Meny

Hopplandslaget lader opp til OL med sesongstart

– Det kribler litt ekstra når du vet at det er OL-sesong, sier Robert Johansson. Denne helgen sesongåpner han og resten av hopplandslaget med verdenscuprenn i Polen. 

Sommeren har gått med til terping på tekniske detaljer, samt mye fysisk trening slik at kroppen er rustet for en lang sesong - med forhåpentligvis mange lange svev.

Høydepunktene står i kø for de norske hoppgutta. OL i Pyeongchang i februar rangeres nok høyest, men både skiflyvnings-VM og Raw Air vil også skape mye oppmerksomhet.

Følg realityserien om hopplandslaget på kanalen MAX fra 14. desember. 

– Når vi snakker om OL og den store målsettingen vi har om å ta gull i lagkonkurransen, ser jeg at utøverne blir litt nervøse og spente. Men det er faktisk sånn for alle i støtte- og trenerapparatet også. Vi tenker alle sammen at dette skal bli veldig spennende, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Landslagstrener for hopplandslaget, Alexander Stöckl
Landslagstrener, Alexander Stöckl, er spent på Vinter-OL i 2018. Alle foto er tatt av hopplandslaget.

Dette er OL-jokeren

I tillegg til den fysiske opptreningen har hopplandslaget hatt et stort fokus på alle detaljer rundt utstyret. Håpet er å få de nødvendige centimeterne som løfter flere opp på seierspallen.

– Jokeren i år er optimalisering av utstyr på individuelt nivå. Hver utøver skal dra til mesterskapene med et setup som er optimalisert. Vi har vært mye mer nøye med å finne det som passer hver enkelt utøver, og har brukt mye tid på å teste dresser, støvler, bindinger og ulike skityper.

– Du kan si at en hoppdress, ski og støvler, er som bilen til en Formel 1-fører. Kunsten er å tilpasse bilen til sjåføren, eller omvendt, sjåføren må tilpasse seg bilen. I hopp er bilen det samme som utstyret, sier Stöckl.

Forbereder kroppen på mer slitasje

Robert Johansson, Søre Ål ILs representant på landslaget, har gjort det han kan for å forberede kroppen og hodet på en lang sesong – med mange store høydepunkter.

 Hopper Robert Johansson gleder seg til vinter-OL i 2018

– OL er et stort høydepunkt! Det ville vært fantastisk å få vært en del av det mesterskapet i løpet av karrieren, forteller Robert Johansson.

Denne sommeren har han jobbet hardt for å bli sterkere fysisk og teknisk.

– Treningen jeg har lagt ned er gjort for å være godt rustet før en knalltøff sesong. Vi begynner tidligere enn noengang og det er utrolig mange tøffe konkurranser som skjer over få dager. Jeg har trent for å forberede kroppen på mer slitasje, og at jeg rett og slett skal tåle mer, sier Johansson.

Daniel-André Tande er blant medalje-håpene

Daniel-André Tande, en av hopperne med størst forventninger mot seg før årets sesong, har allerede kontroll på OL-bakken i Pyeongchang.

– Det er en «type 9»-bakke som er ganske lik den som er i Sotsji, Almaty og Nizhny Tagil. Det er en bakketype jeg har prestert bra i tidligere, så jeg vet hvordan jeg skal takle den. Derfor er jeg positiv til OL-bakken, forteller Tande.

23-åringen er fornøyd med å ha gjennomført en skadefri oppladning til hopp-sesongen.
– Det har gjort at jeg har fått trent jevnere gjennom sommeren, noe som igjen vil gjøre at jeg er mer stabil gjennom hele sesongen – og fortsatt ha overskudd når det går mot slutten, sier han.

Daniel Tande er blant verdens beste hoppere og er en OL-favoritt
Daniel Tande har full kontroll på OL-bakken i Pyeongchang, og er en av favorittene under OL i 2018. 

Flere store renn for hopplandslaget i 2018

Halvor Egner Granerud poengterer at hoppere kan ikke toppe formen i veldig stor grad. 

– Det handler mest om å vedlikeholde kroppen gjennom hele sesongen, også om sommeren, forteller han.

Selv merker han at motivasjonen er enda større nå som det er OL-sesong.
– Vi merker at det er større trøkk og flere som er interesserte, sier Asker-hopperen. 

– Det blir en travel vinter, men vi er forberedt på at det er mye å gjøre, skyter Andreas Stjernen inn. 

Johan Forfang er klar for OL i 2018
Johan Forfang mener hopplandslaget er rustet for OL i 2018, og tror på flere medaljer.  

Hopp-kollega Johan Forfang deler også optimismen.
– Vi har et veldig stort potensiale i dette laget, og er helt klart gode nok til å ta medalje i OL. Det er flere av hopperne som var ofte på pallen i fjor, sier Tromsø-hopperen.

Daniel Tande trener opp til hoppsesongen 2018
Daniel-André Tande trener opp til hoppsesongen 2018.

Sammen med Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson og Anders Fannemel, stiller han til start i helgens verdenscupåpning i den polske byen Wisla. 

Dette skjer i november:

  • 17/11 Wisla: Kvalifisering til HS134

  • 18/11 Wisla: Lagkonkurranse HS134

  • 19/11 Wisla: HS134

  • 24/11 Ruka: Kvalifisering til HS142

  • 25/11 Ruka: Lagkonkurranse HS142

  • 26/11 Ruka: HS142

Er du interessert i sport? Med RiksPakken har du tilgang til alle Viasport-kanalene. Husk å koble SMART-boksen til internett,og få mer ut av abonnementet ditt. 

Hva synes du om saken? Vi setter stor pris på kommentarer og innspill. Vi regner imidlertid med at alle som kommenterer viser alminnelig folkeskikk, og vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg som ikke forholder seg til dette. Se også vår personvernside.

comments powered by Disqus