighet og store doser beksvart humor, og gjør «The Lobster» til en film som ikke ligner noen annen.


Yorgos Lanthimos og Efthymis Filippou er nominert til Oscar for beste originalmanus. De andre nominerte filmene er «Hell or High Water», «La La Land», «Manchester by the Sea» og «20th Century Women».


Sully

Mange mener Tom Hanks ble snytt for en Oscar-nominasjon for sin innsats i denne biografiske filmen om den amerikanske piloten Chesley «Sully» Sullenberger, som i 2009 nødlandet et passasjerfly på New Yorks Hudson River. Den etter forholdene vellykkede redningsaksjonen gir Sully en helterolle i offentligheten, en rolle han verken finner seg spesielt godt til rette i, eller får beholde uutfordret. Den amerikanske flyhavarikommisjonen er nemlig ikke overbevist om at den dramatiske nødlandingen var nødvendig, og setter i gang en stor operasjon for å gå episoden etter i sømmene.

Filmen er regissert av tålmodighetens mann Clint Eastwood, og har fått mye skryt for sin nedtonede og nyanserte fremstilling av hendelser som lett kunne blitt blåst opp til de store klisjeene.


Filmen er nominert til Oscar for beste lydredigering, sammen med «Arrival», «Deepwater Horizon», «Hacksaw Ridge» og «La La Land».


Hail, Caesar!

Tvil aldri på Coen-brødrenes evne til å svinge opp en lettbeint, men særegen komedie! «Hail, Caesar!» er deres tveeggede hyllest til filmstudiosystemet, og foregår på tampen av dets storhetstid, i 1951.

Filmen følger studiosjefen Eddie Manix (Josh Brolin) i hans forsøk på å lande en rekke mer eller mindre megalomane filmproduksjoner uten altfor mange offentlige skandaler, og bugner av stjerner i fantastisk oppfinnsomme roller: Tilda Swinton som tvillingreportere i sladderpressen, Scarlett Johansson som blasert filmdiva og George Clooney (selvsagt) som grunn og lettrekruttert kommunistkonspiratør, for å nevne noen.


Filmen er nominert til Oscar for beste produksjonsdesign, sammen med «Arrival», «Fantastic Beasts and Where to Find Them», «La La Land» og Morten Tyldums «Passengers».

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.