• GoT S7_hovedbilde_web

Vanskelig å henge med i Game of Thrones?

«Game of Thrones» er tilbake, og alle TV-hjerter gleder seg! Eller? Vanskelig å henge med? Fortvil ikke, vi er her for å hjelpe.

De tre første episodene av de syv (snart halvveis, å nei!) i seriens nest siste sesong, er noen av de beste og mest innholdsrike så langt – så lenge man får med seg hva som faktisk skjer. Og det er jo ikke alltid like greit. Derfor gjør vi opp status for de viktigste spillerne, så du kan ha glede av resten.

ADVARSEL! Du bør ha sett de tre første episodene av sesong 7 før du leser dette, hvis ikke du vil få deg noen ubehagelige overraskelser (finnes det andre typer overraskelser i Game of Thrones-universet, egentlig?).

Hvis du ikke har begynt på den nye sesongen ennå, kan du sjekke ut denne saken i stedet.

Daenerys Targaryen

 -  Hvem er hun?

Siste gjenlevende barn og arving til «den gale kongen» Aerys II Targaryen. Hun ble født under opprøret der Robert Baratheon styrtet Aerys og drepte arveprinsen Rhaegar. Moren Rhaella døde under fødselen, og sammen med sin andre bror Viserys ble Daenerys smuglet fra Westeros til nabokontinentet Essos. Daenerys er stolt, og fryktelig opptatt av å gjøre det som er riktig for folket. Så lenge hun er dronning.

 -  Hva har skjedd?

Helt siden yngstebrorens død har vi fulgt Daenerys på sulten, landflyktig jakt etter det hun mener er sin rettmessige trone i Westeros. Ved starten av årets sesong hadde hun endelig samlet både hær og skip til å krysse havet, og for en ankomst det ble! Sammen med den nyslåtte dronningens hånd – Tyrion Lannister, hærsjef Grey Worm og rådgiverne Missandei og Varys, satte hun fot på fødeøya Dragonstone til dramatiske toner og storslagne bilder. Så nappet hun nonchalant ned avdøde Stannis Baratheons bannere på vei inn i tronsalen, og sa: «Shall we begin?»

I andre episode dukker den røde prestinnen Melisandre opp, og etter å ha fortalt om den lange natten som er på vei, råder hun Daenerys til å sende bud på Jon Snow. Hun mener de begge har en viktig rolle å spille i profetien om en prins som skal komme – eller prinsesse, som språkmektige Missandei påpeker at det høyvalyriske ordet like gjerne kan bety.

Daenerys og Tyrion presenterer slagplaner for sine nye allierte: Søskenparet Yara og Theon Greyjoy fra Jernøyene, Olenna Tyrell fra Highgarden og Ellaria Sand og døtrene fra Dorne. Alle de inviterte er ivrige etter å sende dragene rett til King’s Landing, men Tyrion mener hovedstaden må overtas av Westeros’ egne, framfor ved en fremmed invasjon. Essos-soldatene skal heller gå for Lannisternes hjem, Casterly Rock.

Dermed sendes alliansen for å samle styrkene, men før de kommer så langt, kjøres de bokstavelig talt i senk av Greyjoy-søsknenes onkel Euronog flåten hans, som slakter de to eldste Sand-døtrene, skremmer Theon til å hoppe i sjøen, og stikker av med Yara, Ellaria og datteren Tyene i fangenskap. Huffameg!

Bedre går det ikke når Grey Worm og den ubesudlede hæren ankommer Casterly Rock. Det visstnok uinntakelige fortet tas altfor lett, og det viser seg snart at Lannister-soldatene har dratt sin vei, og heller latt samme fordømte Euron vente i bakhold og brenne de ubesudles skip. Lannisterne har satt kursen mot Highgarden, der Jaime utfører et etter forholdene svært barmhjertig giftmord på Olenna Tyrell. Snipp snapp snute, så var den alliansen ute.

 -  Hva har det å si?

Med Daenerys på plass i Westeros, er hun en sterkere trussel mot dronning Cersei enn noensinne. Men imponerende utspekulert spill fra tvillingparet Lannister har brått tvunget alliansen hennes i kne. Jammen bra hun har drager på lager. 

Cersei Lannister

 -  Hvem er hun?

