Meny

Hopplandslaget lader opp til OL med sesongstart

– Det kribler litt ekstra når du vet at det er OL-sesong, sier Robert Johansson. Denne helgen sesongåpner han og resten av hopplandslaget med verdenscuprenn i Polen. 

Sommeren har gått med til terping på tekniske detaljer, samt mye fysisk trening slik at kroppen er rustet for en lang sesong - med forhåpentligvis mange lange svev.

Høydepunktene står i kø for de norske hoppgutta. OL i Pyeongchang i februar rangeres nok høyest, men både skiflyvnings-VM og Raw Air vil også skape mye oppmerksomhet.

Følg realityserien om hopplandslaget på kanalen MAX fra 14. desember. 

– Når vi snakker om OL og den store målsettingen vi har om å ta gull i lagkonkurransen, ser jeg at utøverne blir litt nervøse og spente. Men det er faktisk sånn for alle i støtte- og trenerapparatet også. Vi tenker alle sammen at dette skal bli veldig spennende, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Landslagstrener for hopplandslaget, Alexander Stöckl
Landslagstrener, Alexander Stöckl, er spent på Vinter-OL i 2018. Alle foto er tatt av hopplandslaget.

Dette er OL-jokeren

I tillegg til den fysiske opptreningen har hopplandslaget hatt et stort fokus på alle detaljer rundt utstyret. Håpet er å få de nødvendige centimeterne som løfter flere opp på seierspallen.

– Jokeren i år er optimalisering av utstyr på individuelt nivå. Hver utøver skal dra til mesterskapene med et setup som er optimalisert. Vi har vært mye mer nøye med å finne det som passer hver enkelt utøver, og har brukt mye tid på å teste dresser, støvler, bindinger og ulike skityper.

– Du kan si at en hoppdress, ski og støvler, er som bilen til en Formel 1-fører. Kunsten er å tilpasse bilen til sjåføren, eller omvendt, sjåføren må tilpasse seg bilen. I hopp er bilen det samme som utstyret, sier Stöckl.

Forbereder kroppen på mer slitasje

Robert Johansson, Søre Ål ILs representant på landslaget, har gjort det han kan for å forberede kroppen og hodet på en lang sesong – med mange store høydepunkter.

 Hopper Robert Johansson gleder seg til vinter-OL i 2018

– OL er et stort høydepunkt! Det ville vært fantastisk å få vært en del av det mesterskapet i løpet av karrieren, forteller Robert Johansson.

Denne sommeren har han jobbet hardt for å bli sterkere fysisk og teknisk.

– Treningen jeg har lagt ned er gjort for å være godt rustet før en knalltøff sesong. Vi begynner tidligere enn noengang og det er utrolig mange tøffe konkurranser som skjer over få dager. Jeg har trent for å forberede kroppen på mer slitasje, og at jeg rett og slett skal tåle mer, sier Johansson.

Daniel-André Tande er blant medalje-håpene

Daniel-André Tande, en av hopperne med størst forventninger mot seg før årets sesong, har allerede kontroll på OL-bakken i Pyeongchang.

– Det er en «type 9»-bakke som er ganske lik den som er i Sotsji, Almaty og Nizhny Tagil. Det er en bakketype jeg har prestert bra i tidligere, så jeg vet hvordan jeg skal takle den. Derfor er jeg positiv til OL-bakken, forteller Tande.

23-åringen er fornøyd med å ha gjennomført en skadefri oppladning til hopp-sesongen.
– Det har gjort at jeg har fått trent jevnere gjennom sommeren, noe som igjen vil gjøre at jeg er mer stabil gjennom hele sesongen – og fortsatt ha overskudd når det går mot slutten, sier han.

Daniel Tande er blant verdens beste hoppere og er en OL-favoritt
Daniel Tande har full kontroll på OL-bakken i Pyeongchang, og er en av favorittene under OL i 2018. 

Flere store renn for hopplandslaget i 2018

Halvor Egner Granerud poengterer at hoppere kan ikke toppe formen i veldig stor grad. 

– Det handler mest om å vedlikeholde kroppen gjennom hele sesongen, også om sommeren, forteller han.

Selv merker han at motivasjonen er enda større nå som det er OL-sesong.
– Vi merker at det er større trøkk og flere som er interesserte, sier Asker-hopperen. 

– Det blir en travel vinter, men vi er forberedt på at det er mye å gjøre, skyter Andreas Stjernen inn. 

Johan Forfang er klar for OL i 2018
Johan Forfang mener hopplandslaget er rustet for OL i 2018, og tror på flere medaljer.  

Hopp-kollega Johan Forfang deler også optimismen.
– Vi har et veldig stort potensiale i dette laget, og er helt klart gode nok til å ta medalje i OL. Det er flere av hopperne som var ofte på pallen i fjor, sier Tromsø-hopperen.

Daniel Tande trener opp til hoppsesongen 2018
Daniel-André Tande trener opp til hoppsesongen 2018.

Sammen med Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson og Anders Fannemel, stiller han til start i helgens verdenscupåpning i den polske byen Wisla. 

Dette skjer i november:

  • 17/11 Wisla: Kvalifisering til HS134

  • 18/11 Wisla: Lagkonkurranse HS134

  • 19/11 Wisla: HS134

  • 24/11 Ruka: Kvalifisering til HS142

  • 25/11 Ruka: Lagkonkurranse HS142

  • 26/11 Ruka: HS142

Er du interessert i sport? Med RiksPakken har du tilgang til alle Viasport-kanalene. Husk å koble SMART-boksen til internett,og få mer ut av abonnementet ditt.