Meny

Hvem var Albert Einstein?

Genius: Ny serie på National Geographic!

De aller, aller fleste har hørt om Albert Einstein, og om man ikke har hørt om ham, har man garantert sett ansiktet hans; ansiktet til Einstein er et av de mest kjente i verden, og i 1999 ble Einstein utpekt som ”Person of the century” av tidsskriftet Time. 

Navnet Einstein er forbundet med høy intelligens, og blir gjerne brukt som et substantiv for smarte folk. Og det er ikke uten grunn. Albert Einstein regnes for å være en av de mest betydningsfulle vitenskapsmennene i historien – han utviklet den spesielle relativitetsteorien i 1905, den allmenne relativitetsteorien i 1915, mens ligningen E = mc2, Einsteins lov om ekvivalensen mellom masse og energi, ledet til utviklingen av fisjon. Einstein mottok Nobelprisen i fysikk i 1921 for arbeidet innen teoretisk fysikk og særlig for den kvanteteorietiske utformingen av loven om den fotoelektriske effekten. Pengene ga han til sin fraskilte kone, Mileva Maric, som visstnok skal ha bidratt mye til forskningen hans. 

Premieren på Genius ser du på National Geographic søndag 23. april klokken 22.00.

Einstein var nysgjerrig, fantasifull, musikalsk, distré og rotete, sjarmerende, litt arrogant – og kanskje ikke den mannen som behandlet omgivelsene sine på den mest sømmelige måten. Han var jødisk, og måtte flykte til USA etter Hitlers maktovertakelse og jødeforfølgelsen i Tyskland, og døde som amerikansk statsborger i 1955. 

Einstein hadde et innholdsrikt liv, nok til å fylle flere bøker og biografier – og for langt til å fylle et blogginnlegg. Heldigvis kan vi nå se serien ”Genius” på National Geographic, der vi gjennom ti episoder kan bli kjent med Einstein; den fantasifulle rebellen som verken fikk doktorgrad eller lærerjobb, men som allikevel løste mysterier rundt atomet og universet. 

Det er Oscar-vinner Geoffrey Rush som har hovedrollen i dramaserien om Albert Einstein, men som den yngre Einstein er rollen besatt av Johnny Flynn. Serien er basert på Walter Isaacsons kritikerroste bok ”Einstein: His Life and Universe”, og er regissert av Ron Howard

Albert Einstein NatGeo Genius

Genius er en antologiserie som følger livet til verdens smarteste hoder, med ett geni per sesong. Albert Einstein starter showet, og startskuddet går søndag 23. april klokka 22.00 på National Geographic.