Akkurat nå, dronning av Westeros’ syv riker, etter å ha giftet, drept og manipulert seg til posisjonen. Når vi møter henne i første sesong, er det som dronning til kong Robert Baratheon, som rev gale Aerys II av tronen. Cersei har vist seg nådeløs mot de som truer henne og hennes nærmeste, og ekstremt hevnlysten.

Etter kong Roberts død, gjør hun alt for å holde på makten og sette barna sine på tronen. De er i alle fall på papiret rettmessige arvinger, selv om de i virkeligheten er unnfanget med Cerseis tvillingbror Jaime. Men én etter én må de bøte med livet som pris for maktspillet: Joffrey, greit nok, fordi han er en sadistisk jævel, Myrcella som hevn for Oberyn Martells død, og Tommen for egen hånd, i bunnløs sorg over Cerseis vanvittige avgjørelse om å sprenge mesteparten av byens maktelite i fillebiter, kona hans inkludert.

 -  Hva har skjedd?

Denne sesongen møter vi en Cersei som på ingen måte har planer om å gi fra seg jerntronen, samme hvor klar hun er over at fiendene nærmer seg på alle fronter. Sammen med Jaime legger hun planer for å bekjempe dem, men én ting vil hun ikke høre snakk om: De døde barna deres.

Og Jaime får snart konkurranse om dronningens gunst, når jernøyenes kong Euron Greyjoy kommer seilende og tilbyr både skip og ekteskap. Cersei avslår frieriet, men Euron erklærer at han skal vinne henne over, og komme tilbake med en «uvurderlig» gave.

Hva vil det si, mon tro? Jo, innen imponerende kort tid dukker han opp med Ellaria Sand og hennes og Oberyns datter Tyene – de to som sto bak drapet på Myrcella. Skrekk og gru, hvordan skal dette gå? Cersei takker ham ved å love at han skal få det han vil – når krigen er over. Jaime er ikke fornøyd.

Og neida, Cersei svikter ikke når det kommer til kreativ, grusom hevn. Etter en knusende tordentale gir hun Tyene et dødskyss med den samme giften som drepte Myrcella, og erklærer at mor Sand skal få bli i lenkene sine og se den like fastlenkede datteren dø, råtne og bli til støv i fangehullet. Ouch. Hevnen gir henne så mye tilfredsstillelse at hun går rett til sengs med broren sin. Ikke vil hun gjøre noe nummer av å skjule det lenger, heller.

Hva har det å si?

Cerseis allianse med Euron har gitt henne en enorm flåte, med noen av de beste skipene og mannskapene Westeros har å by på. Plutselig var hun ikke så utmanøvrert likevel! Men Euron er jo klin kokos og notorisk upålitelig, så om hun kan stole på ham, gjenstår å se - akkurat som det på ingen måte er sikkert at hun har planer om å holde løftet sitt til ham.

Jon Snow

Hvem er han?

Tja, si det! Inntil nylig, og fortsatt i de flestes øyne, har Jon vært regnet som Ned Starks uekte sønn, oppvokst på Winterfell, nesten som en del av familien. Men på tampen av forrige sesong oppdaget Bran Stark i en av sine visjoner at det var Neds søster Lyanna som var mor til Jon. Og selv om vi kun har sett henne lydløst hviske barnefarens navn til broren på dødsleiet sitt, tyder alt på at det var Rhaegar Targaryen, Daenerys’ bror og førstemann i arverekken til jerntronen da han ble myrdet av rivalen Robert Baratheon.

Hva har skjedd?

Jon startet sesong syv som nykronet konge i Nord, etter å ha beseiret supersadisten Ramsay Bolton i «bastardenes slag». Men Bolton er bare guttungen sammenlignet med hvitvandrernes nattkonge og deres hær av døde, som vokser for hvert minutt, og har stø kurs mot sør for Muren. Hjelpes!

Jon har tatt alvoret ettertrykkelig inn over seg, og i rådsmøte beordrer han både kvinner og menn, jenter og gutter til å trenes i kamp, samtidig som han ber villfolket ved Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju, yay!) holde fortet ved Muren. Han understreker også behovet for å finne ut hvordan de skal få tak i drageglasset som faktisk kan ta knekken på hvitvandrerne.

