• rbk-100_web

Vi kårer de ti største øyeblikkene gjennom 100 RBK-år

Strålende scoringer, store triumfer og usannsynlige siere -  Vi feirer Rosenborgs hundreårsjubileum med noen av de viktigste øyeblikkene i klubbens historie

Vi kårer de ti største øyeblikkene gjennom 100 RBK-år

På fredag feirer landets største og mestvinnende fotballag, Rosenborg Ballklubb, 100 år! Vi i Riks-TV gratulerer selvsagt jubilanten og ser frem til feiringen når RBK tar i mot Lillestrøm til kombinert festivitas og prestisjeoppgjør førstkommende lørdag. I løpet av de siste hundre årene har RBK stått bak noen av de aller største norske idrettsbragdene, og vi satte oss ned med historiebøkene i fanget og karsk i koppen for å kåre de aller største øyeblikkene trønderne har bydd på. God fornøyelse!

10. Best i  Norden

Ikke siden bronselaget hadde noe norsk lag vært i nærheten av å måle seg svenskene og danskene, og jevnt over var norsk fotball ganske så nedlatende behandlet i våre kjære naboland. Heldigvis står hovmod nå og da for fall. Som når IFK Gøteborg fikk smake Rosenborgmaskineriet i gruppespillet til Champions League i 96/97-sesongen. Både på Ullevi og Lerkendal var trønderne ett nummer for store for svenskene, og hegemoniet i Nordisk klubbfotball var endelig overtatt av et norsk lag.

Se en oppsummering av hjemmekampen her:

9. Sollieds scoring

1985 - Rosenborg har vaket bak Lillestrøm i 18 serieomganger, og før årets siste kamp skiller ett poeng. Hvem som møtes? Rosenborg og Lillestrlm til en ren seriefinale. Lenge så det ut til at 'fugla skulle dra i land uavgjort, og dermed også mesterskapet med en strålende Arne Amundsen i mål. Trond Sollied ville det annerledes – midtveis i andre omgang headet han inn 1-0, mens Odd Iversen gråt på sidelinja. Etter 14 år med svake resultater kunne endelig RBK ta hjem gullet igjen.

Se hockeyhår, en strålende keeper og sollied stange inn seriemesterskapet her:

8. Dobbel The Double

Selvom klubben var nær ustoppelig på på nittitallet var det en bedrift de aldri hadde klart å lande – en dobbel the double. Selv ikke i Erik Hoftun og Roar Strand sine glansdager hadde RBK klart å hente hjem både serie og cup i to år på rad. Før høsten 2016. Pål Andre Helland knuste Kongsvinger nesten alene med tre scoringer og RBK kunne nok en gang skrive historie. Enn så lenge ligger de også an til å kunne ta hjem den tredje dobbelen på rad, dersom de fortsetter overlegenheten fra sesonginnledningen.

7. Mesterligaen før første gang.

Rosenborg var lenge litt for puslete og litt for forsiktige til å klare å utgjøre en forskjell i Europa. Alt forandret seg da Besiktas sto mellom RBK og Mesterligaen, sommeren 1996. På Lerkendal overbeviste trønderne og kjørte over tyrkerne, men i Istanbul ble alt tyngre. Tyrkerne tok ledelsen og presset på, men da Harald Brattbakk utliknet, måtte tyrkerne med ett ha 5 mål for å gå videre. De fikk to til, men ledelsen holdt også de siste nervepirrende minuttene - Rosenborg var i Mesterligaen som første norske lag noensinne!

Her kan du se den nervepirrende bortekampen:

6. Serieren over Madrid

I 1997/1998-sesongen vant stjernegalleriet til Real Madrid Champions League etter å ha slått Juventus i finalen. Det hjalp lite mot et heltent RBK på et kaldt Lerkendal. På tross av en rekke kjempesjanser, klarte verken Raul, Seedorf eller Guti å score på Jørn Jamtfall og Rosenborg dro til slutt hjem en 2-0 seier til stående applaus på Lerkendal. «Det skal dem ha, Madrid. Dem prøvd», var Nils Arne Eggens sobre oppsummering etterpå før han ble båret på gullstol rundt stadion.

