Meny
  • esc

Foto: Eurovision/Thomas Hanses

Seks ting du må vite om ESC 2017!

– det nærmer seg finale i Eurovision Song Contest

På lørdag får vi svaret på det vi alle lurer på: Hvem vinner Eurovision Song Contest 2017? 

Det kan vi ikke svare på i dag, men vi kan svare på seks andre ting du helt sikkert lurer på i forbindelse med årets utgave av Eurovision Song Contest: 

Hvem vant i fjor?

Ukrainske Jamala vant med låta 1944, en sang som forteller historien om hennes egen mormor – som var en av tartarene som ble deportert av Stalin 17. mai 1944. I forkant av finalen i fjor ble det diskutert om hvorvidt Ukraina kom til å bli diskvalifisert eller ikke, i og med at sangen hadde et tydelig politisk og kritisk budskap. EBU sa seg imidlertid uenig i at sangen var politisk – og Ukraina endte opp med å vinne.

Dermed er det Ukraina som er årets verter, og dagens semifinale og lørdagens finale sendes direkte fra Kiev International Exhibition Centre i den ukrainske hovedstaden.

Skal du se på?

Kanskje har du ikke tatt stilling til det enda, og seertallene til Eurovision Song Contest-finalen står som regel og faller på om Norge er med eller ikke. I fjor røyk Agnete Johnsen ut i semifinalen, noe som resulterte i at kun 890 000 fulgte finalesendingene fra sofaene Norge. Året før, da Kjetil Mørland og Debrah Scarlett sikret åttendeplassen i finalen, var tallet nesten dobbelt så høyt.

Semifinalen der Agnete røyk, hadde flere norske seere enn finalen – 923 000 fulgte med da Agnete måtte takke for seg.

Heldigvis for Eurovision, er det ikke bare de norske seertallene som teller for deres del. I fjor ble sendingene for første gang også vist i Kina og USA, og fra før av vises også sendingene i Australia, i og med at de også deltar i Eurovision nå. Dermed satt over 200 millioner verden over og så sendingene.

Så dersom du skal se på, er du garantert ikke alene om det.

Når skal Norge i ilden?

Norges bidrag Grab the Moment med JOWST skal etter alt å dømme ha gode sjanser til å vinne, vi krysser selvfølgelig fingrene! 

Hvem vinner?

Det vet vi åpenbart ikke før på lørdag, men i år som i fjor har vi gått til ekspertisen for hjelp til å trekke fram fem favoritter til lørdagens finale. Hvilke det er, finner du i denne saken. Ifølge bookmakerne er det Italia, Portugal, Sverige, Bulgaria og Armenia som har størst sannsynlighet for å vinne – et par av disse finner du også blant ekspertenes favoritter.

Dette er de fem største favorittene til å vinne Eurovision Song Contest 2017 – ifølge ekspertisen. 

Skal Russland være med eller ikke?

Russland skal ikke være med i år. Grunnen til dét er at Ukraina har nektet Russlands vinner Julia Samojlova innreise i landet, da det viser seg at hun har hatt en sangopptreden på Krim i 2015 – etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014. Opptredenen blir derfor sett på som både lovstridig og provoserende av Ukrainske myndigheter.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) er ikke spesielt fornøyde med at årets Eurovision-fokus foreløpig har handlet mye om den anspente situasjonen mellom Ukraina og Russland, og står fast ved at Eurovision skal være et apolitisk arrangement. Russland fikk valgene mellom å sende en annen deltaker, å sende sitt innslag via satellitt eller å trekke seg, og de falt på det siste – og er dermed ikke med i år. Russisk fjernsyn kommer heller ikke til å vise årets utgave av Eurovision Song Contest. 

Hvor ser jeg Eurovision Song Contest?

Men Norge kommer selvfølgelig til å vise ESC, og her til lands er det NRK som viser showet, slik de alltid har gjort. Du kan også se finalen på svenske SVT1 og danske DR1. Alle kanalene sender direkte fra klokka 21.00. DR1 fordrer at SMART-boksen din er koblet til internett, eller at du ser via RiksTVs app på Apple TV – eller fra nettbrett eller mobil. 

Og du? Gikk du glipp av tirsdagens eller torsdagens semifinale – eller rett og slett har lyst til å varme opp med gammel MGP-moro i forkant av finalen? I arkivet i NRK TV i Underholdningsportalen finner du både gammelt og nytt Melodi Grand Prix- og Eurovision-materiale – og dermed er alt lagt til rette for at du kan bruke hele helgen på musikk, glitter og glam – og kanskje også litt politikk. 

Kos deg, og måtte det beste landet vinne! 

Finalen i Eurovision Song Contest ser du lørdag 13. mai klokka 21.00 på NRK1, DR1 eller SVT1.