Ved sin side har han «søsteren» Sansa Stark, men de klarer ikke akkurat å gi noe samlet inntrykk til forsamlingen. Tvert imot setter hun høylytt spørsmålstegn ved valget hans om å gi en ny sjanse til de gjenlevende, unge lederne av familiene som sviktet Stark-huset da det gjaldt som mest, i krigen mot Ramsay. Han gjør som han har bestemt seg for likevel.

Det samme skjer når rådet skal debattere om Jon skal slå til på Daenerys’ invitasjon og ta turen til Dragonstone. Ingen synes det er noen god idé å dra til dragens hule og besøke datteren til kongen som myrdet Jons (tror de, ja!) onkel og bestefar. Men Jon har bare øyne for drageglasset nattevaktkompisen Sam Tarly har sagt finnes der (og ville ikke sagt nei takk til hjelp fra en dragetrio heller), og sier han må reise. Til gjengjeld overlater han Winterfell i Sansas hender. Ntååå! Han synes hun er flink likevel!

Før avreise har han en herlig passiar med sniken Petyr «Littlefinger» Baelish, som prøver å hanke inn Sansa og erklærer sin kjærlighet for henne til Jon. Det funker ikke. «Rør søsteren min, og jeg skal drepe deg egenhendig», sier han.

https://youtu.be/grnHptAAUZ8 

Vel framme på Dragonstone møter Jon det som etter alt å dømme er tanten sin for første gang. Det er ikke noe hjertelig møte. Daenerys vil ha ham til å knele og akseptere henne som dronning, men han vil ikke gjøre noe sånt på vegne av hele Nord. De blir enige om å være uenige, mens Daenerys fortsatt har kontroll på både sverdet og skipet hans, så han ikke kan reise. Men takket være Tyrion, som går god for Jon (de møttes på Muren en gang i hine hårde tidlige Game of Thrones-dager), går hun med på å la ham lete etter drageglass under Dragonstone.

Hva har det å si?

At Daenery gir Jon lov til å utvinne drageglass har alt å si. Wow. La oss bare håpe det ikke bare er en myte at det finnes der. Og den gryende alliansen mellom de to kan vise seg å bli svært betydningsfull, både i kampen mot Cersei og mot hvitvandrerne, ikke minst om slektskapet deres kommer for en dag. Kanskje er den lovede prins(essen) ikke én, men to?

Gnisningene mellom Jon og Sansa skal vi nok også få se mer av, men hvor det kommer til å ende, er vanskelig å si. Noen liker å spekulere heftig i om spenningene kan resultere i noe helt annet, som ikke engang nordfolkets konservative seksualmoral (= ingen søskensex, prippent av dem altså) kan sette stopper for, når de får vite at de ikke engang er halvsøsken.

Arya Stark

Hvem er hun?

Ned og Catelyn Starks yngste datter, en tøff og rufsete jente som på ingen måte passer inn i Westeros’ tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Så har hun da også brukt lange perioder på flukt kamuflert som gutt, etter at faren ble halshogget på kong Joffreys ordre i den aller første sesongen.

Arya har en svært velutviklet rettferdighetssans, og gjennom sesongene har hun opparbeidet seg en laaang liste over folk hun har sverget å drepe som hevn: Sandor «The Hound» og broren Gregor «The Mountain» Clegane, Cersei Lannister, ser Ilyn Payne, Melisandre, Beric Dondarrion, Thoros of Myr, Joffrey, Meryn Trant, Polliver, Rorge, Walder Frey og Tywin Lannister. De syv førstnevnte lever fortsatt, resten er tatt av dage av Arya eller andre.

Hva har skjedd?

Arya fikk æren av å åpne hele sesong syv, og for en åpning det ble! Sist vi så henne, kuttet hun strupen på Walder Frey, mannen som sto bak det beryktede røde bryllupet der eldstebror Robb og mamma Cat brutalt ble slaktet ned. Skjult bak ansiktet hans (et triks hun lærte av Jaqen H’ghar og guden hans i forrige sesong), utraderer hun nå hele resten av slekta, med unntak av de undertrykte kvinnene, ved å servere dem giftig pai med biter av herr Frey som hemmelig ingrediens. «Når folk spør hva som skjedde her, si at Nord husker», sier hun. *Frysninger*

Arya har tydeligvis funnet fram til sin indre snikmorder, og føler seg omsider klar for å ta fatt på drapslista. På vei til King’s Landing møter hun en gjeng soldater (ja, Ed Sheeran er en av dem) som alle ler hjertelig når hun svarer dem at hun skal dit for å drepe dronning Cersei. Men vi vet bedre! Heldigvis (?) blir hun avsporet når hun møter igjen bakergutten Hot Pie, som kan fortelle at Jon og Sansa har tatt tilbake Winterfell. Dermed setter hun i stedet kursen dit.

