• Hap-I-Ei-Gryte-TV-2

HÅP I EI GRYTE: På TV 2 kan du se det traidjonsrike juleprogrammet Håp i ei gryte. FOTO: TV 2

Dette ser du på TV i jula

Har du faste TV-tradisjoner i juleferien? Marker kalenderen, finn frem penn og papir - her er alle TV-høydepunktene i jula! 

I desember står TV-kanalene i kø for å gi deg julestemning, og TV-programmet formelig renner over av godbiter. Her er noen utvalgte høydepunkter.

SE OGSÅ: Juleferien er så mye mer enn julefilmer. For mange er også sport en viktig del av høytiden. Er du på utkikk etter sportsprogrammet? Få full oversikt over de sportslige høydepunktene i juleferien her.

Husk! Hvis du vil se juleprogrammene på et annet tidspunkt, benytt deg av ukesarkivet! Her kan du se TV-innhold fra de siste 7 dagene. Utforsk ukesarkivet her, på din TV-dekoder eller i appen vår. 

KONSERT: Kurt Nilsen synger julen inn på NRK. FOTO: Kilian Munch/NRK. 

Juleprogrammet hos NRK 

Statskanalen byr selvfølgelig på solide doser med julestemning, også i år. Og julestemningen kommer i forskjellige former, så her har du mye å velge mellom.

TRADISJONSRIK JUL

«Kvelden før kvelden» er programmet som nærmest får det til å dufte jul av TV-skjermen. Haddy Njie og Mikkel Niva inviterer oss inn på Frognerseteren, hvor gjester som Kari Bremnes, Isah, Malin Pettersen, Agnetesh, Jakob Schøyen og Herborg Kråkevik sørger for gode historier og musikk, mens Tonje Torvanger viser oss hvordan julemiddagen blir en suksess.

Og så vises selvfølgelig «Grevinnen og hovmesteren» klokken 21.00. Programmet avsluttes med en intimkonsert med Sissel Kyrkjebø, som synger julen inn med kjente og kjære julesanger fra klokken 22.00.

«Kvelden før kvelden» sendes mandag 23. desember kl. 19.30 på NRK 1.

Julestemning i musikalsk drakt blir det også når Kurt Nilsen inviterer til julekonsert i Oslo Spektrum, hjulpet av Kringkastingsorkesteret og sine musikervenner Christel Alsos og "Gitarkameratene" Espen Lind, Alejandro Fuentes og Eskil Holm.

Sendes lørdag 21. desember kl. 19.50 på NRK 1.

PARTERAPI: Den populære serien Parterapi får egen julespesial på NRK. FOTO: Seefood/NRK. 

FLERE MED JULESPESIAL 

Blant mindre tradisjonelle juleprogrammer er «Parterapi» sin julespesial. Hakket mer dysfunksjonelt enn mange andre juleprogrammer på TV, men desto mer lattervekkende. Og vi blir ikke overrasket om de samtidig greier å fremkalle julestemning, på sin egen særegne måte.

«Parterapi julespesial» sendes fredag 20. desember kl. 22:25 på NRK1. Kommer også i NRK TV fredag 20. desember kl. 06.00.

Også populære «Side om side» får en julespesial i år. Beboerne i gaten forbereder seg til jul, på hver sin måte. Men det er selvfølgelig mye de må gjennom før julefreden senker seg over Granli. Til lattervekkende glede for oss seere, og til fortvilelse for karakterene i serien.

«Side om side» blir tilgjengelig i NRK TV fra søndag 15. desember kl. 16:00.

Mer tradisjonell julestemning blir det nok i julespesialen av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», hvor vi møter Tor Evert Johansen som kjemper en ensom kamp om å bygge seg et varmt, trygt og ikke minst musefritt rom der han kan feire jul.

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu julespesial» sendes onsdag 25. desember kl. 21.25 på NRK 1. Kommer også i NRK TV søndag 22. desember kl. 06.00.

Barna har selvfølgelig mye å glede seg til på NRK i desember. Blant annet årets julekalender, som er «Snøfall» fra 2016. Her møter vi den foreldreløse jenta Selma, som finner veien til eventyrverdenen Snøfall, hvor hun møter selveste julenissen. «Snøfall» vises hver dag, på morgenen og kvelden. Også det tradisjonsrike barneprogrammet «Julemorgen» er tilbake og sendes hver helg i advent kl. 08.00 på NRK Super.

ASKEPOTT: Tre nøtter til Askepott sendes på NRK på selveste juleaften. FOTO: DEFA-studio für Spielfilme/NRK. 

