• LadyBird

Filmen Lady Bird er en hyllest til alle mødre og døtre

Etter å ha sett filmen Lady Bird, kan vi nesten garantere at du enten ringer, tekster, snapper eller FaceTimer moren din. 

Lady Bird (2017) er en kritikerrost dramakomedie som ble nominert til intet mindre enn fem Oscar: beste film, hovedrolle, birolle, manus og regi. 

Med dekoderen SMART-boks II oppkoblet til Internett har du tilgang til Underholdningsportalen og Filmleie. Les hvordan du får tilgang her.  

Christine (Saoirse Ronan) er som tenåringer flest: hun lengter langt vekk fra det stillestående livet i hjemstedet Sacramento og forsøker å komme inn på college i New York. Hun er på kant med moren, som hun er mer lik enn hun selv ønsker å innrømme.

For å skille seg ut fra moren og familien, har hun omdøpt seg selv til Lady Bird. 

Regi: Greta Gerwig
Skuespillere: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Timothee Chalamet, Beanie Feldstein, Lucas Hedges
Premieredato i Filmleie: 10. september 2018
Aldersgrense: Tillatt for alle

Se trailer! 

Et forhold mellom mor og datter 

Selv om Christine, eller Lady Bird som hun ønsker å kalle seg, ikke vet det selv, er forholdet hun har til moren sin det viktigste hun har. Lysten og motivasjonen til å søke seg inn på skoler i store byer er kun drevet av behovet for å komme seg vekk fra hjembyen, familien og moren. 

Christines mor, som spilles av Laurie Metcalf, har mer enn nok å holde fingrene i med en arbeidsledig ektemann og et sterkt behov for å kunne betale husets regninger. Det siste hun trenger, er en utagerende tenåring som beskylder familien sin for å ikke gjøre henne verdensvant nok for livets store eventyr. 

Filmens harde kjerne er definitivt forholdet mellom mor og datter. Et forhold som alle kjenner seg igjen i. Et forhold som kan gå fra å være stormende krangler, frustrasjon og tårer, før det i det neste minuttet er et forhold fylt av varme, kjærlighet og varme klemmer. Filmen forteller hvordan to mennesker, som gjør sitt beste i en travel hverdag, prøver sitt aller beste i et familieforhold. 

Lady Bird

Oscarnominerte skuespillerprestasjoner 

Som nevnt innledningsvis er dette en film med store skuespillerprestasjoner. Metcalf og Ronan leverer solide prestasjoner av karaktererene. Skuespillerne presenterer karakterne på en måte som gjør at publikum kan kjenne seg igjen i karakterenes egenskaper og personlighet, samtidig som at det er så lett å bli glad i karakterene. 

Filmen er preget av manusforfatter Greta Gerwig, som viser at hun har en stor forståelse for filmens hovedtema. Filmen er nemlig et delvis selvbiografisk prosjekt fra Gerwig, som også er filmens regissør. Filmen er nemlig lagt til 1998, da Gerwig selv var på samme alder som hovedpersonen Christine. 

Merk deg også at Gerwig ble Oscarnominert for beste manus og regi.

Lady Bird

Et relevant samfunnsoppdrag 

Lady Bird kan på mange måter sammenlignes med filmklassikeren Rushmore. Mange filmeksperter har trukket sammenlikninger mellom Rushmores hovedkarakter Max Fisher og Christine "LadyBird" McPherson. Allikevel er Christine er eldre, mer kvinnelig variant. 

Både Christine "LadyBird" og Max Fisher prøver iherdig å navigere i livet. Grewigs karakter i Christine er mer alvorlig og klokere enn det Fisher fremstilles som i Rushmore. Mange trekker frem det faktum at Grewig er ute på et mer samfunnsmessig relevant oppdrag og at det var nettopp dette som gjorde at Lady Bird ble nominert til en rekke Oscars. 

Hvorfor den ikke mottok en eneste pris, er derfor et mysterium. 

Se Lady Bird i Filmleie fra 10. september. Filmleie er en gratis, inkludert tjeneste i Underholdningsportalen. Få tilgang til Underholdningsportalen ved å koble din dekoder til Internett.