Meny
  • Femfavoritter-Sverige-ESC

Foto: Eurovision/Thomas Hanses

Dette er årets fem ESC-favoritter

– her er ekspertenes fem på topp

Skal du få en god pekepinn på hvem som mest sannsynlig ligger an til å vinne årets Eurovision Song Contest, holder ikke å se til pressen eller til bookmakerne. Nei, da må man gå til ekspertisen – de som lever og ånder for (og blogger om) Eurovision. 

I år som i fjor har vi derfor bedt damene bak bloggen Good Evening Europe, Guri Idsø Viken og Astrid Foldal, om å komme med sine fem favoritter. Samtlige av de fem favorittene Eurovision-bloggerne kom med i fjor kom til finalen, og tre av dem kom blant topp ti – så vi skal ikke se bort ifra at årets favoritter også gjør det svært godt.

Les også: Dette bør du vite om årets Eurovision Song Contest

Guri og Astrid er i skrivende stund i Kiev – med andre ord, denne rapporten kommer fra midt i smørøyet.

Good Evening Eruopes fem favoritter i Eurovison Song Contest 2017:

Italia: Francesco Gabbani: ”Occidentali’s Karma”

Denne fengende låta har vært fansens absolutte vinnerfavoritt siden den deltok i Italias sangkonkurranse SanRemo i februar. Den har svimlende 110 millioner views på YouTube, blir spilt på radiostasjoner over hele Europa og har den laveste vinneroddsen vi har sett for en artist på ei god stund. Teksten er det kanskje ikke så mange som får med seg, men den handler om vestens evne til å ta til seg østens symboler, men ødelegge filosofien bak. Det kan vi like, og vi er alltid for mer italiensk i Eurovision. Namaste!

Portugal: Salvador Sobral: ”Amor Pelos Dois”

Portugals artist Salvador Sobral klarte å vinne i Portugal til tross for at han hadde et heftig tilfelle av brokk i siste runde. Han stiller med en klassisk ballade som får tankene til en jazzklubb i Paris på 50-tallet. Eller kanskje til og med en fado-klubb? Likevel lyder det ikke utdatert, og det er nok mange som unner Portugal en seier, siden de ikke var med i fjor. Selv bruker vi vanligvis balladene til å gå på do eller kjøpe mer drikke i baren, men under denne blir vi definitivt sittende.

Moldova: Sun Stroke Project: ”Hey Mama”

Moldova stiller med gruppa ”SunStroke Project”, som var med i Eurovision i Oslo i 2010. Saksofonisten, Epic Sax Guy, ble elska av fansen og verdenskjent som internettmeme. Siden har de vært med i flere nasjonale finaler, men kom seg ikke tilbake til den internasjonale finalen før nå. Til gjengjeld stiller de med en fantastisk låt, og med den hoftesvinginga som pågår på deres scene for tida, har vi begynt å lure på om folk fra Moldova faktisk har litt færre bein i kroppen. De vil nok uansett hanke inn mange av de stemmene som ellers ville gått til Russland, som ikke deltar i år. Og det er ikke oss imot.

Ungarn: Joci Papai: ”Origo”

Joci har romanibakgrunn og har vokst opp med en far som spilte i et 70 manns sigøynerorkester. Verset i sangen hans er på romani, og det har han måttet tåle mye hets for i Ungarn, uten at det synes å påvirke han noe særlig. Vi er glad for at Ungarn stiller med finalens sterkeste etniske bidrag og dypt imponert over den sterke stemmen og formidlingsevnen denne artisten har. Vi lever til og med at han har slengt inn en passasje med rapping inni der. Det sier sitt.

Sverige: Robin Bengtsson: ”I Can’t Go On”

Det er jo kjedelig å si det, men Sverige er nok en gang en av våre favoritter og potensiell vinnerkandidat. Den største krisen denne delegasjonen har møtt, er at Robin sliter med å knappe jakka si på begynnelsen, som et viktig del av sceneshowet. Det har Sverige flydd inn egne eksperter til å hjelpe han med, så det sier noe om hvor alvorlig de tar Eurovision. Og at det kanskje er et udekket marked for borrelås i Sverige. Robin er sleipere enn en høyrepolitiker på NHOs årskonferanse, men det funker av en eller annen grunn som fjell.

Eurovision Song Contest ser du torsdag (semifinale) og lørdag (finale) klokken 21.00 på NRK, SVT1 og DR1 – og når du vil i NRK TV i Underholdningsportalen.