• bridget

Kom i stemning med vår jule(film)kalender

Lag din egen julekalender med filmer som garantert vekker julestemningen!

Desember er her, og vi har begynt å telle dagene. Det gjør vi med den perfekte julekalenderen dersom du vil komme i julestemning: Hver dag trekker vi frem en ny julefilm!

Er du glad i å fråtse i film og serier? Utforsk vårt store utvalg her.

1. Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet

Kanskje ikke en renspikket julefilm, men handlingen foregår i stor grad i et snødekt eventyrland, og selveste julenissen dukker opp. Det er mer enn nok til å få oss julestemning!

2. Rollebyttet

En klassiker fra 80-tallet, da Eddy Murphy var på sitt morsomste. Her spiller han uteliggeren som plutselig bytter plass med Dan Akroyds karakter, og kan velte seg i penger og luksus – for en stund. Så snues alt på hodet igjen, i løpet av en hektisk romjul.

3. Frost

Strengt tatt kan vel denne rulle og gå på skjermen året rundt hos småbarnsfamilier. Ingredienser som evig vinter, en snakkende snømann, et reinsdyr og et landskap inspirert av Norge gjør likevel dette til et soleklart valg før jul.

Bridget Jones

4. Bridget Jones’ Diary

Ikke en ren julefilm, men en romantisk komedie som både starter og slutter i julen hører likevel til blant julefilmene. Ikke minst på grunn av scenen med Colin Firth i julegenser med reinsdyrmotiv!

5. En Muppet julefortelling

Charles Dickens’ klassiske «En julefortelling» gjenskapes av dukkene i The Muppet Show, og Michael Caine låner bort stemmen til hovedrollen Ebenezer Scrooge. I den norske versjonen har Jon Skolmen stemmen til Miss Piggy, så vi vet ikke helt hvilken vi vil anbefale!

6. Julenatt i Blåfjell

Etter teaterforestillinger og julekalender på NRK, tok Blånissene i 2009 turen til det store lerretet. Historien om Prinsesse Fjellrose som måtte reise ut av Blåfjell for å redde faren sin, Fjellkongen, står seg like godt i dag.

its a wonderful life

7. It’s a Wonderful Life

Denne er riktignok i sort/hvitt og fra 1946, men kommer aldri til å gå ut på dato. Den rørende historien burde vekke julestemningen i noen og enhver, og regnes av mange som en av de beste filmene gjennom tidene.

8. Et førjulsmareritt (A Nightmare Before Christmas)

En klassisk Tim Burton-dukkefilm, som byr på en julehistorie med et solid innslag av Halloween. Kanskje litt for skummel for de minste barna, men resten av familien storkoser seg med denne.

9. Miraklet på Manhatten

Som flere andre julefilmer har det blitt laget nyinnspillinger av denne. Originalen fra 1947 er en av sjangerens store klassikere, mens versjonen fra 1994 kan passe best dersom det er barn i huset som vil se. Dette er historien om kjøpesenternissen som påstår at han faktisk er den ekte julenissen – kan det være at han snakker sant?

10. «A Christmas Story»

I USA er dette en av de mest populære julefilmene, og det er ikke uten grunn. Voksenversjonen av hovedpersonen Ralphie mimrer tilbake til julen da han var ni år gammel, og mest av alt ønsket seg et rødt luftgevær. De voksne synes imidlertid ikke det er noen god idé.

flåklypa

11. Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

Kjell Aukrusts er nasjonalskatter, og denne gang må Solan og Ludvig redde julefeiringen når redaktør Frimand Pløsen får fingrene i Reodor Felgens snømaskin.

12. Gremlins

Det høres merkelig ut at en skrekkfilmkomedie skal høre hjemme på en liste over julefilmer. Men «Gremlins» har alle de rette ingrediensene – samt små grønne vesener som skaper frykt og kaos. Også Mogwai da, en av filmhistoriens søteste karakterer.

13. White Christmas

Bing Crosbys sang ved samme navn ruller og går på radioen i desember, og filmen fra 1954 er ikke mindre «julete»: En romantisk musikalkomedie om to soldater som slår seg opp som produsenter på Broadway. Forviklinger oppstår når de møter to søstre, og søt musikk oppstår – på mer enn én måte.

elf

14. Elf

Buddy oppdras som avl, etter at han som barn krøp opp i sekken til julenissen og ble med tilbake til Nordpolen som blindpassasjer. Så drar han til New York for å finne sin biologiske far, men der har alle mistet troen på julenissen og alvene.

15. The Santa Clause

Tim Allen kommer i skade for å ta selveste Julenissen av dage, og må selv iføre seg det røde kostymet. Motvillig, skal det sies, men etter hvert vokser han (bokstavelig talt) inn i rollen.

16. Grinchen

Jim Carrey er glitrende som den (tilsynelatende) onde skapningen som hater julen, og ønsker å julefeiringen for alle andre. Kan Grinchen lære seg å elske julen?

polarekspressen

17. Polarekspressen

Chris tror ikke lenger på julenissen. Så dukker Polarekspressen opp utenfor vinduet hans – og turen går til Nordpolen, for å besøke nissen! En fantastisk animasjonsfilm som passer for hele familien – eller for voksne som vil la julestemningen sige på.

18. The Snowman

Nei, vi tenker absolutt ikke på filmatiseringen av Jo Nesbøs krimroman, men den klassiske tegnefilmen fra 1982, om snømannen som våkner til live. Utrolig vakker, og med store doser julestemning! Så får det heller være at den bare er en halvtime lang.

19. Hjelp, det er juleferie!

Med en mildt sagt oppspilt pappa Clark (Chevy Chase) i spissen forsøker familien å forberede seg til jul, men uforutsette hindringer truer med å lage kaos i julefeiringen.

die hard

20. Die Hard

Det blir ikke jul før vi har sett John McClane (Bruce Willis) spolere planene til terroristen Hans Gruber, da sistnevnte tar en rekke gisler på en julefest. En vaskeekte actionjulefilm!

21. Reisen til julestjernen

Det kom en nyinnspilling i 2012, men mange foretrekker fortsatt originalen fra 1976. Smak og behag, det viktige er om Prinsesse Gulltopp finner veien hjem når julestjernen skinner igjen!

22. Love Actually

En rekke skjebner flettes sammen i førjulstiden, på godt og vondt. Rollelisten er massiv, med navn som Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Colin Firth, Alan Rickman, Keira Knightley, Rowan Atkinson og mange flere.

23. Tre nøtter til Askepott

OK, den har jo strengt tatt ikke noe juletema … men kan du se for deg en julaften uten? Vi må jo simpelthen se at Askepott får prinsen sin, ellers blir det bare ikke skikkelig jul!

24. Alene hjemme

Kevin blir gjenglemt da familien reiser til Paris på juleferie, og må takle både innbruddstyver og skumle naboer. Resten av historien kan du kanskje utenat, men denne må du uansett se før jul, eller i romjulen!

Med RiksTV kan du fråtse de nyeste filmene og de mest populære TV-seriene. Les mer om vårt film- og serietilbud her.