Hva har det å si?

Hos Jaqen H’ghar hadde Arya problemer med å drepe, men med god nok grunn (hevn, ja) går det tydeligvis som smurt! Og nå som ferdighetene er på plass, er det mange i Westeros som bør se seg godt over skulderen.

Sansa Stark

 Hvem er hun?

Eldste Stark-datter, og i motsetning til Arya en skikkelig jente med skikkelige prinsessedrømmer. Men etter oppholdet som kong Joffreys trolovede i King’s Landing, får drømmene seg en solid støkk, og bedre blir det ikke når Littlefinger senere lurer henne inn i ekteskap med nok en ufyselig sjefsjævel, Ramsay Bolton. Dagens Sansa ser naturlig nok betydelig mørkere på livet, er langt mer kynisk og hard, og har ingen planer om å la seg lokke til flere giftemål med det første – tross Littlefingers iherdige beileri.

 -  Hva har skjedd?

På tampen av sesong seks var det et punkt hvor Sansa kunne ha blitt leder av Winterfell, som eneste fullblods Stark til stede, men mennene valgte seg likevel bastarden Jon Snow. Typisk. I den nye sesongen ser vi at hun slett ikke har tenkt å finne seg i noen «tause Birgitte»-rolle, når hun flere ganger konfronterer Jon med det hun mener er dårlige avgjørelser, både på tomannshånd og i full offentlighet. Littlefinger følger fornøyd med.

Heldigvis gir både hun og Jon uttrykk for at de også respekterer hverandre og vil hverandre vel. Og når Sansa får kommandoen over Winterfell i hans fravær, viser hun styrke og klokskap i ledelsen av de som er igjen.

Hva har det å si?

Sansas smak for ledelse har vi nok bare sett starten på, og det er lite tvil om at hun kan få en viktig rolle framover. Forhåpentligvis som Jons allierte, men i Game of Thrones vet man aldri...

Bran Stark

Hvem er han?

Bran er Ned og Cats eldste og eneste gjenlevende sønn, etter at lillebror Rickon ble kvestet ned av Ramsay Bolton i forrige sesong. Bran har fått hard medfart disse årene, stakkar. Allerede i første episode blir han lammet når Jaime Lannister dytter ham ned fra Winterfells høyeste tårn, fordi Bran så ham ha seg med søsteren Cersei. Siden har han vært jaget rundt i det ville nord beskyttet av noen ytterst få hjelpere (Hodor og Meera Reed har lagt ned en spesielt heltemodig innsats).

Nylig fikk Bran vite at han kan se alt som skjer, har skjedd og skal skje. Han må bare lære seg å kontrollere det først, og uheldigvis stryker læremesteren med i en spesielt uheldig episode der Bran prøver seg på egen hånd (men samtidig får vite sannheten om Jons opphav).

Hva har skjedd?

Bran har kommet til Winterfell! Nå står ikke verden til påske. Gjensynet med Sansa (Jon har nettopp dratt til Dragonstone) er hjertelig. Hun tilbyr ham tittelen som Winterfells herre, men en tilsynelatende apatisk og nesten følelsesløs Bran avslår. «Jeg kan aldri være herre over noe, jeg er den treøyde ravnen», sier han, før han uttrykker medfølelse for alt Sansa har vært gjennom, og dermed beviser for henne at han virkelig kan se alt.

Og så kommer han til hovedsaken: Han må snakke med Jon. Bran har også sett nattkongens hær, og vet at de er på vei, og ikke minst vet han hvem Jon virkelig er.

Hva har det å si?

Masse. Tre av de fire gjenlevende Stark-søsknene er endelig gjenforent, men viktigst av alt er selvsagt all informasjonen Bran kan gi Jon og Sansa – om dem selv, fiendene deres, og ikke minst dem de regner som allierte (Littlefinger, for eksempel). Bran har rett og slett makt til å snu det meste på hodet.

