Meny
  • Lars-Lagerbäck

Er dette Norges redningsmann?

Søndag kveld går Lars Lagerbäck sin første kamp som sjef for det norske A-landslaget av stabelen. Men hvem er egentlig svensken som skal forsøke å snu skuta? 

16. November var Per Mathias Høgmo ferdig som landslagssjef etter litt over 3 år. Fasit: 18 tap på 35 kamper, null sluttspill på åtte forsøk og et vell av parodier på nordlendingens særegne og i overkant akademiske vokabular. NFF brukte tida godt – Først 1. Februar ble det offentliggjort at Lars Lagerbäck var klar som ny sjef.  For de som enda ikke har nilest alt av tilgjengelig informasjon om svensken – her er det du trenger å vite for å gjøre deg opp en mening om mannen er rett for det norske landslaget.

Ingen toppspiller

Lagerbäck er 68 år, født i Katrineholm øst for Stockholm og var selv aldri noen stor spiller. I motsetning til Høgmo, som faktisk spilte på norsk og svensk toppnivå, kom Lagerbäck selv aldri lenger enn svensk 2.divisjon før han satset på treneryrket. Der gikk det til gjengjeld langt bedre. Først hadde han ansvaret for småklubber, deretter ble han innlemmet i trenerstaben til det svenske fotballforbundet hvor han fikk ansvaret for ungdomslagene. 

Stram organiserig

Både Lagerbäck og Høgmo har til felles at de i stor grad har gjort karriere i forbundene – Per Mathias Høgmo som sjef for ungdomslandslagene og kvinnelandslaget her hjemme, Lagerbäck med U21 og det svenske B-landslaget. Fotballfilosofisk skiller de seg dog klart fra hverandre. Lagerbäck minner nok mer om Drillo og Semb, med stram defensiv organisering, tydelige retningslinjer og fokus på effektivitet.

Sveriges kjedeligste mann.

Også personligheten skiller Lagerbäck fra Høgmo. Der Høgmo brukte store ord,, store fakter og språklige bilder er Lagerbäck tydelig og enkel i kommunikasjonen. Så enkel at han ble kalt «Sveriges kjedeligste mann» av svenske journalister. Tydeligheten er visstnok også gjeldende innad i spillergruppene han leder, med klare krav og ansvarsområder til spillere og direkte tilbakemeldinger.

Fotballmirakler

Kanskje viktist - Lagerbäck har resultater som landslagssjef å vise til. Fra han ble svensk landslagstrener i 2000, frem til 2008 ledet han Sverige til fem strake mesterskap. I 2002 klarte han til og med å vinne den meget tøffe gruppa med Argentina, England og Nigeria. Han har også ledet Nigeria i VM i 2010, før han var med å skapte et aldri så lite fotballmirakel på Island, da laget gikk helt til kvartfinale i EM i fjor etter å ha ydmyket stormakten England. Det står i skarp kontrast til et norsk landslag som «var veldig nær» å gå videre til EM, men tapte for Ungarn og dermed ble sittende hjemme foran TV'en under et stort mesterskap. Igjen.

Om Lagerbäck er rett mann? Vi får i det minste en liten pekepinn på søndag når Norge møter Nord-Irland i Belfast i en kamp Norge MÅ vinne for å klatre på tabellen og ha et håp om å komme seg til VM. Det skal holde hardt, og ville vært en prestasjon av de sjeldne. Er det en ting Lagerbäck er kjent for er det jo akkurat det - små fotballmirakler. 

Nord-Irland - Norge ser du søndag kl. 20.45. 26. mars på Eurosport Norge

 

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.