TRADISJONSRIK JUL

På NRK er tablået som tradisjon tro. På juleaften starter dagen med Snekker Andersen, Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, Donald Duck og vennene hans og Pippi Langstrømpe. Fra kl. 17.00 synger Sølvguttene julen inn. 

I år sendes også historiens første julegudstjeneste fra Nidarosdomen i Trondheim. Se gudstjenesten på NRK juleaften kl. 16.00 og 1. juledag kl. 11.00. 

På NRK kan du i romjula kose deg med masse god TV-underholdning. Året med kongefamilien er spilt inn i vakre Hardanger og sendes på NRK1 26. desember kl. 21.10. Også julenøtter med Øystein Bache og Rune Gokstad er tilbake, samt Sportsåret 2019. I tillegg kan du følge det britiske kostymedramaet, Sanditon, som kommer i åtte episoder. Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember.

Husk også Magnus Carlsen og VM i sjakk på NRK! Mesterskapet i lynsjakk og hurtigsjakk foregår i Moskva fra 26. til 30. desember og alt kan du selvfølgelig følge på NRK1. Ole Rolfsrud, Torstein Bae og Heidi Røneid følger mesterskapet fra studio. Her får de blant annet besøk av kjente gjester, som Pål Anders Ullevålseter, Espen Eckbo og Øystein Bakke.

TV 2-kanalene er fulle av julestemning

Også TV 2 serverer julestemning i store, herlige doser. Kanalen teller ned til jul med flere julekalendere, og har en rekke konserter, filmer og programmer med julefokus.

I «Wenches julekalender» vil Wenche Andersen inspirere oss til å samle familien på kjøkkenet og gjøre juleforberedelser sammen. Hver dag, eller bak hver luke i kalenderen om du vil, tipser hun oss om alt ifra spiselige kalendergaver, til hvordan du er sikret et godt resultat på julemiddagen, julepålegg, julebakst - kort sagt alt som er spiselig og hører julen til.

Wenches julekalender sendes hver dag fra 1. til 24. desember på TV 2 kl. 12.00 eller 12.15.

Barna kan også glede seg over julekalenderen «Tinkas juleeventyr», et herlig juleeventyr fra Danmark. Vi møter nissen Tinka og mennesket Lasse, som prøver å finne ut hvorfor nissene har tapt sin magi, og hvorfor mennesker og nisser ikke har sett hverandre på 100 år. Den magiske julestjernen på toppen av ensomhetens tårn blir ikke lenger tent, og de to vil finne ut hvorfor, og bringe tilbake magien.

«Tinkas juleeventyr» sendes hver dag fra 1. til 24. desember kl. 06.00 på TV 2.

THE JULEKALENDER PÅ TV 2 ZEBRA 

«The Julekalender» og «Julefergå» er juleunderholdning av den litt sprøere sorten, men de to egenproduserte kalenderne til TV 2 har like fullt blitt en juletradisjon for mange. I førstnevnte møter vi potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand, som får juleforberedelsene forstyrret både av nisser og mer skumle skapninger. Et like spesielt persongalleri møter vi i «Julefergå», hvor som foregår ombord på den mildt sagt spesielle baljen «MF Svelå». Et par daglige drypp av crazy-komedie gjør godt i førjulsstria!

«The Julekalender» sendes hver dag fra 1. fra 24. desember kl. 19.30 på TV 2 Zebra.
«Julefergå» sendes hver dag fra 1. fra 24. desember kl. 19.45 på TV 2 Zebra.

Et program som virkelig ser ut til å kunne mane fram julestemning i store doser, er «Truls à la Hellstrøm – Jul». Her får Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm med seg Petter «Uteligger» Nyquist, og trioen skal lage pinnekjøtt med dessert. Gjestene er bekjent av Petter fra gatemiljøet i Oslo.

«Truls à la Hellstrøm – Jul» sendes onsdag 4. desember kl. 20.00 på TV 2.

PETTER UTELIGGER ER ENDELIG TILBAKE 

Petter Nyquist byr også på programmet «Petter Uteligger - Femundløpet». Her får vi møte den tidligere rusmisbrukeren Are, som har fått orden på livet sitt. Sammen med 60 andre personer med rusbakgrunn hadde Are ansvar for å drifte et sjekkpunkt under fjorårets Femundløpet, og Petter følger Are og gjengen før og under prosjektet.

«Petter Uteligger – Femundløpet» sendes tirsdag 10. desember kl. 21.40 på TV 2.

