• DSCF2640

Foto: Christian Enger, Pressworks

Fridtjof Nilsen: Postman Pat gir livet mening

Fridtjof Nilsen deler TV-skjerm med en treåring, en elleveåring og kjæresten. Det betyr at han må vente til barna er i seng før han kan bestemme hva som vises – og ikke vises – på skjermen.

– Den tiden i uken jeg er aller mest glad i TV er på lørdag og søndag morgen når treåringen min står opp tidlig og koser seg med NRK Super på egen hånd. Akkurat da gir Bien Maja og Postman Pat livet mitt frihet og mening, sier Nilsen.

Søppel-TV

Som TV-mann er han opptatt av at barna skal se skikkelig TV, og ikke bare amerikanske sitcoms. Hans egne TV-vaner er det verre med. – Etter lange perioder med serier, er det noen ganger jeg bare vil se søppel-tv. Da veien er kort til å suges inn i «Ex On The Beach»-universet. Der lar jeg meg først og fremst fascinere av de ulike personene, og tar meg selv i å undres over hvem disse menneskene egentlig er.

Norske situasjonskomedier

Hjemme hos Fridtjof har TV’en ulike funksjoner. Fra å underholde minstemann en tidlig lørdagsmorgen til å være samlingssted for hele familien. –Hva vi ser på avgjøres av hvem som ser på, og før barna legger seg ser vi gjerne på norske situasjonskomedier som «Side om Side» og «Det kunne vært verre». Det er hyggelig å le sammen, og jeg setter pris på hvordan serier som dette utfordrer de klassiske stereotypene vi ofte ser i amerikanske sitcoms der én er pen, én er nerd og én er slem, sier han.

Se video! 

Alt for Norge 

Men hva med Fridtjofs egen realityserie «Alt for Norge» der han er programleder for ti norskamerikanere som konkurrerer om å mestre livet som nordmann. Ser familien på det sammen? – Ja, det gjør vi. Jeg syntes det var ganske ubehagelig å se meg selv på TV i starten, men jeg er over den kneika nå. Allikevel er jeg nok mer kritisk når jeg ser på egne programmer.

–Og familien?

–De er ekstra kritiske de også, ler han.

Fridtjofs favoritter

Det som kjennetegner programlederens TV-vaner mer enn noe annet er at han aldri lenger ser på lineær TV. –Tiden der jeg skrudde på TV’en og svitsjet kanaler er definitivt forbi. Nå bruker han kun strømmetjenester, og setter stor pris på programspekteret det byr på. – Når jeg får velge, ser jeg helst på dokumentarer og på amerikanske, politiske talkshow på HBO som «Last Week Tonight» med John Oliver og «Real Time» med Bill Maher. Begge har et satirisk syn på politikk som bidrar til å holde meg oppdatert på det som rører seg i verden – også utenfor Norge, sier han.

Men på TV-skjermen fremover er det først og fremst fantasiverdenen «Game of Thrones» Fridtjof gleder seg til å fordype seg i. – Jeg gleder meg skikkelig til den avsluttende sesongen! Min kjære og jeg har fulgt serien siden starten, og når barna har lagt seg er det tid til en episode eller kanskje to. En annen serie han gleder seg til når høsten faller på er den sjette og siste sesongen av «The Americans», et spiondrama fra den kalde krigen basert på det russiske ekteparet som går under dekknavnet the Jennings.

To TV-tabber

Men selv om Fridtjof gleder seg til TV-høsten er det ikke så mye tid til TV-titting i en hektisk familiehverdag. Derfor prioriterer han kvalitet fremfor kvantitet, og det er særlig to TV-tabber han unngår. – Dette har jeg lært på den harde måten, altså ved å prøve og feile, så nå er det to scenarioer jeg prøver å styre unna.

Det ene er å sette seg ned med kjæresten for å spise middag foran TV’en uten å ha bestemt hva vi skal se på forhånd. Før vi vet ordet av det har maten blitt kald, og vi har blitt uvenner fordi vi ikke blir enige om hva vi skal se. Det andre er å la TV’en stå på i bakgrunnen. Står TV’en på må jeg innrømme at jeg ikke klarer å la være å fokusere på den – selv om jeg gjerne skulle ha klart å føre en fornuftig samtale samtidig! Noen fikser det veldig bra, men det gjør ikke jeg.