Se storkampen her:

5. Målorgien

5. Mai 1996 – ble en av de mørkeste dagene i Brann-fansens historie. Bare to snaue år før hadde laget tapt 9-0 på Lerkendal men med en Harald Brattbakk i storform gav ikke RBK-maskineriet seg før det sto 10-0. Typisk nok gav Nils Arne Eggen gav sine egne spillere huden full fordi de ikke jobbet nok, selvom det var et tosifret antall mål mellom lagene. I ettertid står seieren igjen som det definitive symbolet på klasseforskjellen mellom RBK og resten av de norske klubbene på 90-tallet.

Se alle målene her:

4. Sørloths suser

Hockeysveiser, Mini i storslag og en ung Gøran Sørloth med en skuddfot av dimensjoner – 1988 ble starten på Rosenborgs gullalder. Nils Arne Eggen hadde tatt over RBK etter en periode i Moss, og sammen med en ung, sulten gjeng tok laget The Double etter en dramatisk dobbeltfinale mot Brann. Høydepunktet var definitivt Sørloths suser fra 35 meter i omkampen, som sikret Rosenborg sitt første cupgull på 17 år, men som også markerte starten på en gylden generasjon i norsk fotball.

Se målet her:

3. Tretten gull på rad. 

Det er lett å glemme hvor sterke RBK faktisk var på 90-tallet her hjemme. Uniteds dominans i England virker som et blaff satt opp mot trøndernes fullstendige grep om Tippeligaen. Høsten 2004 vant Rosenborg sitt trettende seriemesterskap på rad, og I løpet av den ubrutte rekka med seiere hadde de kun tapt 45 kamper. Det spørs om vi noengang får se en klubb være sterkere stilt i hjemlig fotball.

2. Bortekampen mot Dortmund

Kanskje Rosenborgs beste fotballkamp noengang, rent kvalitetsmessig. På mektige Westfalenstadion sablet Bent Skammelsrud og resten av RBKs gullgenerasjon ned en av Europas største klubber. John Carew terroriserte blaserte tyske forsvarere, Jan Derek Sørensen scoret et vanvittig frisparkmål, og Erik Hoftun var en keiser i midtforsvaret. Selv etter 18 år er det en fryd å se igjen kampen som la grunnlaget for at trønderne vant sin Champions League-gruppe dette året.

Gjenopplev festforestillingen her:

1. Mirakelet i Milano. 

4. Desember 1996. For å gå videre i Champions League som første norske klubb, noensinne, må Rosenborg slå ett av verdens største lag A.C Milan på bortebane. Italienerne kommer definitivt ikke til å gi seg uten kamp, de trenger nemlig også poeng for å gå videre. For å si det enkelt - vanskeligere utgangspunkt skal du lete lenge etter. Verdensstjernene fra Milano dominerte kampen de første minuttene, før Harald Brattbakk satte inn 0-1 mot spillets gang etter en halvtime. Dugarry utlikneg til 1-1 før pause, og italienerne virket, på sedvnalig italiensk vis, fornøyde. Alt snur i det Harald Brattbakk slår et innlegg som sideback Vegard Heggem timer perfekt. Rosenborg går opp til 2-1 og stillheten senger seg over San Siro. Etter å ha kjempet som løver for å beholde ledelsen kampen ut har Norge for første gang et lag i kvartfinalen i Champions League og Rosenborg sitt store gjennombrudd i Europa er et faktum. Utvilsomt en av de største norske idrettsbedriftene noensinne.

Nysgjerrig på RiksTV?
Se vår beste TV-pakke her, eller vår rimeligste TV-pakke her.