I «Håp i ei gryte» inviterer Frelsesarmeen til konserter med fokus på deres arbeid for barn, familier og mennesker med rusproblemer. En rekke av landets mest kjente artister stiller opp og fremfører våre kjære og kjente julesanger. Programmet ledes av Kathrine Moholt.

«Håp i ei gryte» sendes 3., 10., 17. og 18. desember kl. 20.00 på TV 2.

Juleaksjonen 2019 arrangeres til inntekt for SOS Barnebyer, og her får nære møter og sterke og rørende historier, samt musikalske høydepunkt fra en rekke kjente artister. Programledere er Tiril Sjåstad Christiansen, Arill Riise og Solveig Barstad.

«Juleaksjonen» sendes lørdag 14. desember kl. 20.00 på TV 2.

Alf Prøyesen er uløselig knyttet til den norske julen, og Bjarne Brøndbo har invitert Herborg Kråkevik, Åse Kleveland, Magnus Grønneberg og Eva Weel Skram til Prøysenhuset på Ringsaker. I fire førjulsprogrammer får vi gode samtaler, historier, stemningsfull musikk, julemat og tips til julepynting.

«Julekveld hos Prøysen» sendes 15., 17., 18., 20. og 22. desember kl. 21.40 på TV 2.

Gode julefilmer i kø på TV 2 

På TV 2 finner vi også et dryss av tradisjonsrike julefilmer.

«The Holiday» sendes fredag 20. desember, mens fantastiske «De urørlige» sendes 22. desember. På juleaften vises «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa», mens 1. juledag vises «Solsidan – The Movie» og tradisjonsrike «Flåklypa Grand Prix».

2. juledag er det plass til hele familien i sofaen, for da sender TV 2 både «Askeladden i Dovregubbens Hall» og «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa». Også den store julefilmen (som forsåvidt skapte oppstandelse da den ikke ble sendt på lineær-TV i fjor) «Love Actually», sendes 2. juledag.

TV 2 fortsetter gullrekka av filmer 3. juledag, da vises «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Mr. Beans ferie». På nyttårsaften vises «Dusinet er fullt» og «Pearl Harbour», og 1. nyttårsdag kan man hvile på laubæra med Meryl Streep i «Devil wears Prada».

En annen fast tradisjon i jula har blitt «Olsenbanden»-filmene og alle filmene vil vises fra lille julaften 23. desember og gjennom hele julen.

Jul for voksne

Julen hører barna til, men vi voksne må jo også få vår dose med juleunderholdning. Da kan du for eksempel kose deg med «Jul i Blodfjell 2». TV Norge sender andre sesong av krimhumor-julekalenderen sin i år, hvor vi kan følge Svein og Nanna som nok en gang må redde jula i Blodfjell. De blir denne gangen hentet inn for å løse en forsvinningssak for bygdas rike familie.

«Jul i blodfjell» vises hver dag på TV Norge. Gårsdagens episode sendes som regel kl. 19.55, og dagens kl. 20.15, men sjekk TV-programmet for sikkerhets skyld.

Juleklassikere uten sidestykke

Aldri en jul uten «Alene hjemme»! Vi må rett og slett bare gjennoppleve historien om Kevin, som blir gjenglemt hjemme da resten av familien reiser på juleferie til Paris. TV 3 sender ikke bare originalen, men alle filmene - «Alene hjemme» 1, 2, 3, og 4!

Her kan du altså få deg et durabelig julefilm-maraton i løpet av en drøy uke:

  • * «Alene hjemme 1» fredag 6. desember kl. 21.30
  • * «Alene hjemme 2» lørdag 7. desember kl. 21.30
  • * «Alene hjemme 3» fredag 13. desember kl. 19.30
  • * «Alene hjemme 4» lørdag 14. desember kl. 19.35.

En annen juleklassiker er «Die Hard», selv om julebudskapet nok ikke kommer fullt så godt frem i filmene om den beinharde politimannen John McClane (Bruce Willis). Viasat 4 viser «Die Hard 1» fredag 20. desember. Film nummer to i rekken følger neste dag, lørdag 21. desember. Søndag 22. desember vises «Die Hard 4», mens på selveste lille julaften kan du kose deg med «Die Hard 5».

Filmene starter klokken 21.00 alle dager.

Så har vi det som mange ser på som den ultimate julefilmen, i hvert fall i «moderne tid» - «Love Actually». For et stjernegalleri, for en historie, og FOR en julestemning! Du ser den på TV 3 den 15.12 klokken 21.00, eller på TV6 lille julaften klokken 20.30.

God jul!