Tyrion Lannister

Hvem er han?

Tyrion er Lannister-familiens sorte får, Tywins yngste sønn som drukner familiens skam over at han er dverg, i vin og damer. Man er tross alt ikke rikmanssønn uten fordeler. I løpet av serien får han et stadig mer anspent forhold til slekta, med unntak av storebror Jaime og niesen Myrcella. Han anklages av Cersei og dømmes for å ha stått bak drapet på Joffrey, og i flukten fra dødsdommen dreper han sin egen far. Inntil nylig har han vært i landflyktighet i Essos, hvor han havnet i Daenerys’ tjeneste. Tyrion er, tross sin fysiske tilkortkommenhet (no pun intended), flink til å snakke for seg, og ekstremt glad i det.

Hva har skjedd, og hva har det å si?

Tyrions rolle som dronningens hånd har gjort ham delaktig i den strategiske planleggingen av angrepet på sin egen familie, en jobb han så langt ikke har gjort så altfor godt. Det han derimot mestrer med glans, er å megle fram en skjør og svært viktig allianse mellom Daenerys og Jon. Ikke minst har han fått opptil flere etterlengtede enetaler der han lirer av seg både egen og andres (tilsynelatende) innsikter.

Jaime Lannister

Hvem er han?

Jaime er tvillingbroren til Cersei, og elskeren hennes. Topp stemning! Han er også den egentlige faren til de tre barna hennes: Joffrey, Myrcella og Tommen. Jaime er familieoverhode Tywin Lannisters eldste sønn, leder av kongegarden, og har båret det lite ærefulle tilnavnet «kongemorderen» siden han tok livet av den gale kongen ved å stikke ham i ryggen, bokstavelig talt, mens han tjente i den samme kongens garde.

Hva har skjedd, og hva har det å si?

I de senere sesongene har Jaime vist en stadig større skepsis til søsterens mer eller mindre fanatiske ideer og handlinger, men hun har aldri mistet lojaliteten og kjærligheten hans. Etter drapet på Olenna Tyrell er det tydelig at han står fast ved Cerseis side, men Eurons frekke tilnærmelser setter han svært liten pris på.

Euron Greyjoy

Yara og Theon Greyjoys onkel, som gjorde sin entré i serien ved å drepe faren deres og knabbe tronen under nesen på en badass Yara som så ut til å ha gubbeveldet på gli. Æsj. Ryktene om Euron etter årene i landflyktighet på havet er mange. Han omtales som gal og upålitelig, og etter hva vi har sett av ham så langt, ligger alt til rette for at han skal kunne ta over sjefsskurk-stafettpinnen etter Joffrey og Ramsay.

Hva har skjedd, og hva har det å si?

Euron har hatt en nøkkelrolle i starten av denne sesongen, og har som beskrevet spent bein på Daenerys’ planer i de fleste verdenshjørner. Euron kan være troende til å finne på hva som helst, og dermed er han sesongens virkelige joker, som kan sende handlingen i alle retningen avhengig av hvem han finner det for godt å drepe, utpresse eller alliere seg med.

Samwell Tarly

Hvem er han?

Sam! Engstelige, klønete, utrente Sam er eldste sønn i Tarly-slekta, og som Tyrion sliter han med et opphav som ikke akkurat er stolt av hva de har produsert. Men etter en tøff periode i Nattevakten på Muren, har den kunnskapshungrige gutten blitt sendt av Jon Snow til vitenskapssenteret Oldtown for å gå i lære, og finne ut så mye som mulig om hvitvandrerne og hva som skal til for å bekjempe dem.

Hva har skjedd, og hva har det å si?

Mye! Ikke bare sniker han til seg strengt bevoktede bøker der han finner info om at Dragonstone er bygd på et fjell av drageglass, han klarer også å kurere ser Jorah Mormontfor hans visstnok uhelbredelige greyscale-infeksjon. Alt mot reglementet, så klart.

Hvilket betyr at Sam har vist seg som en skikkelig tøffing likevel, så lenge utfordringene er intellektuelle og ikke fysiske. Sam er virkelig i ferd med å bli en nøkkelspiller, og fra Oldtowns arkiver kan han være den som sitter på løsningen til Westeros’ virkelig store problemer.

Så, klar for fjerde episode? Game of Thrones ser du på HBO Nordic.  

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.