Meny
  • Tour de France 2017

Dramatikk og spenning fra første tråkk

Årets Tour de France starter i Tyskland og Düsseldorf! Og det er ventet rundt en halv million tilskuere langs den 14 kilometer lange åpningsetappen lørdag 1. juli. En tempoetappe som er skreddersydd for regjerende verdensmester på tempo; tyske Tony Martin. 

Tony Martin er forøvrig ny på laget til Alexander Kristoff, og en viktig mann for at det også skal bli norsk jubel igjen i Tour de France.

Vi har ikke hatt en norsk etappeseier i Touren siden nettopp Kristoff gikk til topps på to etapper i 2014. Så det er på tide at våre beste menn på sykkel setter det norske flagget på Tour de France-kartet igjen.

Alexander Kristoff har studert løypa og mener det bør være mulig å kjempe om etappeseier på hele elleve av 21 etapper. Og der Kristoff er med i teten er det også store muligheter for at Edvald Boasson Hagen vil være med langt fremme. Boasson Hagen har ikke vunnet i verdens største sykkelritt siden han og Thor Hushovd vant to etapper hver i den uforglemmelige 2011-utgaven av rittet.

Allerede på den andre etappen fra Düsseldorf til belgiske Liège kan det bli norsk jubel ved Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen. Det er lov å håpe hvertfall.  

Tre nordmenn i feltet

Det er også lov å håpe på minst tre nordmenn i den 104. utgaven av Tour de France. Foruten våre to spydspisser Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, er det mye som tyder på at Vegard Stake Laengen omsider får sin Tour de France-debut. Og det er meget fortjent. I mai ble det 6. plass sammenlagt i Tour of California. En sterk prestasjonen av Asker-gutten. I utgangspunktet skal Stake Laengen være hjelperytter for sørafrikaneren Louis Meintjes på UAE Team Emirates, men han kommer helt sikkert til å få sjansen til å kjøre for egne muligheter på enkelte etapper.

Med tre nordmenn i feltet kan det bli deilig å være norsk Tour de France-seer, enten man er tilstede eller følger rittet på TV 2.  

Er du på bussen midt i en etappe? Du får med deg Tour de France uansett –
med RiksTV-appen

Kampen om sammenlagtseieren ser ut til å bli mer spennende enn på mange år. Britiske Chris Froome, som har vunnet tre av de fire siste utgavene, blir utfordret fra alle kanter. Han har rett og slett fått overraskende mye juling av konkurrentene gjennom sesongen så langt. 

Det er mange som nå mener at britens tidligere hjelperytter, Richie Porte, er den største favoritten.

Ny, dansk favoritt

Og i det siste store oppkjøringsrittet, Critérium du Dauphiné, meldte også en danske seg for alvor på i sammenlagtdiskusjonen; Jakob Fuglsang vant to etapper og gikk helt til topps sammenlagt etter en utrolig spennende siste etappe i alpene.

Sammenlagtkanonene får brynet seg skikkelig allerede på den femte etappen, onsdag 5. juli, som starter i Vittel og ender opp på stupbratte La Planche des Belles Filles i Vogesene. Det var her Chris Froome vant sin første etappeseier i 2012 da han var hjelperytter for Bradley Wiggins.  

- Årets rute er spennende og variert, akkurat som det har vært de siste årene. Men jeg tror ikke jeg kan huske at det er vært så åpent og med så mange kandidater som kan blande seg inn i kampen om den gule trøyen. Jeg tror det blir jevnt og tett helt frem til tempoetappen i Marseille på rittets nest siste dag, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.  

Det kommer til å bli dramatikk og spenning fra første tråkk i årets Tour de France og nytt av året: samtlige etapper skal TV-produseres i sin helhet! Det vil si at man for første gang kan følge rittet fra start til mål på hver eneste etappe – på TV 2.  

- Og nå er det jaggu på tide med en norsk etappeseier igjen. Helst flere. Jeg vet at både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kommer til å reise skuffet hjem fra Paris uten en etappeseier. Konkurransen for de to gutta er meget tøff i et ritt som Tour de France, men de har en del muligheter og nå gjelder det bare å treffe på formen og gripe sjansen når den kommer. Og så hadde det jo vært vanvittig artig om debutanten Vegard Stake Laengen kom med i et brudd som gikk hele veien inn. Nei, som alltid tror jeg dette blir bra jeg, også sett med norske øyne, sier TV 2-kommentator Christian Paasche – som gleder seg til å gå løs på sitt 14. Tour de France med Johan Kaggestad, Dag Otto Lauritzen og resten av gjengen i TV 2.    

 

Årets Tour de France ser du på TV 2 fra lørdag 1. juli klokken 14.30!

 

Husk at du også kan følge Tour de France uansett hvor du er i Norge med RiksTV-appen!